Home Entertainment Recordaantal deelnemers bij 163 Nieuwjaarsduiken in Nederland

Recordaantal deelnemers bij 163 Nieuwjaarsduiken in Nederland

© Unox Nieujaarsduik

Ruim 65 duizend mensen deden vandaag mee aan een van de 162 Nieuwjaarsduiken in het hele land. De Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen trok – op een nieuwe locatie aan het strand – 10 duizend bezoekers. Het evenement kon alleen in het Limburgse Gennep niet doorgaan vanwege hoogwater.

Wat begon in 1960 als een ludieke actie met een handjevol bikkels, is uitgegroeid tot een nationaal fenomeen: de Unox Nieuwjaarsduik. Een sprong in het koude water, met de bekende oranje mutsen en daarna erwtensoep voor alle deelnemers om weer op te warmen. Ook vandaag om 12:00 uur dompelden talloze avonturiers zich onder in het behoorlijk frisse water. Zo kwam in Scheveningen het zeewater niet boven de 7 graden uit.

“Het is een mooie traditie om het oude jaar van je af te spoelen en het nieuwe jaar fris te beginnen”, aldus Liane Lens van Unox, dat dit jaar het 25ste jubileum van de Unox Nieuwjaarsduik viert. In de afgelopen weken werden daarom 25 erwtensoeptaarten uitgereikt, aan mensen met een bijzondere band met het evenement. “We zijn er trots op dat Unox, samen met honderden vrijwilligers, een steentje heeft kunnen bijdragen aan de groei van deze Hollandse traditie. Tot in de verste uithoeken van het land komen mensen bij elkaar om het jaar op deze ludieke wijze te starten. Unox is, net als de Nieuwjaarsduik, van iedereen. De afgelopen jaren zien we dat er steeds meer behoefte is om een beetje te relativeren en zo, met elkaar, het nieuwe jaar in te luiden. Dat merkten we ook tijdens de coronajaren met de ‘Nieuwjaarsduik uit Blik’ en vorig jaar met de langste aanloop ooit, een estafetteloop van Winterswijk naar Scheveningen over 226 kilometer. Mooi om te zien dat het enthousiasme alleen maar gegroeid is.”

65.370 deelnemers

“Het was weer een oergezellige belevenis, horen we uit het hele land”, vult Alex Schuttert aan. Schuttert is voorzitter van de Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland. “De afgelopen week, met veel wind en regen, beloofde al niet veel goeds qua omstandigheden. En vandaag was het met een windkracht 5 of 6, een duik voor echte bikkels. Gelukkig is meedoen aan de nieuwjaarsduik inmiddels zo’n vaste gewoonte voor veel mensen, dat de meesten zich niet lieten weerhouden door de slechte omstandigheden. Volgens de rapporteurs van de lokale duiken komen we dit jaar uit op 65.370 deelnemers, en dat is een record”.

Het aantal plekken waar men kon ‘nieuwjaarsduiken’ was nog nooit zo groot: 162 locaties in Nederland en 17 in het buitenland, van Mexico tot Noorwegen en van Abu Dhabi tot Australië.

Vanwege de renovatie van de boulevard ter hoogte van het Kurhaus vond de Nieuwjaarsduik in Scheveningen plaats op een nieuwe locatie. Schuttert: “Ter hoogte van Museum Beelden aan Zee hebben we in de afgelopen week een gigantische tent neergezet, waar deelnemers zich vandaag konden omkleden. Het opzetten van de tent ging, met windvlagen tot 80 kilometer per uur, niet zonder slag of stoot. Maar het is gelukt en de hele duik verliep zonder vervelende incidenten, mede dankzij de inzet van tientallen vrijwillige lifeguards van de Reddingsbrigade”.

Bron en foto © UNOX Nieuwjaarsduik

Vorig artikelCartoonito Highlights januari 2024
Volgend artikelNieuw op HBO Max in januari 2024