Home Reviews Film Review Jujutsu Kaisen 0 – liefde en rouw zijn de kern van...

[Review] Jujutsu Kaisen 0 – liefde en rouw zijn de kern van een sterk verhaal

Anime blijft in de Benelux nogal de opvatting te hebben dat het voor kinderen zou zijn. Films uit deze categorie komen dan ook vaak maar kort in de bioscoop en een fysieke uitgave kun je heel beperkt in winkels vinden. Jujutsu Kaisen 0 is de nieuwste anime-film die draait in de lokale bioscopen en laat weer eens zien waarom dit soort films meer kansen moeten krijgen. Zeker als je bedenkt dat films gebaseerd op video games vaak overal te zien zijn en meestal kwalitatief stukken slechter zijn. Jujutsu Kaisen 0 heeft het dan weer allemaal. Waarom het zo goed is lees je verder in deze review.

Jujutsu Kaisen 0 is een prequel van de populaire anime-serie Jujutsu Kaisen en verteld het emotionele verhaal van Yuta en Rika. Yuta is een verlegen jongen van 16 jaar die enorm zijn best doet om iedereen uit de weg te gaan. Het probleem is namelijk dat Yuta vervloekt is met een monster die hem beschermd tegen iedereen die hem fysiek of verbaal pijn doet. Dit monster heet Rika en is eigenlijk een jeugdvriendin van Yuta die overleden is. Als vloek leeft ze nu echter voort. Yuta kan Rika ook niet controleren waardoor die flink in de problemen komt. Gelukkig voor hem kan die starten aan een speciale Jujutsu school om dit te leren. Echter stukje bij beetje kom je meer te weten over de vervloeking van Rika en staat er een heleboel op het spel om Yuta de controle te laten krijgen over Rika.

Liefde en rouw

Twee thema’s die elkaar niet altijd ontlopen. Zo rouw je namelijk vooral voor het verlies van dingen die je lief hebt. Soms echter is het verlies zo groot of traumatisch dat het je volledige leven in bedwang houdt. Dit is ook het geval voor Yuta en Jujutsu Kaisen 0 weet dit enorm goed en gevoelig weer te geven. Van de weergave van waarom Rika zo bijzonder is voor Yuta tot het accepteren van zijn rouw. Dit terwijl hij groeit van onzeker en fragiel persoon tot iemand waar zijn vrienden op bouwen en een waardevolle aanwinst is voor de Jujutsu-wereld.

Van het begin tot het einde wordt het verhaal opgebouwd naar een epische conclusie. Wanneer je in het begin Yuta ontmoet wilt die alles doen om niemand pijn te doen waaronder zijn eigen leven opofferen. Hij slaapt niet, eet niet en heeft geen vrienden. Hij haat Rika niet, want het blijft zijn allereerste liefde waar die nooit echt afscheid van heeft kunnen nemen, maar kan zo niet verder leven. Stukje bij beetje zie je hem opleven en accepteren waar die mee moet leven. Hoe intens het wordt kan ik niet zeggen zonder immense spoilers te geven, maar het is een enorm bijzondere ervaring.

Meesterlijke kwaliteit

Jujutsu Kaisen 0 staat vol van de kwaliteit. Zo had ik al genoemd hoe bijzonder het verhaal is, maar dat is niet alles. Naast het intense verhaal is de animatie-kwaliteit van de film enorm goed. Het is een prachtige gedetailleerde stijl die zelfs tijdens de zwaarste gevechten op pijl blijft. Daar bovenop gooi je nog een soundtrack die precies weet hoe die het gevoel bij evenementen moet verhogen. Van emotionele momenten tot de uitgebreide spannende gevechten. Het enige mindere aan de film is dat de pacing soms niet helemaal goed voelt. Soms voelt het te snel gaan en soms weer te traag. Daar houden de minpunten dan ook weer op.

RECENSIES OVERZICHT
Conclusie
9.0
Vorig artikelParacommando Kurt en zoon Yannis raken meteen emotionele snaar bij James: “Ik vind het zo mooi als stereotypes worden doorbroken”
Volgend artikelLotte Vanwezemael openhartig in VRT NU Orginal ‘Generation M: The story of my life’