Home Reviews Tech Review Samsung Galaxy S23 Ultra

[Review] Samsung Galaxy S23 Ultra

De Samsung Galaxy S23 Ultra is een ongelooflijk indrukwekkende smartphone die op alle fronten uitblinkt. Met zijn krachtige prestaties, uitbundige camerafuncties en een fijn in de hand liggend ontwerp overtreft hij moeiteloos bijna alle verwachtingen. Waardoor dat exact komt, kun je lezen in deze review.

De S23 Ultra heeft een vlakker ontwerp dan zijn voorganger met net wat grotere camera’s die unieke fotokwaliteit bevatten, iets waar ik later op terugkom. Het grote scherm is net niet goed met één hand te bedienen, zeker niet als je kleinere handen zoals ik hebt, maar de S Pen die verstopt zit aan de onderkant helpt enorm goed hiervoor. Ook op dit punt kom ik later terug, maar de S Pen functies gebruik ik vaker dan ik wil toegeven. Met 232 gram is die redelijk zwaar, maar dat is door het formaat ook zeker te verwachten.

Samsung blijft koning van beeldkwaliteit en kleur

Een van de meest opvallende kenmerken van de Galaxy S23 Ultra is de adembenemende beeldkwaliteit. Samsung staat al jaren bekend om het maken van de mooiste schermen. Al sinds ik een Galaxy S2 had was het altijd dat kleur één van de Samsung krachten was. Nu is dit nog steeds het gevald. Het toestel is uitgerust met een 6,8-inch Dynamic AMOLED-scherm met een resolutie van 3088 x 1440 pixels. De kleuren spatten van het scherm af en de helderheid is indrukwekkend, zelfs in direct zonlicht. Waar ik bij mijn vorige telefoons moeite moest doen om de beelden te zien is dat nu alleen wanneer een film in donkere gebieden is. Hoewel de kleuren niet realistisch zijn over het algemeen, zijn ze prachtig en zeker in films, en games is ieder element geweldig. Hier helpt de HDR-functie dan ook wel zeker bij.

Voor als je gaat gamen is het ook fijn om te weten dat de telefoon een 120Hz scherm heeft wat zorgt voor de meest soepele bewegingen van het beeld. Je ziet geen haperingen voorbij komen, iets wat zeker met games erg goed van pas komt. Maar ook met video’s hoef je niet bang voor problemen mee te zijn.

Fotografie een enorm pluspunt

Eén de grootste pluspunten van de S23 Ultra is de enorm goede camera kwaliteit die het apparaatje bevat. Zo heeft de telefoon als klapper hiervoor een 200 megapixel camera. Dit lijkt wel echt een gamechanger te zijn. Zo kun je enorm grote en gedetailleerde foto’s maken. Want de telefoon geeft je mogelijkheden om van 16 pixels één te maken voor scherpere foto’s. Perfect als er weinig licht is in een omgeving. Ook wanneer je deze functie niet gebruikt maakt de camera prachtige foto’s waar je al goed op kunt inzoomen zonder te veel kwaliteitverlies. Iets wat ik tot nu toe niet echt op telefoon camera’s heb gezien.

De selfiecamera is er echter op achteruit gegaan. Van 40 megapixel in de S22 Ultra naar 12 in de S23 Ultra. Echter veel verschil in beeld is er toch niet. Dit komt door het gebruik van AI-software die de kwaliteit verhoogt. Dit doet het ook bij de 200MP camera wanneer je bijvoorbeeld foto’s van de maan maakt.

Verder heeft de telefoon nog een dubbele 10MP-telelens met 3 en 10x optische zoom, hier kun je tot 30x doorzoomen. Dit is dan alleen wel digitaal dus wordt een stuk minder scherp. Dit merk je al helemaal wanneer je de 100x Space Zoom gebruikt. Het wordt dan ook een stuk lastiger om goed te mikken op wat je wilt fotograferen.

Krachtig en gaat lang mee

Dankzij de nieuwe Snapdragon 8 chip die speciaal voor Galaxy is gemaakt heeft de S23 Ultra een enorme lading kracht waardoor die flink wat druk aankan. Meerdere apps tegelijkertijd? Geen probleem. De beste game graphics? Makkelijk haalbaar. Het haalt bovendien flink hoge framerate op veel spellen en op zelfs de zwaarste doet die het meer dan prima. Er is bovendien geen delay in reacties op besturing waardoor zelfs shooters goed te spelen zijn op het apparaat.

Het is door deze kwaliteiten dan ook enorm belangrijk dat de batterij hier ook mee kan werken. Hoewel er geen grotere batterij dan in de vorige generatie is ingezet is de telefoon toch energiezuiniger. Dat terwijl die meer aankan. Afhankelijk van de instellingen van het scherm kan het scherm tot 13 uur op een enkele batterij meegaan en ook wanneer je gamed kun je een goed aantal uren vooruit.

Nut van de S Pen

Iets wat ik jaren als een gimmick zag en tot ik deze telefoon in handen krijg dacht nooit te gaan gebruiken, de S Pen. Hoewel er geen nieuwe features zijn voor deze versie is de pen enorm handig voor verschillende functies. Zo heb ik hem regelmatig gebruikt om een selfie op afstand te kunnen nemen, om notities te maken en om snel iets uit te snijden. Onverwachts is het bijvoorbeeld enorm handig voor het uitsnijden van Whatsapp stickers.

Totaal gezien is de telefoon één van de beste, zo niet de beste Androidtelefoon op dit moment. Helaas is de prijs wel echt flink hoog. Stukken hoger dan de andere modellen in de S23-serie. Ik zou dus, hoewel ik deze telefoon enorm aanraadt, misschien aanraden om te kijken naar de andere opties. Zeker met de Plus is het grootste verschil de camera’s en de S Pen.