Home Reviews Game Review Concrete Genie

[Review] Concrete Genie

Red de stad Denska van de duisternis met een uhm kwast?

Concrete Genie is een redelijk onopgemerkte Playstation Exclusive titel van een tot nu toe onbekende ontwikkelaar. Het is een enorm uniek concept wat niet voor iedereen weggelegd is, maar kwalitatief van hoge kwaliteit is.

In Concrete Genie volg je het verhaal van Ash, een kunstzinnige tiener die de plek waar hij is opgegroeid niet los kan laten. Denska was vroeger namelijk een levendig vissersdorp, maar nu is het verlaten, is er een rare duisternis die zich verspreid en is er een groepje hangjongeren die iedereen terroriseert. Het verhaal begint dan ook met het groepje jongeren die Ash lastigvallen. Zijn tekenboek wordt verscheurd en hij wordt met een kabelbaan naar een eiland gebracht met een “spookvuurtoren”. Hier aangekomen, vindt Ash een pagina uit zijn tekenboek die vervolgens tot leven komt. Van deze genie, Luna, krijg je een speciale kwast waarmee je op muren kan verven.

Tijd om met de kwast in hand Denska op te vrolijken en de pagina’s uit je tekenboek terug te vinden. Op je missie om alles leuk op te vrolijken wordt het je echter nog lastig gemaakt door het groepje jongeren. Dit mag jou echter niet afleiden in je taak om je tekenboek te vullen en mooie muurschilderingen te maken.

Verlicht Denska

Hoewel de gameplay vooral gaat om kleur terug te brengen naar Denska, is het het belangrijkste om de muren onder een lampsnoer kleur te geven. Als je alle lampen in een bepaald gebied aankrijgt verdrijf je weer een gedeelte van de duisternis. In samenwerking met je Genies los je puzzels op en kan je steeds een nieuw stukje verkennen.

Hoewel de gameplay erg repetetief is was het geweldig om muren vol te kladderen met verschillende elementen. Van een maan tot gras, van een aurora tot een regenboog. Je kon de gekste combinaties maken en soms zullen je Genies hiermee een interactie doen. Zoals dat ze op een boomstam gaan zitten bij een kampvuur.

De Genies komen in drie verschillende kleuren: Rood, Blauw en Geel. Elke vorm heeft zijn eigen krachten en voor elke genie die je getekent hebt kan je zelf aanpassen hoe hij eruit ziet door middel van ontwerpen die je vrijspeelt door bladzijden uit je tekenboek terug te vinden.

Het was wel even wennen om de besturing onder controle te krijgen aangezien je gebruik maakt van de bewegingsbesturing van de Dualshock 4 controller. Het voelt zeker nogal onnatuurlijk aan om kleine details te maken. Na een tijdje wen je er wel aan, maar het is niet de makkelijkste besturing .

Helaas was het verhaal zo voorbij. Je kan met ongeveer 8 uur het verhaal uitspelen en een Platinum Trophy behalen. Het spel is dan wel maar 30 euro, maar toch voelt het redelijk kort aan voor die prijs.

Concrete Genie heeft een unieke grafische stijl die de artistieke kunsten extra goed naar voren brengen. Dit wordt vooral gedaan ook door de kleurcombinaties en dat de verf een soort neon gloei krijgt. Daar komt bij dat de soundtrack voornamelijk erg ontspannend is en een relax sfeertje toevoegt.

Een leuke toevoeging voor eigenaren van de Playstation VR is de free paint mode waar je in virtual reality met de move controllers om je heen kan schilderen wat een nieuwe dimensie geeft aan de kerngameplay. Het is jammer dat je niet echt een verhaal erbij hebt, maar toch geeft het een leuke extra voor de mensen met een bril.

Conclusie

Concrete Genie is een enorm gave game met een gevoelig verhaal en unieke functies. De grafische stijl is geweldig en zorgt voor een speciale sfeer in het spel. Combineer dat met de sublieme soundtrack en je hebt een heerlijke ontspanningsgame met af en toe wat spanning erin. Het enige wat jammer is aan het hele spel is de korte tijd die nodig is om het spel te voltooien.

Cijfer: 7.8

Vorig artikel[Review] Overwatch
Volgend artikelNieuwe single Guus Meeuwis met Sunnery James & Ryan Marciano