Home Reviews Game Review PlayStation Pulse Explore – goed geluid, maar verder ondermaats

[Review] PlayStation Pulse Explore – goed geluid, maar verder ondermaats

Naast de PlayStation Portal bracht Sony vorig jaar ook nieuwe audio accessories uit. Eén daarvan waren de PS Pulse Explore oortjes. De eerste True Wireless oortjes van PlayStation die flink aan de prijs zijn. Met een prijs van maar liefst 200 euro zitten ze in het hoogste segment voor oortjes als dit, maar de vraag is dus of de kwaliteit ook goed is. Helaas schiet deze op veel punten te kort.

Verbinden is een gedoe

Op het eerste oogpunt lijkt er niets aan de hand. De oordoppen zijn te verbinden met alle systemen. Een smartphone via Bluetooth, je PlayStation met een PS Link adapter en de Portal door middel van een ingebouwde PS Link functie. Je kunt bovendien twee systemen tegelijkertijd verbinden. Het probleem is alleen dat het systeem totaal niet intuïtief is en ook de meegeleverde handleiding is beperkter dan beperkt. Het legt met vage afbeeldingen zonder tekst uit de verschillende manieren om met een apparaat te verbinden. Zo moet je voor Bluetooth een knop acht seconden indrukken.

Ook zijn er weer aparte knoppen voor als je de verbinding verliest en ook resetten van de oortjes gaat niet zonder gedoe. Voor de review heb ik de oortjes van PlayStation ontvangen, maar mijn eerste set verbrak het rechter oortje de verbinding al steeds. Mijn vervangende set werkte gelukkig wel, maar ook daar had ik een paar keer problemen met verbinden. Dit was dan wel doordat het systeem even niet lekker meewerkte. Zodra je ze een keer volledig reset is het bovendien een uitdaging om ze weer te verbinden met een Link adapter. Deze automatische connectie moet dan namelijk opnieuw ingesteld worden.

Vorm en bediening

Nu dan over het uiterlijk van de oortjes. De Pulse Explore oortjes hebben een opvallend, gekruld ontwerp dat goed bij het design van de PS5 en accessoires past. Dat zegt echter niet dat het een goed design is. Net als de PS5 zelf zijn ze log het design van de oortjes ziet er leuk en uniek uit, maar de oortjes zijn enorm groot en opvallend. Hetzelfde voor de oplaadcase die meegeleverd is. Deze is stevig, maar erg groot. Dus onhandig om zomaar mee te nemen. Je zult ze in elk geval niet zomaar in je broek stoppen.

De bedieningselementen op de oortjes zelf zijn helaas ook een teleurstelling. Beide oortjes hebben twee knoppen. Eén om verbinding te zoeken of te herstellen. De ander is om het geluid harder of zachter te zetten. Aan welke kant van deze knop je hem indrukt bepaalt of het harder of zachter gaat. Je kunt dit dus bepalen op beide oren. Het vervelende is dat dit geen feedback geeft op apparaten buiten de PlayStation. Op een PC heeft het bijvoorbeeld effect maar zie je niets qua visuele update. Bij een telefoon heeft het uberhaupt geen nut en doen de knoppen niets. Ook pak je snel de onderste verbind knop vast als je het geluid wilt aanpassen. Dit geeft weer problemen met de verbinding.

Goed geluid, maar mist customisatie

Het geluid van de oortjes is echter wel van erg goede kwaliteit. Ze presteren goed op hoge frequenties en basgeluiden. Daarnaast zijn de klanken goed te horen en werkt de ruisonderdrukking goed. Toch was het fijn geweest als je meer vrijheid had om de instellingen aan te passen. Voor sommige games zijn bepaalde geluidselementen belangrijker dan bij andere games. Het zou dus perfect zijn geweest als je meerdere geluidsprofielen kon gebruiken of in kon stellen.

RECENSIES OVERZICHT
Conclusie
5.0
Vorig artikelVitesse reageert met onbegrip op beslissing licentiecommissie KNVB
Volgend artikelBINNENKORT: Foto’s Kuukse Kroegetocht Cuijk
review-playstation-pulse-explore-goed-geluid-maar-verder-ondermaatsVoor de prijs van de Pulse Explore is het eigenlijk schandalig hoe de oordoppen werken. Dat de case onhandig is, is tot daar aan toe, maar de functionaliteiten die niet fijn werken. De gebruiksvriendelijkheid voor deze oortjes is ver te zoeken. Je zou ze alleen voor het gemak met de PS Portal eventueel kunnen halen aangezien daar geen Bluetooth ondersteuning op zit. Verder zijn er betere oortjes voor betere prijzen.