Home Entertainment Start Eindexamenklachtenlijn LAKS en bezoek minister Dennis Wiersma

Start Eindexamenklachtenlijn LAKS en bezoek minister Dennis Wiersma

© Laks

Vanaf 11 mei organiseert het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) de 35e editie van de eindexamenklachtenlijn (EEKL). De examenperiode is altijd een spannende tijd voor de bijna 186.000 examenkandidaten, die uitkijken naar hun diploma.

Dit jaar zijn de eindexamens een afsluiting voor ongewone schooljaren voor deze leerlingen. Zij hebben in de afgelopen jaren last gehad van corona, schoolsluitingen, onderwijs op afstand en veel lesuitval. Het LAKS is erg benieuwd naar wat dit betekent voor hoe kandidaten de examens dit jaar ervaren en heeft zich speciaal voorbereid op klachten die bijvoorbeeld te maken hebben met deze lastige voorbereiding. “Tot nu toe hebben we al veel klachten en vragen gekregen van leerlingen die zich zorgen maken dat ze niet goed voorbereid zijn voor het examen. Zo hebben leerlingen last van veel lesuitval en werd examenstof in slechts een paar lessen – of helemaal niet –  behandeld”, aldus woordvoerder Rafke Hagenaars.

Een bel-team van vrijwilligers, bestaande uit scholieren, zit in het eerste tijdvak van de examens van 12:00-19:00 uur klaar om examenkandidaten te woord te staan. De site www.examenklacht.nl is al vanaf 3 april geopend om de klachten aan te nemen van de digitale examens en praktijkexamens op het vmbo, die al vanaf dat moment mochten worden afgenomen. De klachten die binnenkomen worden nagelopen, en als het nodig is komt het LAKS in actie. Bij fouten schakelen we het College voor Toetsen en Examens en de Inspectie van het Onderwijs in en als de organisatie van de examens niet goed loopt, spreken we de school hierop aan. Ook neemt het College voor Toetsen en Examens het aantal gegronde klachten mee in de N-term bepaling. Zo hopen we dat elke leerling kan rekenen op een eerlijk en goed examen.

Op donderdag 11 mei komt Dennis Wiersma, de minister voor primair en voortgezet onderwijs, ons daarbij helpen op het kantoor in Utrecht. Tussen 15:00 en 15:45 neemt hij zelf klachten aan van examenkandidaten.Bron en foto © Laks