Home Entertainment Koningsdag nog altijd populair: traditie hoog in het vaandel

Koningsdag nog altijd populair: traditie hoog in het vaandel

© Radio 538

Populariteit nog hoger onder jongere doelgroep

Ondanks dat de populariteit van het Koningshuis lijkt te dalen, is de bijbehorende jaarlijkse, eeuwenoude feestdag nog altijd populair. Resultaten laten zien dat bijna 75% van de Nederlanders nog steeds Koningsdag viert. Onder jongeren (tot 30 jaar) is dit aantal zelfs nog hoger, namelijk 81%. Deze doelgroep viert Koningsdag het liefst op een groot festival met livemuziek. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Radio 538 in samenwerking met het Hart van Nederland-panel. De radiozender organiseert al bijna 30 jaar 538 Koningsdag, dat is uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Reden om onderzoek te doen naar de beleving van deze nationale feestdag.

Opvallend is dat 48% van de jongeren na afwezigheid door corona, nu meer uitkijkt naar de nationale feestdag. Als het gaat om wat Nederlanders het belangrijkst vinden aan Koningsdag, ligt de focus vooral op ‘de traditie’ (26%) en het ‘saamhorigheidsgevoel in de samenleving’ (20%). Jongeren brengen het liefst tijd door met vrienden en vinden muziek een belangrijk aspect. Zo wil 36% het liefst feesten op een groot festival met livemuziek, gevolgd door 20% die Koningsdag liever viert met een feestje met muziek thuis.

538 Koningsdag

Precies over een week kleurt het Chasséveld in Breda weer oranje tijdens de 29e editie van 538 Koningsdag. Traditiegetrouw viert de radiozender deze nationale feestdag groots met 40.000 luisteraars, artiesten en natuurlijk alle dj’s. Op deze 29e editie van het event, waarvan de 8e op een oranje gekleurd Chasséveld in Breda, maken onder anderen Armin van Buuren, Chef’Special, Lucas & Steve, DI-RECT, Davina Michelle, Snollebollekes, Claude, Maan en Goldband deel uit van de line-up. Thuisblijvers hoeven niks te missen: het event is van 12:00 tot 22:30 uur live te volgen op Radio 538 en TV 538 (bij alle aanbieders te zien op kanaal 538). Op SBS6 is van 12:00 tot 17:45 uur een live registratie – en van 23:55 tot 00:55 uur een samenvatting van de dag te zien in ‘het Beste van 538 Koningsdag 2023’

Bron en foto © Radio 538