Home Reviews Game Review Uncharted: Legacy of Thieves Collection (PC) – mooie port voor ‘nieuwkomers’

[Review] Uncharted: Legacy of Thieves Collection (PC) – mooie port voor ‘nieuwkomers’

In 2016 en 2017 kwamen respectievelijk Uncharted 4: A Thief’s End en Uncharted: The Lost Legacy alweer oorspronkelijk uit. Toen nog voor de PS4, in januari verscheen de remaster collectie voor de PS5 en die beoordeelden wij ook al met een hoog cijfer. Met Uncharted 4 sloot je het verhaal van Nathan Drake af terwijl The Lost Legacy echt een spin-off was. Je volgde hierbij namelijk twee andere personages uit de serie. Met de game al beschikbaar op twee andere platformen is dan de vraag of het het wel waard is. Ook met deze review zal ik niet heel veel kijken naar de gameplay en verhaallijn zelf aangezien de games al vijf jaar uit zijn. Ik zal meer focussen op hoe het spel draait op een PC. De specs van de laptop die gebruikt zijn: Nvidia RTX 3070, 16GB RAM, 1080p 144Hz-scherm, Intel Core i7 10870.

Naughty Dog en Iron Galaxy studios hebben iets prachtigs neergezet

Naughty Dog heeft al langere tijd een enorme reputatie qua hoe goed ze zijn in het vertellen van verhalende games. Ook Uncharted 4 en The Lost Legacy doen hier zeker niet aan onder. De personages worden namelijk zo goed neergezet en je leeft ook echt met de gebeurtenissen mee. Daarnaast is de dynamiek tussen de verschillende acteurs goed merkbaar en zorgt de soms onverwachte opmerkingen voor wat humor. Nu merk je wel dat de humor in Uncharted 4 meer aanwezig is dan in The Lost Legacy. Nathan is wat losbandiger dan Chloe en maakt dan meer grappen waardoor het minder serieus aanvoelt.

Dit komt ook goed naar voren in serieuze aspecten van de verhaalvertelling die elementen als verlies, dood en familie behandelen. Van het liegen naar geliefden tot verraad door vrienden. Alles komt naar voren in een serie die als geen ander voelt als een interactieve film.

Deze heruitgave is ondersteund door Iron Galaxy Studios en dat zij meesters zijn in ports is al langer bekend. Dat blijkt ook hier weer. De game draait als een zonnetje. Alles stond op de hoogste instellingen en nog steeds had ik geen last van haperingen. Zeker bij het aanzetten van DLSS in de instellingen. Hierover bij het stukje performance meer.

Besturing zou ik toch een controller voor gebruiken

Hoewel er wel wat functies zijn aangepast op het feit dat je een PC gebruikt. Onder andere de menu’s en user interface is wat aangepast en hebben wat extra opties gekregen. Hierdoor blijft het op meer soorten schermen goed te zien en is er meer vrijheid in het bepalen. De besturing van het spel echter zou ik niet helemaal aanraden voor een muis en toetsenbord. Zo zijn er meerdere momenten waar je beter de trilling van een controller kunt gebruiken.

Zoals het openmaken van sloten waarbij het goed vinden van de goede houding lastiger is doordat er geen trillingen in je toetsenbord of muis zitten. Hiervoor werkt toch echt de controller dus fijner. Ook voor alle andere opties is er eigenlijk geen reden om te werken met iets anders dan een controller. Zelfs het schieten is niet dusdanig lastig dat een muis echt toegevoegde waarde heeft. Hoewel het spel ook meerdere soorten controllers ondersteunt schittert hij vooral met de DualSense (PS5-controller) door het toevoegen van de functies van de PS5-versie van de collectie geeft die controller net wat diepgang aan de ervaring.

Draait als een zonnetje

Ik speel dan PC-games op een gaming laptop in plaats van een desktop, maar ook op een laptop draait deze game meer dan prima. Met mijn setup draaide het spel op Ultra (hoogste instellingen) al met 68fps. Dit was nog voor ik DLSS aanzette, waarna het naar 95 fps tijdens gameplay ging en 120 tijdens cut-scenes.

Hoewel de PlayStation-versies wel iets van grafische opties hebben laat de PC je veel vrijer. Je kunt namelijk zoals eigenlijk standaard is alles aanpassen. Wil je liever betere textures of juist de schaduwen? Mocht je PC het niet aankunnen om alles op Ultra te draaien is het mogelijk dit aan te passen zodat je toch de beste ervaring hebt voor jou als speler.

Hoewel ik het helaas niet heb kunnen testen ondersteunt het spel ook 4K-schermen en is het gecertificeerd voor Steam Deck. Hierdoor kun je nu voor het eerst deze games onderweg spelen. Het enige nadeel is dat de spellen wel erg veel ruimte innemen voor een Steam Deck. Het kost je namelijk meer dan 120GB en je kunt niet een spel los downloaden.

Dubbel dippen of niet?

Heel simpel is het antwoord niet op deze vraag. Het bevat eigenlijk alle upgrades van de PS5-versie en nog wat kleine bonussen die allen op een PC mogelijk zijn. Hierdoor hangt het antwoord van meerdere dingen af. Heb je het spel al op de PS5? Laat het dan lekker liggen, het is een geweldige titel, maar de upgrades vanaf de PS5 zijn het niet waard.

De PS4 is een ander verhaal. Twijfel je om het te halen voor de PC of PS5? Dan zou ik voor de PC gaan wanneer je genoeg aan kan of juist een Steam Deck hebt. Het geeft je een redelijk nieuwe blik op de spellen. Het is geen wereld veranderend verschil, maar zeker het waard. Voor nieuwe spelers is het spel volledig aan te raden. Ik zou hier alleen wel bij willen zeggen dat het aangeraden is Uncharted 1, 2 en 3 te spelen vooraf of het verhaal ergens te lezen. Anders wordt je in een gat gegooid.

RECENSIES OVERZICHT
Conclusie
9.0
Vorig artikelBekijk hier de eerste beelden van ‘Daley Blind: Nooit Meer Stilstaan’
Volgend artikelGEZOCHT: 500 Voetbalfans met een hart!
review-uncharted-legacy-of-thieves-collection-pc-mooie-port-voor-nieuwkomersDe Uncharted-spellen blijven een genot om te spelen. Zowel het afsluitende hoofdstuk van Nathan Drake als het verhaal van Chloe. De verhaalvertelling laat de kracht van Naughty Dog zien en ook de gameplay blijft, hoewel enigszins repetitief, enorm sterk. Alleen als je de spellen op de PS4 al hebt gespeeld zou ik aanraden om goed na te denken over de port of wanneer je het uberhaupt niet hebt gespeeld. Let dan alleen op het feit dat Uncharted 4 een direct vervolg is.