Home Reviews Game Review Gran Turismo 7 – een genot voor de autoliefhebbers

[Review] Gran Turismo 7 – een genot voor de autoliefhebbers

Gran Turismo is na vijf jaar terug met een nieuwe game. Na Gran Turismo Sport, welke niet helemaal in de smaak viel, staat er weer een nummer achter de titel. De vraag is dan ook of dit deel terug kan keren naar de gloriedagen of dat het een afnemende lijn blijft. Gelukkig voor de fans: Gran Turismo 7 is een geweldige game voor de 25ste verjaardag.

Meer auto’s dan je ooit zult gebruiken

Gran Turismo 7 draait natuurlijk om de auto’s. Ditmaal zitten er maar liefst meer dan 400 verschillende auto’s in het spel. Welk merk je ook kunt bedenken er zitten waarschijnlijk een aantal auto’s van in. Elke auto individueel uniek qua besturing, en geweldig gedetailleerd zowel aan de binnen- als buitenkant. Bovendien zijn de auto’s erg goed aan te passen met verschillende onderdelen zoals de bekende nitro, maar ook uitgebreidere aanpassingen. Zo kun je auto’s volledig aanpassen met het zicht op weer, je rijstijl en de track. Het spel helpt je hierbij ook waardoor het intensere aanpassen ook voor beginners goed te doen is. Tijdens het aanpassen van deze statistieken kun je ook direct de auto testen waardoor het aanpassen dynamischer en fijner wordt.

Wat ook een erg leuke toevoeging is, is het café met menu’s. Deze menu’s zijn in essentie de missies van het spel en laat je verschillende auto’s in een categorie verzamelen. Wanneer je dit voltooit krijg je een uitgebreid verhaal over de auto’s en hun oorsprong. Zelfs voor de mindere auto freaks is dit een leuke manier om meer over de auto’s te weten te komen. Zeker over klassieke modellen als oude Mini’s voegt het echt wel wat toe.

PS5 maakt het realistischer dan ooit

Gran Turismo 7 is speelbaar op de PS4 en PS5, en draait op beide plekken meer dan prima. Echter heb ik vooral op de PlayStation 5 gespeeld en dat was toch duidelijk de betere ervaring. De game ziet er prachtig uit en de ray tracing voegt echt een gevoel van realisme toe met zowel de locaties als auto’s. Reflectie van de zon op de ruiten die je zicht beperken en realistische omgevingen maken de game zo enorm realistisch (voor zover dat kan met een controller). De 34 tracks van de game zien er dan ook stuk voor stuk prachtig uit.

De toevoeging van haptic feedback en adaptive triggers helpen hier ook enorm aan mee. Zo voel je de kant van de controller trillen waar je over wegmarkeringen rijdt en ook verschillende wegdekken voelen anders aan. Eén van de unieke ervaringen die je alleen met de DualSense kunt krijgen. Ook merk je dat remmen zwaarder gaat met de L2-trigger. Net als echte remmen werkt het hier tegen om je niet meteen vol in de remmen te laten gaan.

Extra’s

Naast het auto’s verzamelen, races winnen voor de “story” en het tunen van de auto’s heb je nog flink wat andere opties. Zo zit er multiplayer in, zijn er regelmatig wereldwijde online races en kun je oefenen door licenties te behalen. Wat misschien wel nog de leukste unieke toevoeging is, is de Music Rally. Deze minigame die je al kunt spelen voor het spel volledig is geïnstalleerd laat je voor een bepaald aantal beats rondrijden onder het genot van een specifiek nummer. Het muziek tempo bepaald echter hoe lang je nog kunt rijden en alleen bij checkpoints kun je het aantal resterende beats verhogen. Het doel is om zo ver mogelijk te komen binnen de tijd dat het nummer duurt.

De mindere kant

Ja ook Gran Turismo 7 heeft wat mindere elementen. Zo speel je na een paar uur pas multiplayer vrij, iets wat ik persoonlijk best raar vind aangezien dat één van de belangrijkste mogelijkheden is. Ook had het spel wat bugs die als het goed is met een launch update verholpen moeten zijn. Tot slot een klein minpuntje is dat objecten waar je normaal niet erg op let in een race voor mijn gevoel minder gedetailleerd zijn gemaakt om het spel beter te laten draaien.