Home Reviews Game Review Demon’s Souls

[Review] Demon’s Souls

In 2009 bracht FromSoftware in opdracht van Sony het eerste spel uit in wat ondertussen een geliefde serie is geworden. De Souls-serie staat al jaren voor spellen met een grote uitdaging en vele “You Died” schermen. Nu als launchtitel voor de PlayStation 5 verschijnt de Demon’s Souls als een complete remake. Na mijn tijd met het spel, moet ik zeggen dat dit mogelijk de meest indrukwekkende launchtitel is.

Ik ben één van die gamers die tot nu toe geen enkele Souls had gespeeld, maar de trailers zorgden voor een enorme interesse. Daar heb ik geen spijt van gehad. Vanaf het eerste moment geeft Demon’s Souls een unieke vibe af en zorgt voor een verslavende factor aangezien je steeds verder leert te komen. De moeilijkheidsgraad is zeker niet voor iedereen, maar wanneer je leert af te wachten kun je enorm ver komen. Zo zie je namelijk aanvalspatronen en kun je beter anticiperen. Toch zul je zeker vaak het ‘You Died’ scherm gaan zien.

Ook al heb ik het originele spel nooit zelf gespeeld, heb ik genoeg gameplay ervan bekeken om te zien hoe deze remake alles als gloednieuw laat aanvoelen. Door upgrade van de graphics en extra elementen qua licht, schaduwen en ray-tracing. De vernieuwde titel zorgt voor een compleet nieuw gevoel voor iedere speler. Daarnaast is het ook nog eens mogelijk om met 25.000 zielen een nieuwe modus vrij te spelen. Deze modus zal alle levels omdraaien, hierdoor kunnen spelers die de wereld blind kennen ook een nieuwe uitdaging krijgen.

Hoewel voor het grootste gedeelte de werelden een op een zijn overgenomen van het origineel heeft Bluepoint hier en daar wat creatieve vrijheden gebruikt. Dit om subtiele veranderingen aan te brengen die waarschijnlijk niet heel erg opvallen.

Bluepoint heeft voor Demon’s Souls twee grafische opties beschikbaar. De zogeheten performance en fidelity modi. De performance zorgt voor een vloeiend lopend spel met een wat lagere resolutie (1440p en 60 fps). De fidelity modus zorg echter voor 4K resolutie en 30fps. Beiden brengen een geweldige ervaring, maar persoonlijk vond ik performance fijner in dit spel. Beide brengen echter een uitstekende ervaring en aangezien het makkelijk is om te wisselen raad ik aan beiden uit te proberen.

Dan is er nog het gebruik van de DualSense mogelijkheden. Hoewel er zeker wat haptic feedback is toegevoegd wanneer je gepareerd wordt en op andere momenten, voegde het niet echt heel veel toe aan de beleving. Het is hoe dan ook een leuke extra.

De grootste verbetering op technologisch gebied is trouwens misschien niet eens de grafische kant, maar de SSD van de PS5. Door de immens snelle PS5 schijf duurt het laden van het spel maar enkele seconden waardoor er geen vaart uit het spel verdwijnt. Daarnaast zorgt het vele doodgaan voor een stuk minder tijdverlies.

Conclusie

Als iemand die nog niet eerder een Souls game heeft geprobeerd, ben ik als een malle door deze remake van Demon’s Souls gegaan. Niet alleen omdat het spel er zo prachtig uit ziet, maar ook omdat de gameplay echt ijzersterk is. Het spel is voor zowel nieuwkomers als fans van het eerste uur een geweldige ervaring. Het is een ode aan het populaire genre en het praktisch een must have voor iedere bezitter van de PS5.

Cijfer: 9.5

Vorig artikel[Review] Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
Volgend artikel[Review] PlayStation 5