Home Entertainment Theaterspektakel Trojan Wars nu echt ten aanval

[video] Theaterspektakel Trojan Wars nu echt ten aanval

De heropstart van Trojan Wars is in volle gang. Dé theaterbelevenis van HNTjong en Het Nationale Theater gaat eindelijk in première. Het decor draait, de foyers zijn omgebouwd, 250 kostuums en 30 pruiken zijn af, HNTeducatie werkt aan ‘Deel 0’ op middelbare scholen en het menu van Amaro Creative Industries is bepaald. Zaterdag 2 oktober 2021 gaat deze groots opgezette voorstelling nu echt in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

In maart 2020 kwam deze epische voorstelling na de 1ste try-out door de allereerste lockdown tot een harde stilstand. In 2021 staan de originele cast en crew – o.a. Romana Vrede, Bram Suijker en Emmanuel Ohene Boafo – klaar om deze marathonvoorstelling vol muziek, festivalgevoel en eten & drinken aan heel Nederland te tonen. Oftewel een episch feest tussen de Grieken en Romeinen als startpunt van een ultieme theaterervaring.

Bingewatchen met de vibes en food van een festival.

Trojan Wars is een moderne versie van een eeuwenoude oorlog. Een groots opgezette voorstelling vol visueel spektakel, Griekse mythologie, extase en avontuur. Een topcast aangevuld met een groot ensemble jonge acteurs vertolken meer dan 100 personages. Van de beroemde helden en heldinnen uit het klassieke Griekenland tot machteloze goden en verloren kindsoldaten. In deze razende oorlogsmachine spoelen de emoties als een golf over je heen en heb je een haast filmische ervaring in een draaiend toneelbeeld.


© Bowie Verschuuren

De Illias van Homerus vertaalt naar het nú

Trojan Wars is geïnspireerd op het oudste oorlogsverhaal uit de geschiedenis: De Ilias van Homerus, over de tien jaar durende oorlog tussen de Grieken en de Trojanen. Het Nationale Theater maakt van deze moeder aller oorlogen een nieuwe, rauwe versie, waarin bekende vrouwelijke personages een stem en een eigen verhaal krijgen.

Toneelschrijver Peer Wittenbols bewerkte de epische verhalen uit De Ilias van Homerus naar een theaterspektakel van nú, over vriendschap, verraad, wraak en liefde. Regisseur Noël Fischer laat zich inspireren door o.a. de stijl van Lord of the Rings en zegt daarover: “De Griekse verhalen zijn zo modern omdat ze gaan over grote primaire menselijke emoties: drift en verlangen. En over het unieke fenomeen dat de mensen van de dieren scheidt: oorlog.”

Drie afleveringen bingewatchen

Trojan Wars bestaat uit drie afleveringen. In aflevering één ziet het publiek hoe een groot feest tussen de Grieken en Trojanen uit de hand loopt. Een flirt tussen de Griekse Helena en de Trojaan Paris begint onschuldig, maar ontpopt zich snel tot een vies politiek spel. In aflevering twee is de oorlog verklaard en varen de Grieken naar Troje om Helena terug te halen. Aflevering drie vindt plaats in de onderwereld, waar het verhaal van de verliezers verdwijnt. Voor aanvang en tussen de afleveringen door zijn er acts, muziek en eten van Amaro Creative Industries. Het theater is één groot festivalterrein.

© Bowie Verschuuren

Groots educatieproject

Bij Trojan Wars is tevens een groot educatieproject opgezet. Leerlingen die de voorstelling bezoeken worden niet alleen in de zaal ondergedompeld in de grote thema’s van Trojan Wars, maar ook in de foyers en van tevoren in het klaslokaal. Ruim 5000 leerlingen nemen in het kader van Trojan Wars hun eigen waarden onder de loep. Waar kies je voor: vrijheid of liefde? Vechten of vluchten? Naast vakoverstijgende lesbrieven en het in de klas gespeelde ‘deel 0’ spelen 15 leerlingen mee in de voorstelling.

Speeldata & Credits

Trojan Wars gaat op zaterdag 2 oktober in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daarna volgt een tournee langs theaters in heel Nederland.

Bron: Het Nationale Theater Foto’s © Bowie Verschuuren