Home Reviews Honor 9X Pro

[Review] Honor 9X Pro

Na een verbod van Trump kan Google geen diensten meer leveren aan telefoonfabrikanten in China. Als resultaat kunnen de telefoons van deze fabrikanten geen gebruik meer maken van diensten zoals Google Play. De Honor 9X Pro is één van die telefoons en hoe erg het gebrek is lees je hier.

Honor 9X Pro

De Honor 9X Pro is een betaalbare telefoon die aangeboden wordt voor een adviesprijs van €249,-. Ten opzichte van zijn voorganger heeft die onder de behuizing verschillende vernieuwingen. Zo zijn het ram en geheugen groter geworden en wordt er gebruik gemaakt van de Huawei Mobile Services (in het kort HMS). Dit als vervanger van de Google diensten.

Aan de buitenkant valt er echter weinig op. Zo heeft de Pro ook een pop-up selfiecamera en ook de camera’s aan de achterkant zijn gelijk. Wat wel opvallend is, is dat de Pro een glazen behuizing heeft gekregen waardoor die steviger aanvoelt dan de gewone 9X.

Verder bevat de telefoon nog een 3.5mm jack-aansluiting, een microSD-slot en een vingerafdrukscanner die in de aan/uit-knop zit verwerkt. Helaas is het toestel echter niet waterbestendig zoals vele smartphones tegenwoordig.

Prestaties

Hoewel ik in mijn testperiode niet heel erg veel zware applicaties heb gedraaid merkte ik dat meerdere apps tegelijk aan laten geen probleem was. De telefoon heeft namelijk maar liefst 8GB aan RAM geheugen en dat is enorm veel voor een telefoon in deze prijsklasse. Normaal zal je namelijk eerder de 4GB tot 6GB zien. Hierdoor moeten zwaardere apps zoals games goed werken.

De accuprestaties zijn ook prima. Met gebruik van redelijk zware apps voor een aantal uur kon ik prima de dag doorkomen. Daartegenover stond dan wel dat een aantal van de standaard energieslurpers niet op de telefoon konden. Apps die op de achtergrond constant blijven draaien en synchroniseren gebruikte ik toch wel op een andere telefoon. Ik kan namelijk echt niet een paar weken zonder het gebruik van Whatsapp.

Scherm

De 9X Pro heeft een geweldig 6,59 inch scherm met een resolutie van 2340×1080 pixels. In tegenoverstelling van de high-end telefoons gebruikt deze telefoon echter nog een LCD-scherm wat goed te begrijpen is voor deze prijsklasse.

Ookal is er gekozen voor een LCD-scherm, toch doet het scherm niet onder voor de meeste andere telefoons. Het is namelijk ontzettend helder en geeft kleuren goed weer. Zelf gebruik ik vooral hogere prijsklasse telefoons en was hier erg van onder de indruk. Bovendien heeft het scherm geen inkeping of gat, door de pop-up-camera zit die namelijk niet in het scherm.

Camera

Totaal zitten er vier camera’s op de 9X Pro. Drie hiervan (een 48MP, een 8MP en een 2MP) zitten op de achterkant en tot slot een 16MP camera die aan de bovenkant verschijnt voor selfies.

Hoewel de camera’s op zich niet van extreem goede kwaliteit zijn, moet je er goed mee uit de voeten kunnen. Er zijn namelijk genoeg opties om goede foto’s te maken. Je moet alleen niet de kwaliteit van de nieuwere Samsungs en iPhones verwachten. Voor de prijsklasse zal je echter goed moeten zoeken om iets beters te vinden.

Software (of het gebrek aan)

Nu zijn we dan aangekomen bij het enige minpunt van de Honor 9X Pro, maar het is wel een significante. Zoals ik in het begin al zei mag Honor geen telefoons meer maken met Google diensten. Een basisversie van Android kan nog aangezien dit een open-source project is, maar alle andere diensten zijn buiten bereik.

In plaats van Google Play zit er nu HMS op het toestel en dat brengt nogal wat met zich mee. Zo is er geen Google Play Store en zijn veel van de standaard Android Apps niet beschikbaar. Geen Whatsapp, geen Twitter, Facebook, Maps en vele andere apps die standaard in de toplijsten staan. Ook het downloaden van apk bestanden werkt lang niet altijd. Door het gebrek aan alle achterliggende systemen werken ze vaak niet of niet compleet.

Ja je kunt via een omweg de Google diensten erop krijgen, maar niet via een legale manier en het kost ook nog eens flink wat tijd.

Conclusie

De Honor 9X Pro is op zich een prima telefoon. Hij presteert goed, heeft een goed scherm en flink wat geheugen. Dan is er ook nog het feit dat die een flinke accu heeft waardoor die onder normale omstandigheden een geweldige telefoon zou zijn in deze prijsklasse. Echter het gemis van de Google diensten maakt het niet een telefoon die ik zou kiezen. Ja je kunt technisch gezien via omwegen de diensten op de telefoon krijgen, maar dan kun je eigenlijk beter een telefoon die niet uit China komt kopen.

Cijfer: 6,5