Home Reviews Game Review Final Fantasy XII

[Review] Final Fantasy XII

Jaren na de oorspronkelijke release kunnen Switch en Xbox One eigenaren aan de slag met deze Final Fantasy titel, maar is de port een beetje van hoge kwaliteit?

The Zodiac Age (subtitel van FFXII) speelt zich voornamelijk af in Ivalice. In deze wereld vind een enorme oorlog plaats tussen twee koninkrijken. Dit zijn de Archadian en Rozarrian koninkrijken. Jij speelt met een team van zes personages die proberen een klein koninkrijkje genaamd Dalmasca te redden van Archadian hun heerschappij. Hiervoor zal je een enorme lading gebieden moeten verkennen en natuurlijk verschillende bazen verslaan om jezelf te versterken.

Als je bekend bent met Final Fantasy Games zal de gameplay je waarschijnlijk een beetje doen verbazen. Gemiddeld gezien is Final Fantasy nogal een traditionele JRPG game. Turn-based gevechten zijn normaal de kern van het spel. In XII is dit anders. XII gebruikt namelijk het zogenaamde Gambits-systeem. Met dit systeem kan je elk personage in je team commando’s geven die ze moeten uitvoeren in specifieke scenario’s. Zoals dat als een vijand onder de olie zit je hem in de fik steekt. Hierdoor kan je je strategie een stuk beter plannen en hoef je niet tergend langzame gevechten aan te gaan. Hoewel je in het begin het personage wat jij bestuurt misschien niet eens bij de gevechten hoeft te betrekken zal dit later zeker het geval zijn wanneer de commandos niet meer al het werk doen.

Zodra een personage een level omhoog gaat na gevechten krijg je de optie om zelf te kiezen welke stat omhoog gaat. Wil je meer levens? Of misschien toch meer MP? De keuze is aan jou om hier tactisch over na te denken om zo een gebalanceerd mogelijk team te maken.

Qua muziek blijven de Final Fantasy games van de hoogste kwaliteit. Zelfs na al die jaren zijn de tonen en muziekstukken van ongelooflijke kwaliteit en soms bleef ik dan ook gewoon even stilstaan voor de muziek.

Grafisch merk je echter wel wat van de veroudering. Hoewel de remake natuurlijk wel een flinke upgrade heeft gekregen zien sommige stukjes er wat minder uitgewerkt uit dan de nieuwere games wat op zich logisch is. Toch ziet het er al met al enorm goed uit.

Conclusie

Final Fantasy XII is een enorm toffe JRPG welke nu eindelijk voor meer spelers dan PlayStation bezitters beschikbaar is. Mocht je hem dus nog niet gespeeld hebben dan kan ik het zeker aanraden door de geweldige muziek, het mooie verhaal en de lange speeltijd. Het is een van de betere JRPGs beschikbaar al helemaal op de Xbox One.

Cijfer: 8,4

Vorig artikelFoto’s Slam koningsdag Alkmaar 27 april 2019 1/3
Volgend artikelFoto’s Dance 4 Liberation Zwolle 5 mei 2019 4/4