Home Reviews Game Review Moss & Moss Book II Bundle – Moss blijft een must...

[Review] Moss & Moss Book II Bundle – Moss blijft een must have voor VR

Vorig jaar verscheen Moss Book II op de PSVR, toen al reviewden wij hem erg positief, maar de technologie liet zijn limieten wel zien. Nu met de PSVR2 komen zowel Moss als Moss Book II opnieuw uit. Is het nog steeds een goede game of is het tijd om deze VR-klassieker los te laten?

Veel waar voor je geld

De twee games kosten je samen zo’n tien uur van je tijd als je alleen de verhaallijnen volgt. Wanneer je alle extra’s doet kom je op zo’n 15 uur en ja dat lijkt kort. Toch is de bundel, die zo’n 39 euro kost, het meer dan waard. De game geeft je namelijk een redelijk unieke ervaring vanaf het begin tot het einde. Jij bevindt je als een ‘Reader’ in de wereld van Moss. Voor de inwoners van de wereld van de spellen ben jij een soort God. Als de Reader help jij de dappere muis Quill om verschillende kwade krachten te lijf te gaan terwijl je bladzijde voor bladzijde door het boek heen gaat.

De interactie van het spel maakt het zo leuk. Je bestuurt namelijk met de controllers niet alleen Quill, maar je kunt ook direct de omgevingen beïnvloeden. Denk hierbij aan vijanden verlammen of besturen, maar ook objecten bewegen om paden vrij te maken. Doordat ieder gebied, wat in essentie een bladzijde van het boek is, een eigen puzzel heeft, blijft het spel je goed betrekken bij de gameplay. Je voelt je echt een onderdeel van de wereld en dat is precies wat je wilt in VR.

Screenshot van Moss 1

Nieuwe technologie maakt het beter

Hoe je het wendt of keert Moss op de PSVR2 kun je zien als de definitieve versie van spellen. Zo is het spel visueel gezien het mooiste gemaakt met niet alleen een goede resolutie, maar ook meer frames per seconde. Daarnaast zijn de textures, schaduwen en lighting ook stukken beter. Dit totaal zorgt ervoor dat het niet alleen fijner is voor je ogen, maar ook dat het spel immersiever is. Het voelt meer als een andere wereld waar je je in bevindt omdat het ‘echter’ lijkt.

Een andere fijne verbetering ten opzichte van de PSVR, is dat de game twee losse controllers ondersteunt. Hierdoor kun je tegelijk Quill besturen als andere onderdelen van de wereld. Door deze toevoeging kun je sommige puzzels sneller afronden, maar ook zorgt het voor meer speelgemak. Je hoeft niet de hele tijd te wisselen van wat je wilt besturen aangezien je gewoon alles tegelijk kan doen.

Screenshot van Moss Book II

Maar niet genoeg voor een double dip

Ondanks de verbeteringen en het feit dat ik Moss Book 2 minder vond dan het had kunnen zijn door de originele PSVR-technologie. Zou ik het niet waard vinden om de spellen opnieuw te gaan kopen. Wanneer je de spellen nog niet eerder hebt gekocht zijn ze zeker weten de prijs waard of je moet echt heel erg veel houden van de grafische verbeteringen. Er is namelijk geen gratis of betaalde upgrade beschikbaar en dat is toch wel een gemis. Als dat er was geweest was het zeker aan te raden geweest.