Home Reviews Game Review Returnal PC – een van de beste Sony games op PC

[Review] Returnal PC – een van de beste Sony games op PC

Toen Returnal voor de PS5 verscheen werd die enorm goed ontvangen, zo ook door ons. Met een 9,5 was het een duidelijke winnaar binnen de exclusieve games van Playstation. Nu is de game binnenkort ook op PC te krijgen, maar houdt Sony de lijn vol? Is ook deze port een topper of kun je beter de PS5-versie spelen?

Kort gezegd: ja Returnal is een geweldige game op PC. Zelfs in mijn opzicht net wat beter op de PC dan op de PS5. Veel van onderstaande review komt uit de PS5 review, aangezien ze op veel aspecten gelijk zijn.

And again and again and again…

In Returnal speel je als Selene, een astronaut die gecrashed is op de planeet Astropos. Deze compleet vreemde planeet brengt al snel een flink mysterie met zich mee wanneer Selene een lijk ontdekt van zichzelf. Al snel blijkt namelijk dat wanneer je doodgaat je bijna alle voortgang verliest en je weer terug wakker wordt bij je schip. Ze zal de hele planeet en alle biomen (unieke gebieden met eigen monsters) moeten verkennen voor een uitweg uit deze loop. Het verhaal komt relatief langzaam op gang, maar de gameplay waar ik zo verder over vertel maakt dat meer dan goed.

Returnal heeft van verschillende genres een aantal kenmerken. Zo is het een third-person shooter roguelike met horror spelelementen. Vooral het laatste leek mij een vervelende combinatie met de andere twee elementen en het constante opnieuw beginnen. Het horrorgedeelte valt echter enorm mee. Je zult een aantal schrikmomenten hebben, maar niet constant en het is niet alsof je altijd op je hoede moet blijven (als je alle monsters in een gebied hebt verslagen blijft dat gebied veilig tot je doodgaat). Het is meer een creepy vibe wat het spel en het verhaal afgeeft dan dat het echt eng is.

Wat fijn is voor de PC-versie is dat de game alle PS5 updates al vanaf het begin heeft. Zo kun je nu midden in een cycle (een ronde) het spel suspenden zonder dat je de cycle echt afbreekt. Een soort quick save dus. Ook is de extra DLC meteen al beschikbaar.

Grafisch prachtig

Grafisch is Returnal echter ook een flinke hoogstand. De diverse werelden laten enorm veel mogelijkheden zien. Niet alleen in de details van de omgevingen, maar ook door het gebruik van lichtinval, reflecties en particles die in de wereld rondwaren. Een waar spektakel voor het oog. Ik kon het niet in 4K afspelen door een gebrek aan een 4K monitor, maar zelfs op HD met raytracing ziet alles er al scherp uit.

Het is dan ook perfect dat je aan het begin van het spel zelf een benchmark in game kan laten uitvoeren om de beste grafische instellingen te krijgen. Iets wat niet veel games hebben en voor Returnal echt goed werkt.

Besturing dualsense of toetsenbord?

De creepy vibe heeft ook deels te maken met het geweldige gebruik van de Adaptive Triggers en Haptic Feedback (3D Audio moet ook een aanrader zijn, maar dit heb ik helaas niet kunnen proberen door gebrek aan een Pulse Headset). Zo heeft ieder wapen een normaal schot en een speciaal charged schot. De tweede kun je gebruiken (wanneeer die is opgeladen) door L2 volledig in te drukken. Halverwege geeft de DualSense echter wat tegenstand aangezien hier een grens zit tussen richten en het activeren van de charged modus. Daarnaast voel je echt alles in de controller. Van kleine omgevingsbewegingen tot natuurverschijnselen. Ten slotte brengt de controller speaker een extra geluidsbron met zich mee voor een aantal creepy geluidseffecten.

Het gebruik van de controller is ook meteen weer deels waarom het echt immersief aanvoelt. De DualSense capaciteiten zijn namelijk een groot gedeelte van de next-gen strategie van Sony. Maar voor het eerst sinds alle ports van Sony die ik heb gespeeld op PC vind ik toch het gebruik van een toetsenbord fijner. Hoewel je alle onderdelen van de DualSense mist, is het snel rondkijken met de muis heel fijn voor een game als dit. Waar ik op de PS5 moeite had, gaat het nu stukken soepeler. De keus is in elk geval aan jou.

Gameplay speelt heerlijk weg

Tot slot de gameplay. Returnal speelt namelijk heerlijk weg door de snelle gevechten, vele upgrades en wapens. Je kunt blijven wisselen en je speelstijl aanpassen en dat zul je ook vaak moeten doen. De diversiteit van de vijanden is namelijk immens. Het leuke is dan ook dat je het spel begint met niets.

Je bent zelfs je geweer kwijtgeraakt in de crash, maar gelukkig kom je die al snel weer tegen. Dit is meteen één van de weinige permanente dingen die je vrijspeelt. Andere wapens (afgezien van een zwaard) zul je elke keer kwijtraken wanneer je doodgaat. Net als de meeste upgrades aan je pak en stats. Dit brengt ook wel een minpunt met zich mee. Het is namelijk redelijk op geluk gebaseerd wat je tegenkomt in het spel.

RECENSIES OVERZICHT
Conclusie
9.8
Vorig artikel[Review] Hi-Fi Rush – Tango laat zien meer in huis te hebben dan horror
Volgend artikel[Review] Hogwarts Legacy – bijna de Hogwarts ervaring waar ik van droomde
review-returnal-pc-een-van-de-beste-sony-games-op-pcReturnal is een steengoede game en mogelijk de eerste waarvan de port fijner speelt dan de originele op de Playstation de muis en toetsenbord functies zijn namelijk geweldig. De gameplay, muziek en grafische kant zijn stuk voor stuk geweldig en ik heb nog nooit een roguelike met zo veel plezier gespeeld. De pseudohorror zorgt voor een constante spanning en dat maakt de game zo bijzonder. Wanneer je van een flinke uitdaging houdt zul je met Returnal tevreden worden gesteld. Het enige wat enigzins jammer is, is de luckfactor die je hebt wanneer je wapens vindt.