Home Reviews Game Review Rainbow Six Extraction – Tactisch schieten

[Review] Rainbow Six Extraction – Tactisch schieten

©Ubisoft

Het is lang geleden dat de Rainbow Six franchise een nieuw spel heeft gekregen. Sinds 2015 lag alle focus van Ubisoft op de ondersteuning van Rainbow Six Siege. Tot dat hier deze week verandering in is gekomen met Rainbox Six Extraction. Deze Rainbow-game gebruikt veel bekende gezichten, maar een compleet ander concept. Het is geen Player versus Player (PvP) concept, maar een Player versus Enemy (PvE). De teams zijn wat kleiner en de gameplayloop is flink anders. Is het echter het waard om te spelen? Kort gezegd: Ja, maar wel met een paar kanttekeningen.

Time to REACT

Hoewel het geen enorm groot verhaal heeft, doet Extraction wel zijn best om het meer te maken dan alleen een stel monsters neer te schieten. Je speelt het spel namelijk als REACT Operators, de speciale eenheid die de Archeans moet uitroeien. Archeans zijn buitenaardse parasieten die uit het niets zijn verschenen. Aan jouw team de taak om op twaalf levels in verschillende locaties als New York en San Francisco een incursion uit te voeren. Met jouw team van drie operators zul je je door een nest van Archeans moeten slaan terwijl je in elk van de drie sub-zones een specifieke missie (objective) moet uitvoeren. Tenzij je een meester bent in shooters zijn deze objectives zo gemaakt dat je echt je team nodig hebt om deze uit te voeren. Hier is communicatie dan ook de kern voor.

De objectives zijn redelijk divers en elk heeft een eigen tactiek. Of het nou het jagen op Elites (sterkere Archeans) is of het redden van een burger. Voor elk moet je goed het level verkennen en kijken wat tactisch is. Waar zitten de Archeans, waar zitten de nesten en natuurlijk waar is de objective en het extraction point. In totaal zijn er op het moment van lancering 13 verschillende objectives.

Wanneer je REACT-level stijgt krijg je ook steeds lastigere uitdagingen zo krijg je vanaf level zes toegang tot alle vijanden en kom je steeds vaker mutaties van Archeans tegen die de gameplay flink verandert. Je zult namelijk door de flinke diversiteit ook constant je spel moeten aanpassen.

Wanneer je het spel hebt uitgespeeld is er gelukkig nog van alles te doen. Zo heb je de Maelstorm Protocol een modus die iedere week vernieuwd wordt. Hierin kom je meer Archeans tegen en kun je maar beperkte operators gebruiken en hiervan moeten er minimaal drie beschikbaar zijn om überhaupt de modus te spelen. Om een indicatie te geven van de moeilijkheidsgraad: het is aangeraden om ze bijna volledig geleveld te hebben.

Tactiek maakt de gameplay enorm goed

Zoals al eerder genoemd is R6 Extraction erg tactisch opgesteld. Dit doet Ubisoft of meerdere vlakken enorm goed. Zo zijn er 13 verschillende Archeans en zeven verschillende mutaties waar je rekening mee moet houden. Iedere Archean heeft zijn eigen krachten. Zo heb je de Bloater die giftig gas verspreid een Grunt die melee gebruikt en een Tormentor die projectielen kan schieten. De mutaties die de Archeans hebben maken ze nog diverser. Zo zijn sommigen onzichtbaar, kan er mist verspreidt worden of kunnen Nests beschermd worden.

Ook operators helpen mee aan het tactische aspect van het spel. Niet alleen omdat iedere operator unieke vaardigheden en opties heeft, nee ook door hoe het spel met het verlies van levens om gaat. Zoals al eerder genoemd wordt moet je met je team per deployment drie zones doorspelen, maar al deze zones zijn aan elkaar gelinkt en tussen zones zul je niet echt kunnen healen of kogels bijvullen. Je health en kogels hangen dus af van hoe goed jij er mee kunt omgaan, hoe je team is en of je door de zones heen wat extra kunt vinden. Wanneer je te weinig hebt, is het misschien beter om de missie af te blazen en naar een extraction point te gaan.

Ook is het doodgaan niet zo simpel. Wanneer je doodgaat en je team kan je niet naar de extraction pod brengen, zal dat leiden tot je operator die MIA is. Je kunt deze operator ook niet gebruiken tot een volgend team de operator redt uit handen van de Archeans. Ook wanneer je een missie afsluit met weinig levens zul je een operator een tijd niet kunnen gebruiken. Hierdoor leer je een beetje gedwongen om met andere personages te spelen wat het ook wel weer dynamischer maakt.

Bovendien zijn er extra modussen zoals Kick the Anthill en Veteran om het spel lastiger en tactischer te maken. Zo heeft Veteran functies om het realistischer te maken. Zo zal je hud minder uitgebreid worden, is friendly fire een ding en zul je kogels verspillen als je je wapens herlaad met nog kogels in een magazijn. Allemaal onderdelen die voor mij als beginner niet slim waren om te proberen.

Ondersteuning

Ubisoft zegt voorlopig in elk geval door te gaan met updates om het spel fris te houden. Zo heb je de Maelstrom-modus en Crisis Events die regelmatig veranderen, maar persoonlijk denk ik dat dat niet genoeg gaat zijn om het spel langdurig populair te maken. Het is namelijk meer van hetzelfde in iets andere vorm. Ik ben redelijk bang dat Extraction over een jaar uitsterft als er geen nieuwe maps, operators en gameplay komt. Zeker aangezien Extraction PvE is. Een PvP spel is veel makkelijker fris te houden omdat je hier toernooien in kan organiseren en menselijke tegenstanders altijd anders zijn. Geen matchup is hetzelfde en dat voelt met PvE toch wel anders aan.

Random matchups zijn matig

Net als praktisch ieder ander online spel waar je bij moet samenwerken zul je soms noodgedwongen met onbekenden het spel moeten spelen. Na wat games met onbekenden moet ik toch wel zeggen dat dit niet goed werkt voor een spel als dit. Met elkaar kunnen overleggen voor iets tactisch als dit is toch wel van groot belang, zeker in de diepere zones en latere levels. Zonder elkaar te ondersteunen kom je namelijk nergens. Als je met willekeurige mensen speelt, kun je natuurlijk de ingame voicechat gebruiken. Het is alleen niet zeker of ze Engels spreken, wat dus weer voor een barrière zorgt.

Zo had ik in verschillende potjes een teamgenoot die alleen naar de objective sprintte en vervolgens flink in gevaar kwam. Wanneer één operator mist ben je al een derde van je kracht kwijt wat ook de moeilijkheidsgraad enorm verhoogd en de kans dat je jouw operator verliest ook flink hoger maakt.

RECENSIES OVERZICHT
Conclusie
8
Vorig artikelEurosonic Noorderslag digitaal te volgen op online platform NPO 3FM en 3VOOR12
Volgend artikelZesendertigste editie ESNS verenigt hoopvolle maar vermoeide muzieksector op digitaal platform
review-rainbow-six-extraction-tactisch-schietenRainbow Six Extraction draait volledig om tactiek, hierdoor is het spel veel leuker om te spelen als je teamgenoten hebt die je kent en waar je mee kunt communiceren. Zo kun je makkelijker elkaar ondersteunen en aanwijzingen geven. De gameplay loop is heerlijk spannend, want elk moment kun je een fout maken waardoor vele parasieten op je af komen. Zeker met je beperkte uitrusting is het dus een flinke uitdaging. Waar ik bang voor ben is dat zonder goede ondersteuning en fundamentele toevoegingen dat het spel redelijk snel kan uitsterven. Als dat niet gebeurd heeft Ubisoft een flink sterke shooter uitgebracht die zeker het spelen waard is. (Al helemaal als je Game Pass hebt.)