Home Reviews Game Review Yakuza Kiwami

[Review] Yakuza Kiwami

15 jaar geleden verscheen Yakuza voor de PlayStation 2, de eerste game in een flink populaire franchise van SEGA. Nu heeft het deel wat alles begon een Kiwami (extreem) update gekregen. Het spel is van top tot teen vernieuwd om in deze moderne tijd voor zowel veteranen in de serie als nieuwkomers aan te voelen als een goede game.

Hoewel Kiwami de eerste Yakuza game is, is het echter niet de eerste in de tijdlijn. Yakuza 0 is namelijk een prequel van Kiwami en legt meer uit over het verhaal. Hierdoor kan het handig zijn deze te spelen voor je aan Kiwami begitn.

Yakuza Kiwami gaat zoals de naam doet vermoeden over de Yakuza, de Japanse maffiawereld. Jij, als Kiryu Kazuma, staat aan de top van één van de verschillende families in het spel, de Dojima-familie. Jij staat ook door jouw acties bekend als de Dragon of Dojima. Na jaren in de cel te hebben gezeten voor iets wat je niet hebt gedaan kom je eindelijk vrij en begin je een race tegen de klok. Alle maffiafamilies zijn namelijk op zoek naar een schat van miljarden Yen.

Kiwami verandering

Zoals ik al eerder noemde zijn er flinke veranderingen doorgevoerd voor het spel en dat blijft niet alleen bij grafische veranderingen. Want ja een upgrade van PS2 naar Xbox One graphics is natuurlijk een flinke stap op zichzelf. Nee er zijn daarnaast ook andere toevoegingen aan het spel gedaan.

Zo zijn alle stemacteurs opnieuw gebruikt om alles opnieuw op te nemen en kun je luisteren naar de Japanse stemmen. Geen zorgen er is Engelse ondertiteling dus je kunt het verhaal blijven volgen, maar met Japanse stemmen maakt een spel over de Yakuza toch wat meer indruk. Ook is er extra content beschikbaar. Het verhaal is wat uitgebreider gemaakt en er zijn extra sidequests. Als kers op de taart zal ook Majima uit Yakuza 0 iets speciaals voor je in petto hebben maar daar moet je zelf maar achter komen.

Ouderdom

Sommige gameplay mechanics stammen nog wel uit de tijd dat games het moesten doen met enorm beperkte resources. Zo was het vroeger gebruikelijk dat er weinig opties waren voor fast-travel en waren vaak details in kaarten wat minder. Dit is helaas nu nog steeds het geval in Kiwami. Veel plaatsen worden niet aangegeven op de kaart en voor sommige missies moet je dan ook flink lang zoeken tot je eindelijk weet waar je heen moet. Elementen uit een tijdperk die lang voorbij is en het had SEGA gesierd als ze dit hadden geüpdatet.

Conclusie

Kiwami is zeker niet perfect, maar totaal gezien is het een intens goede game welke ook erg goedkoop te krijgen is. Zo zit die onder andere in Game Pass en kost het los ook niet heel veel. Voor de lage prijs heb je een game met een goed verhaal, toffe actie en intrigrerende personages.

Cijfer: 8.5

Kiwami is gerecenceerd op de Xbox One, het spel is echter ook verkrijgbaar op de PS4 en PC.