Home Reviews Game Review Puzzling Places – heerlijk ontspannen puzzelen

[Review] Puzzling Places – heerlijk ontspannen puzzelen

Puzzelfanaten opgelet, één van de VR-games die op lancering van de PSVR2 verschijnt is Puzzling Places. Een heerlijk ontspannen game waarin je legpuzzels moet maken. Dit keer zijn ze volledig in 3D op basis van echte locaties. Dus geen gekke Jan van Haasteren-puzzel, maar tempels, kastelen en meer. Iedere puzzel is gemaakt op basis van photogrammetry, een techniek om 3D-puzzels op basis van foto’s te maken.

Dit is verder ook nog leuk verwerkt in het spel zelf. Als je namelijk bepaalde onderdelen afrondt in de puzzel hoor je namelijk toepasselijke geluiden. In een haunted house hoor je bijvoorbeeld sinister gelach uit een bepaalde deur en in een kerk luiden de kerkklokken. Het is een kleinigheidje, maar wel leuke details die niet nodig zijn voor puzzels als dit.

Voor iedereen speelbaar

Wat Puzzling Places zo goed maakt, is ook de moeilijkheidsgraad. Je kunt iedere puzzel in meerdere formaten oplossen. De verschillende groottes als volgt: 25, 50, 100, 200 & 400 stukjes. De 200 en 400 stukjes varianten hebben ook simpele versies. Die niet heel erg simpel zijn, maar de puzzel in verschillende gebieden opdeelt. Hierdoor kun je de puzzel wat behapbaarder maken. Het is een fijne optie, want zelfs met de simpele modus was ik met een 400 stukjes puzzel al 2,5 uur bezig. De PSVR2 heeft bovendien een speciale puzzel gekregen met maar liefst 1000 stukjes.

Door de verschillende groottes van de puzzels kan iedereen het wel spelen. De 25 stukjes maakt het erg makkelijk namelijk en zelfs een beginner zal dat lukken. 400 stukjes zorgt echter voor meer kopzorgen. Hoewel de totale puzzelgrootte ook groeit, zijn de stukjes alsnog maar een miniscuul stukje van de puzzel. Zeker op plekken waar steden getoond worden wordt dat lastig puzzelen. Want de stukjes zijn ook niet eens gelijk. Ze kunnen echt alle vormen krijgen.

Besturen met gemak

Het besturen van het spel gaat enorm simpel. Of je nu zit of staat, het spel laat je puzzelstukjes naar je toe trekken en afstoten. Dus mocht je een stukje nog niet nodig hebben kun je het terug naar het overzicht gooien. Heb je veel van een bepaald onderdeel? Denk aan een dak, vloer of rand, dan kun je deze stukken groeperen om een goed overzicht te krijgen. Beetje hetzelfde idee als het sorteren van de hoekjes en randen bij normale legpuzzels. Dit maakt het spel enorm fijn om te spelen.

Ik had wel bij sommige puzzels dat die om een één of andere reden terug ging naar het hoofdmenu zonder dat ik dat wilde. Waarom ben ik nog steeds niet achter. In de instellingen staat in elk geval niets er over. Dus misschien een toetsencombinatie. Het is in elk geval niet tijdsgerelateerd aangezien het na verschillende speellengtes gebeurde.

De PS5 versie heeft verschillende kleine verbeteringen

Natuurlijk zijn kleine verbeteringen zoals de hogere resolutie, framerate en betere textures hier ook weer aanwezig. Zeker aangezien het puzzels op basis van foto’s zijn, zijn zulke updates altijd erg fijn. Van de eye tracking heb ik zelf niet heel veel gemerkt, maar ik had dan ook geen referentiepunt met voorheen en de haptics vond ik eigenlijk niets toevoegen.

Wat wel een fijne toevoeging is, is de roomscale support. Hierdoor kun je puzzelstukjes pakken in de volledige 360 graden om je heen. Perfect als je staand puzzelt. Als je zit kun je het ook weer aanpassen dat het keuzeveld wat beperkt wordt.

Weinig verschillende puzzels

Hoewel je met de lage prijs van €19,99 (je kunt gratis upgraden vanaf de PS4-versie) ook niet heel veel verschillende puzzels kunt verwachten, had ik toch graag iets meer puzzels in het basispakket gezien. Nu zijn het er 24 en kun je voor vijf euro per zes puzzels DLC kopen. Deze pakketten worden maandelijks uitgebracht waardoor er iedere maand wel wat te puzzelen is voor je, maar het blijft wel vijf euro. En behalve als je alles op 400 stukjes gaat doen ben je er best snel doorheen. Het is geen groot minpunt, maar wel iets om te weten voor je het aanschaft.