De Oranjekoorts is bij sommige Nederlanders al helemaal naar de kop gestegen. Op zondagavond 13 Juni om 21:00 staat Oranje aan de aftrap van hun eerste groepswedstrijd van het EK 2021. De Johan Cruijf Arena is het podium waar Oranje in de groepsfase moet schitteren. In dit artikel lees je meer over de tegenstanders die het Nederlands elftal treft in groep C.

Groep C:
Oostenrijk
Nederland
Noord-Macedonië
Oekraïne

Oekraïne
Oranje start het toernooi tegen het ongenaakbare Oekraïne onder leiding van de welbekende bondscoach (onder de oudere lezers) Andrij Sjevtsjenko. De legendarische oud-spits van onder meer AC Milan en Chelsea hoopt met Oekraïne hoge ogen te gooien op dit EK. Sinds de aanstelling van Sjevtsjenko als bondscoach ontfermde zich er een verfrissende wind over de selectie van Oekraïne. De oudere garde werd de laan uitgestuurd en er werd gekozen voor jong talent. Oekraïne wist poule B van de EK-kwalificatie glansrijk te winnen met 20 punten uit 8 wedstrijden. Als ongeslagen ploeg eindigden ze 3 punten boven het sterke Portugal. Lukt het Oekraïne de stijgende lijn van de laatste jaren door te trekken op dit EK?

De captain van het elftal is Zinchenko. De 24-jarige linksback moet een heldenrol vervullen in deze ploeg. Hij fungeert als key-player op het middenveld, wat niet z’n gebruikelijke rol is bij de Citizens. Met veel diepgang en het inluiden van veel goals is hij de speler die je het meeste in de gaten moet gaan houden in deze ploeg.

Met attractief voetbal hoopt dit elftal de harten van het Europese publiek te stelen. In verschillende systemen met opkomende backs wilt Oekraïne veel gevaar voor het goal van de tegenstander creëren. De ploeg van Sjevtsjenko houdt ervan om het spel te dicteren, maar zodra er veel druk uitgeoefend wordt op het middenveld komen ze in de problemen. De achilleshiel bij de Geel-Blauwen ligt in het organiseren van de rest verdediging na balverlies. Op het moment dat de tegenstander het spel probeert te maken, zie je de twijfels bij de spelers van Oekraïne. Ze verdedigen met de laatste linie ver voor het doel, met zoveel ruimte in de rug van de verdedigers kan dit nog voor problemen zorgen tegen spelers met veel acceleratie en snelheid. Het spel van Oekraïne is met vlagen zeer aantrekkelijk om naar te kijken maar het schort nog aan defensieve krachten.

Oostenrijk
De tweede wedstrijd die te wachten staat op de Boer en z’n mannen is de wedstrijd tegen het Oostenrijk van Franco Foda. “Das Wunderteam” speelde in de kwalificatie voor het EK in groep G tegen de landen: Letland, Israël, Slovenië, Noord-Macedonië en Polen. Met winstpartijen op Slovenië en het gelijke spel tegen het sterke Polen (dat ruim eerste werd in de poule). Wist Oostenrijk op knappe wijze 2de te worden in deze poule. Echter kende de kwalificatie periode toch een paar smetjes. Met de uitglijders tegen Letland (1-0 verlies) en Israël (4-2 verlies) slopen er toch enige onzekerheden in bij de Oostenrijkers. Maar wat is Oostenrijk hun tactische strijdplan/speelwijze? En waar ligt het zwaktepunt van deze selectie?

De twee meest spraakmakende spelers van de Oostenrijkers zijn Sabitzer en Alaba. Dit duo brengt de nodige vaardigheden en creativiteit in deze ploeg. Alaba vervult een andere rol binnen deze selectie, hij wordt ingepast als valse linksbuiten. Deze 2 spelers moeten zorgen voor de stabiliteit in de opbouw op het middenveld van Oostenrijk.

Oostenrijk probeert vooral offensieve creativiteit in hun spel te leggen. De coach hanteert vaak een 4-4-2 formatie waarin ze vanuit de opbouw spelen. Bij vlagen kunnen ze aardig de bus parkeren en gooien ze de wedstrijd in het slot. Een echte afmaker mist bij de Oostenrijkers. Ze hebben moeite om hun kansen te verzilveren en het schort aan overtuiging in de eindfase. Met tijd en wijle ligt het baltempo te laag in de opbouw, dit moet verholpen worden doormiddel van de creativiteit van de middenvelders. De spelers zoals Alaba, Lainer en Sabitzer kunnen met hun goede individuele acties dit probleem oplossen. De centrale verdedigers presteren ook mondjes maat. Ze maken een lompe indruk en kunnen totaal niet in de zone dekken.

Afijn genoeg negativiteit! Vanuit de opbouw met een snel baltempo kan Oostenrijk in sommige wedstrijden dicteren. Zoals eerder vermeldt heeft Alaba een totaal andere positie dan bij zijn club Bayern. De aparte rol als linksbuiten past gek genoeg goed in deze selectie. Hij is een van de gevaarlijkste spelers in deze rol en bestrijkt de hele linkerkant met zijn loopvermogen. Met zijn fenomenale steekballen en voorzetten kan hij van grote waarde zijn voor dit elftal.

Noord-Macedonië
Op Speeldag 3 speelt Oranje tegen respectievelijk Noord-Macedonië. Sinds het uiteenvallen van Joegoslavië in 1991 werd Macedonië onafhankelijk. Sindsdien plaatsten de Macedoniërs zich nooit eerder voor het EK voetbal. De debutant op het EK kende geen gemakkelijke poule in de kwalificatie. “De Rode Leeuwen” eindigden 3de in groep G, maar dankzij de achterdeur die de nations league biedt, bemachtigde Noord-Macedonië een ticket voor het EK in een play-off finale tegen Georgië. Gaat de ploeg van Igor Angelovski zich goed presenteren op dit Europese podium?

De grote man aan de zijde van de Macedoniërs is niemand minder dan de 37-jarige Goran Pandev. De spits maakt furore bij Inter en won in 2010 met de “Nerazzurri” de cup met de grote oren. De snelle en lichtvoetige Elmas (Napoli) is een speler om in de gaten te houden. Met een snelle beweging passeert hij z’n mannetje, zo voert hij de aanval van de Rode Leeuwen heel goed aan.

Igor Angelovski hanteert een 5-3-2/3-5-2 formatie. Vanuit verdedigende principes probeert Noord-Macedonië de counter te forceren. Bij vlagen proberen de Macedoniërs met het druk zetten de bal te veroveren. De rest verdediging wordt georganiseerd door 2 middenvelders, waardoor je een 4/2 blok krijgt. Op het moment dat je druk uitoefent op de verdedigende middenvelder loopt de opbouw van de Macedoniërs spaak. Een blok van 4 verdedigers blijft achterin en de rechtsback schuift door naar het middenveld.

De driehoek voorin is zeer cruciaal in de 5-3-2 opstelling, het samenwerkingsverband tussen deze spelers dient optimaal te zijn. Bij de Macedoniërs zijn deze spelers Pandev, Trajkovski en vanaf links naar binnentrekkend Elmas. Als troef achter de hand kan Angelovski z’n speelwijze wijzigen als er tegen mindere tegenstanders wordt gespeeld of als er iets geforceerd moet worden. Door middel van 1 opkomende back (Alioski) krijgt de aanval van Macedonië extra aanvoer, waardoor er iets meer offensieve kracht bij komt. Deze ploeg komt echt in hun kracht als ze het spel niet hoeven te dicteren en hun kansen kunnen afwachten in de counter.

Bron © Planetzone
Foto © UEFA

Vorig artikelXbox viert Pride maand uitgebreid met ingame en fysieke items
Volgend artikel[video] 538-dj’s Coen en Sander trekken het land in met EK Tourbus