Home Reviews Game Review Moss: Book 2 – VR op zijn best

[Review] Moss: Book 2 – VR op zijn best

Eind februari 2018 verscheen het spel Moss. In dit spel volgde je nadat je een betoverd boek open deed het verhaal van Quill. Als lezer help je Quill om zijn oom en de wereld waar in hij woont te bevrijden. Nu vier jaar later betreden we opnieuw de wereld van Quill voor een nieuw gevaar, maar weet dit vervolg de charme en kwaliteit te evenaren van het origineel? Kort gezegd: ja meer dan voldoende.

Geschikt voor nieuwkomers en terugkeerders

In Book 2 keer je terug naar de wereld van Quill waarin het dappere muisje wordt opgejaagd door verschillende machten die een voorwerp willen bemachtigen. Dit voorwerp is in het bezit van Quill, maar gelukkig geeft ze niet op. Met jouw hulp valt ze de heerschappij van Arcane aan. Onderweg zul je vele puzzels oplossen en genieten van een prachtige VR-ervaring die elementen van het origineel aanpast en verbetert.

Wanneer je het eerste deel van Moss nog niet hebt gespeeld raad ik enorm aan dit wel te doen. Hoewel het spel zijn verhaalopbouw het geschikt maakt voor iedereen die het origineel niet heeft gespeeld zorgt de voorkennis wel voor een leukere ervaring. Het eerste deel is bovendien niet al te duur en ook maar een paar uur lang. Dus veel zul je er niet aan kwijt zijn.

Vechten en puzzelen

Moss heeft twee hoofdkernen van gameplay. Dat is het vechten tegen vijanden en het oplossen van verschillende puzzels. In het eerste deel voelden ze beiden (vooral het vechten) erg beperkt aan. Zo had je weinig opties, maar in dit tweede deel is dat al een stuk uitgebreider. Je hebt nu namelijk drie wapens in plaats van één waardoor je veel meer diversiteit hebt in de gevechten. Tuurlijk er zijn uitgebreidere systemen in games, maar voor een spel als dit is dat totaal niet nodig. Ieder wapen heeft nu zijn eigen krachten en zwaktes waardoor je sommige vijanden alleen maar met bepaalde wapens verslagen kunnen worden. Deze krachten komen ook weer van pas bij sommige puzzels die alleen op bepaalde manieren opgelost kunnen worden.

Naast alle wapens die Quill bezit, ben jij er natuurlijk ook nog. De lezer van het boek die Quill moet helpen met allerlei klusjes. Dit is dan vooral het beïnvloeden van alles in de omgeving. Dit alles om Quill verder te laten lopen. Of het nu obstakels opruimen betreft of het maken van een brug. Je krijgt door de VR het gevoel dat je God bent. Je kunt namelijk als een almachtig persoon de wereld beïnvloeden en je bestuurt ook nog eens één van de inwoners van die wereld.

Deze interactie samen met de verschillende wapens zorgt voor een enorm dynamische gameplay waarvan het eigenlijk jammer is dat het weer een korte ervaring is. Ook al eindigt dit spel op een minder grote cliffhanger dan het eerste boek hoop ik op een derde evolutie van de gameplay te zien en de aandoenlijke Quill nog een keer te mogen helpen in haar strijd.

Het is tijd voor nieuwe tech

VR gaat ondertussen alweer wat jaren mee. Meeste modellen hebben nieuwe versies gekregen. Sterkere versies met betere resoluties en simpelere manieren van verbinden. Met PlayStation is dat nog niet het geval. De PS VR2 is natuurlijk wel aangekondigd, maar die laat nog even op zich wachten. Nu zul je voor dit spel (waarschijnlijk heb je het namelijk niet allemaal klaarliggen al) speciaal alles moeten aansluiten en dan voelt de tech nog verouderd aan. Zowel de tracking van de controller en het hoofd (iets wat als je de Meta Quest bent gewend een hel is) en de lagere resolutie zijn hier onderdeel van. Het spel is nog steeds enorm leuk om te spelen, maar zorgt wel voor dat ik eigenlijk liever had gewacht op de Quest-versie voor een betere ervaring.

RECENSIES OVERZICHT
Conclusie
9.0
Vorig artikelAaron trotseert zijn hoogtevrees in Welkom in de Familie
Volgend artikel[video] Afro Bros knallen de zomer in met titeltrack nieuwe Costa film
review-moss-book-2-vr-op-zijn-bestMoss: Book 2 is een geweldige ervaring in VR. De sfeer, gameplay en storyline zijn geweldig en aan te raden aan iedereen die een PlayStation VR heeft. Wanneer je die niet hebt of liever wacht tot de zomer voor de release op de Meta/Oculus Quest 2 zou ik dat zeker doen. Het enige echte minpunt aan dit spel is de verouderde tech van de PlayStation VR. Je merkt dat die niet helemaal meer mee kan draaien.