Home Reviews Game Review Destiny 2: The Final Shape – waardige afsluiting

[Review] Destiny 2: The Final Shape – waardige afsluiting

Volgende maand is het alweer tien jaar geleden dat Destiny verscheen, toen nog als een bèta op de PS4 en Xbox One. Een unieke game toendertijd met een live service model wat toen nog niet zo standaard was als nu. Nu na twee games en 14 uitbreidingen is het tijd voor een afsluiting van een verhaal. Voor een game franchise die op zo’n manier met constante toevoegingen aan het verhaal, de wereld en meer is dit een unieke gebeurtenis. En The Final Shape is alles wat Bungie beloofde en meer.

The Final Shape is eigenlijk alles wat Destiny wilde bereiken. Of het nu gaat om de goed uitgewerkte gevechten, de uitstekende nieuwe subklasse of de verhaallijn. Deze verhaallijn is er echt voor de fans. Het spel bouwt natuurlijk verder op de gebeurtenissen in Lightfall, maar doet een stuk of tien stappen extra. Door de terugkeer van bekende personages uit de flinke geschiedenis van Destiny en het moeten maken van lastige keuzes.

Alles komt samen

De lore van Destiny is namelijk wat iedere nieuwe uitbreiding zo bijzonder maakt. The Final Shape is niet anders. Als speler neem je het eindelijk op in een legendarisch gevecht met The Witness, de belichaming van je ondertussen bijna tien jaar oude vijand, The Darkness. Nu is het aan jou om de allerlaatste poging te doen om de strijd tussen Light en Darkness te stoppen. Dit alles in een geweldig nieuwe setting, The Pale Heart.

The Final Shape is wat meer gefocust dan andere uitbreidingen. Zo is het net wat lineairder opgebouwd en ligt er wat meer focus op de cutscènes die allemaal uitstekend ontwikkeld zijn. Bungie is hier na tien jaar toch wel een meester in geworden en verdient alle lof hiervoor. Zoals ik eerder al noemde zijn er vele personages die terugkeren uit de Destiny geschiedenis. Nu ben ik niet altijd fan van dit soort cameo’s, zeker bij Marvel films voelt het vaak als een zinloze toevoeging. Gelukkig heeft Bungie gezorgd dat iedere verschijning van een bekende waardevol is. Het biedt extra verdieping in de personages en lore van de wereld waardoor je geen moment gaat denken dat het, maar wat opvulling is. Zeker aangezien het einde praktisch alle personages laat samenkomen. Dit gaf mij een soort Avengers: Endgame gevoel.

Hoewel dit dus geweldig is voor langdurige fans, is dit wat minder fijn voor nieuwkomers. Omdat het zo heftig leunt op kennis van de wereld van Destiny zul je als nieuwkomer een stuk minder plezier beleven. Ik zou deze uitbreiding dus zeker niet aanraden om mee te beginnen als je nog niet eerder Destiny hebt gespeeld. Hoewel het dus voor nieuwkomers minder fijn is, zal iedere Destiny-fan hier 100% zeker van genieten.

Prachtige setting

Ik noemde net al even The Pale Heart, de compleet nieuwe setting waar The Final Shape. Hier gaat Bungie ook weer flink los met alles uit de kast te halen. Het laat zien dat ze alle ervaring van over de jaren heen gebruikt worden. Hoewel je niet zo veel prachtige uitzichten hebt in The Pale Heart is het een unieke sfeer. Zo zijn er bijzondere designs. Denk aan enorme Ghosts die onderdeel zijn van het landschap en het gebruik van armen en handen in architectuur. Daarnaast bevat het gebied nog speciale events. Deze Overthrow events laat je verschillende uitdagingen uitvoeren om vervolgens te eindigen met een boss fight. Dit gebeurt over de hele wereld waardoor je flink veel zult reizen mocht je deze uitdagingen willen uitvoeren.

Nieuwe subclass is net als The Final Shape een samenkoming

Nu is de gameplay met de uitbreiding redelijk gelijk gebleven, natuurlijk Destiny blijft een shooter, maar er is wel een nieuwe toevoeging aan je arsenaal met deze DLC. In deze uitbreiding krijg je toegang tot de subclass Prismatic. Deze subclass is extra bijzonder, aangezien het je elementen van ander subclasses laat combineren. Je kunt dus een onderdeel pakken van Stasis en deze combineren met iets van Solar om zo een nagenoeg compleet unieke build te maken. Het is als het ware een perfecte vrijbrief om te experimenteren.

Daarnaast is er iets toegevoegd wat Transcendence heet. Dit is een balk die je kunt vullen en zodra die gevuld is gebruiken voor veel nuttige extra’s. Zo heb je een snellere regeneration, maar ook zijn bepaalde wapens en aanvallen sterker tijdens de activatieperiode. Het geeft nog meer diepgang en variatie aan je gameplay. Het is even wennen om die balk in de gaten te houden, maar het nut is niet te onderschatten.

Toch niet het einde

Hoewel The Final Shape het einde is van de overkoepelende verhaallijn, hoef je niet bang te zijn dat Destiny nu klaar is. Zo zijn er al meerdere ‘Episodes’ aangekondigd die zich focussen op verschillende soorten die je in de game tegenkomt zoals the Fallen. Hoewel er nog weinig informatie is verder, laat het wel zien dat Bungie nog niet klaar is met de enorme wereld die ze hebben gemaakt.

RECENSIES OVERZICHT
Conclusie
9.5
Vorig artikelJongste Premier League coach Fabian Hürzeler aan de slag bij Brighton & Hove Albion
Volgend artikelFC Groningen en NAC Breda trappen Eredivisieseizoen 2024/’25 af, Feyenoord – Ajax op 1 september
review-destiny-2-the-final-shape-waardige-afsluitingDestiny 2: The Final Shape voelt als een waardige afsluiting van een 10 jaar lang verhaal. Hoewel over de 10 jaar heen genoeg fouten zijn gemaakt door Bungie hebben ze iets unieks neergezet. Van de geweldige verhaallijn tot uitstekende gameplay. Dat het een 10 jaar lang verhaal afsluit, is echter ook meteen een zwaktepunt. Er is hierdoor eigenlijk geen ruimte meer voor nieuwkomers door een hoge instapgrens. Ook al ben je mogelijk niet altijd tevreden geweest met uitbreidingen zou ik deze zeker aanraden voor iedereen die ooit een fan was of nog is van de franchise.