Home Reviews Game Review Deathloop – ‘ah shit here we go again’

[Review] Deathloop – ‘ah shit here we go again’

Bekend van onder andere de spellen Prey en Dishonored slaat Arkane met Deathloop een volledig andere richting in. Deze PS5 console-exclusive is de afgelopen maanden enorm gepromoot, maar dat betekent natuurlijk niet of het spel goed is. Is de titel een must have of is het meer wat voor de budgetbak?

Wees gerust, de titel is meer een verwijzing naar de gameplay met een meme en niet een oordeel over het spel. Deathloop, is zoals de naam al weggeeft een spel met een tijdlus. Deze loop wordt getriggered iedere keer dat je dood gaat op welke manier dan ook. Constant beleef je dezelfde momenten opnieuw en de enige manier om het te doorbreken is acht visionaries te vermoorden op één dag. Niet alleen zul je dus eerst hun schema’s volledig moeten ontdekken en een plan maken, ook moet je steeds veilig terug komen op je basis om de hints op te slaan. Laten we bovendien eerlijk zijn Blackreef, het eiland waar het zich afspeelt, is niet al te veilig.

Hello Colt

Het verhaal is dan weer niet erg diepgaand, maar dat is met het spel ook niet van belang. Sommige spellen hebben gameplay als ondersteuning van het verhaal, terwijl anderen weer verhaal hebben als ondersteuning van de gameplay. Deathloop valt meer in de tweede categorie. Ja zonder het verhaal zou je de missies niet hebben en zou je geen informatie hebben om te verzamelen, maar toch voelt Deathloop als een gameplay first, story later game.

Wanneer je je eerste loop begint kom je er al snel achter dat je Colt heet en je een strijd hebt met Julianna. Julianna doet er alles aan om de loop te beschermen, terwijl jij er juist uit wilt. Dit resulteert dan ook in een constante vorm van kat en muis. Jij die informatie verzamelt en Julianna die je opjaagt.

Deathloop is eigenlijk één grote puzzel. Je hebt vier gebieden die je kunt uitkammen om informatie over de Visionaries te verzamelen. Elk gebied heeft andere informatie en andere personen op de verschillende dagdelen. Zo kan een Visionary in de ochtend op de ene locatie zijn met andere Visionaries, maar kunnen er ook plekken zijn zonder. Elke missie is gemaakt om te spelen met de mechanics en tegelijkertijd een enorme lading aan informatie ontdekt. Gelukkig voor jou wordt deze informatie zolang je de missie afrond opgeslagen en hoef je niet binnen één playthrough alles te ontdekken. Ook krijg je elke loop gelukkig wel wat voorwerpen die je op pad helpen, zoals een wapen en een hackapparaat.

Ieder gebied van Blackreef is uniek vormgegeven en heeft zijn eigen uitdagingen waarbij het dagdeel ook zijn invloed heeft. Niet alleen de Visionaries verplaatsen namelijk, maar ook deuren sluiten, bewakers verschijnen et cetera. Je moet constant alert zijn om je aan te kunnen passen. Op deze manier zorgt Arkane ervoor dat het spel met relatief weinig content vers en uitdagend blijft. Zeker aangezien het ontdekken van andere paden je juist richting speciale wapens of krachten kan duwen.

Kat en muis

Zoals ik al eerder noemde is er soort kat en muis spel bezig tussen Colt en Julianna. Af en toe duikt Julianna op in je spel en maakt duidelijk jacht op je. Wat nog niet vertelt is, is dat dit een multiplayer aspect is. Soms is Julianna een AI, maar regelmatig is het een andere speler die de andere modus heeft opgestart. Als Julianna moet je natuurlijk de loop beschermen en zit je daarom achter een andere speler die als Colt speelt aan. Dit is een grappige en leuke manier van afwisseling in de gameplay. Het enige nadeel is dan wel dat Colt altijd een voordeel lijkt te hebben. Hij heeft namelijk veel meer hulpmiddelen tot zijn beschikking.

Stijlvol genieten

Dit alles wordt nog even goed samengetrokken door een uitstekende soundtrack en een geweldige grafische stijl. Ookal is het niet realistisch opgebouwd, het voelt toch enigszins echt of realistisch aan. Zeker door de interactie tussen Colt en Julianna is de gespannen sfeer om te snijden. Vanaf het begin tot het einde is het grafisch en muzikaal een spektakel om doorheen te spelen.

Deathloop is op console exclusief voor PlayStation 5 (hier is de review ook op gebaseerd), daarnaast is die ook beschikbaar op de PC.

RECENSIES OVERZICHT
Conclusie
9.2
Vorig artikel[Recensie] Bingo Hell
Volgend artikelSnelle en Frans Duijts & Donnie winnen twee Buma NL Awards
review-deathloop-ah-shit-here-we-go-againArkane laat met Deathloop weer zien wat ze kunnen. De gameplay is tot in de puntjes uitgewerkt en ookal zit je dus in een loop wordt het nooit saai. Er is een enorme aandacht besteed aan sfeer, gameplay en het verhaal waardoor Deathloop op dit moment één van de beste PS5-spellen is. Voor de PS5 is het een echte must-have.