Home Reviews Game Review PlayStation 5

[Review] PlayStation 5

Vorige week kwamen de Xbox Series S en Series X uit in Nederland en hoewel we daar binnenkort ook een review van kunnen plaatsen hebben we met dank aan PlayStation de PS5 al kunnen testen voor de release aankomende donderdag. In deze review zal ik niet echt ingaan op de DualSense aangezien die al een losse review heeft gekregen. Deze lees je hier.

De PS5 is groot, maar dan ook echt groot. Hij is groter dan elke andere console die ik heb (gehad) en zal in de meeste kasten niet echt passen zonder de ventilatie te blokkeren. Het voordeel van de grootte is dat het systeem makkelijk zijn warmte kwijt kan. Je hoort de ventilatoren niet tot amper en hij wordt ook niet ontzettend heet. Ik had gelukkig in elk geval nog een mooi plekje waar de console precies paste.

Wanneer de console eenmaal staat is eigenlijk het lastigste van de installatie wel gedaan. Vanaf dan gaat alles van een leien dakje en kun je met ongeveer 5 minuten beginnen in het menu (afhankelijk van een systeemupdate). Nadat Astro’s Playroom is geïnstalleerd kun je eigenlijk uitgebreid aan de slag met het testen van de controller en de mogelijkheden van de PS5.

Een nieuw menu

Zeven jaar lang hebben wij kunnen genieten van de PS4 en het bijbehorende hoofdmenu. Het zal dus wel even schrikken zijn wanneer je voor het eerst op het menu terecht komt. Het ziet er een stuk overzichtelijker uit met een geminimaliseerd aantal iconen. Veel van de standaard elementen als je party, downloads en vrienden zitten niet standaard meer op het menu en zul je even wat extra voor moeten doen. Het vervelende wel is het gebrek aan mappen waardoor spellen niet meer goed gesorteerd kunnen worden. Alleen de meest recente spellen zullen verschijnen. De rest staat in de bibliotheek.

De home-knop werkt dit keer ook wat anders. Kort drukken geeft een soort taalkbalk weer met allemaal handige shortcuts. Deze shortcuts brengen je bijvoorbeeld naar downloads, accessibility en je party. Lang drukken geeft het menu weer. Ik heb vaak genoeg hier de fout mee gemaakt door gewenning.

Het kort indrukken van de home-knop heeft in-game ook nog een extra functie die uniek is en enorm handig is voor de completionists. Sony heeft namelijk een activiteitenfunctie toegevoegd. Elk spel wat dit ondersteund zal hier verschillende activiteiten weergeven die je in het spel kunt doen. Zo zijn er tips voor trophies, hoe je verder komt, maar ook shortcuts naar bepaalde gebieden in een spel.

Lang laden is verleden tijd

Sony heeft in hun nieuwe apparaat een SSD geplaatst in plaats van een HDD. De SSD zorgt wel voor een iets hoger prijspunt, maar het gebruik maakt de ervaring zo veel beter. Laadtijden van oude spellen zijn zo goed als verdwenen en ook de eerste nieuwe spellen laden als een tierelier.

De SSD heeft echter ook een nadeel. Door de nieuwe SSD heeft de PS5 maar beperkte opslag namelijk en het is dit keer niet zo makkelijk op te lossen als met de PS4. Je zult namelijk een extra SSD moeten kopen die speciaal voor de PS5 is gemaakt om PS5 spellen te spelen. Op dit moment werkt de extra SSD-ingang echter nog niet en bovendien zullen ze erg duur worden. De Series X uitbreiding is bijvoorbeeld al meer dan tweehonderd euro. Gelukkig kunnen alle PS4 spellen die geen PS5-upgrade hebben wel van een externe schijf gebruikt worden.

Spiegeltje spiegeltje in/op/aan de/het …

De PS5 beloofde meerdere dingen waaronder een compleet nieuwe ervaring door technische vooruitgang in de vorm van snelheid (dat is dus gelukt) en grafische pracht. Na het pseudo 4K-gaming op de PS4 Pro brengt de PS5 native 4K en HDR naar de PlayStation-fans. Doordat de PS5 weer een stukje krachtiger is kan alles er net weer wat realistischer uitzien en gedetailleerder. Maar dat is niet de grootste verbetering. Dat is de toevoeging van ray-tracing. Door middel van deze ontzettend indrukwekkende functie wordt alles stukken mooier. Zo krijg je weerspiegelingen in ramen, metalen objecten en ook de zon in het water. In spellen als Demon’s Souls, Godfall en Miles Morales valt dit het meeste op, maar ook cartoony spellen zoals Astro genieten van de mogelijkheden hiervan.

Conclusie

De PS5 blijft een bakbeest die je niet zo makkelijk in een kastje kunt zetten. Daarvoor krijg je echter wel een stille, koele PlayStation die een enorme grafische kracht heeft. Niet alleen heeft de nieuwe console een lading goede games op dag 1 beschikbaar. Het menu is even wennen, maar zodra dat uit de weg is heb je een overzichtelijk en snel menu met snel opstartende spellen. De spellen die er nu beschikbaar voor zijn zien er prachtig uit en beloven al veel goeds. Het enige grote nadeel van het systeem is de opslagruimte van het apparaat.

Cijfer: 9.0