Home Nieuws Uitgaan Nieuws ESNS presenteert Noordelijke initiatieven

ESNS presenteert Noordelijke initiatieven

© ESNS

In aanloop naar de 37ste editie presenteert de organisatie Popgala Noord, Hit the North, NOORD in VRIJDAG, Grunnsonic en Platosonic

ESNS (Eurosonic Noorderslag) is ontstaan met als doel het promoten van muziek uit Europa en Nederland. Daarbij neemt de organisatie de eigen taak voor het stimuleren van het Noordelijke popcultuur-klimaat erg serieus. Ieder jaar bestaat daarom een deel van de line-up enkel uit Noordelijke acts via Hit the North en Groningse acts via Grunnsonic. Daarnaast organiseert de organisatie Popgala Noord, om successen te vieren en te belonen uit de Noordelijke muziekindustrie van het afgelopen jaar. Samen met Noordelijke partners is er de Noordelijke hub NOORD in VRIJDAG en Plato en Coffee Company presenteren het gratis toegankelijke Platosonic. 

Popgala Noord eert de Noordelijke popcultuur
Op dinsdagavond 17 januari vindt de vijfde editie van Popgala Noord plaats in Groningen. Na twee noodgedwongen digitale edities, keert de awardshow dit jaar terug in de Akerk te Groningen. Hier zullen vijf awards worden uitgereikt ter ere van de Noordelijke popcultuur. De categorieën waar de prijzen in verdeeld worden zijn: Beste Talent, Beste Artiest, Beste Podium, Beste Festival en Beste Inclusieve Initiatief. De winnaars worden bekroond voor hun successen en bijdrage aan de Noord-Nederlandse muziekindustrie in 2022. De awardshow is een initiatief van ESNS en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Groningen, Provincie Groningen, POPgroningen, Friesland Pop en Stichting Kunst & Cultuur.

Hit the North showcases 
Hit the North is het talentontwikkelingstraject van o.a. ESNS. Ieder jaar start er in januari een groep talentvolle acts uit Noord-Nederland, die een jaar lang coaching, kennis, begeleiding en showcases aangeboden krijgen. Ze sluiten hun jaar af met een officiële showcase op ESNS. Dylamic, Fred Goverde, HISTORIAN, Johnny loves me, Moonloops, Seb Zukini, Steeby en Traversus geven hun showcase op donderdag en vrijdag in VRIJDAG. De DJ’s Benwal, renceau en Verity treden op tijdens ESNS@Night van vrijdag op zaterdagnacht in Smoke. De showcases van Hit the North zijn vrij toegankelijk.  

Hit the North wordt georganiseerd door ESNS, Into the Great Wide Open, Popfabryk, POPgroningen, Stichting Kunst & Cultuur en Noordstaat. 

NOORD in VRIJDAG
Ieder jaar is NOORD de hub voor de Noordelijke popcultuur tijdens ESNS. Samen met muzikanten, beleidsmakers, festivals en pop-organisaties uit Noord-Nederland organiseert ESNS een programma vol met panels en talks over muziekbeleid, (internationale) talentontwikkeling en het ondersteunen van makers. Op donderdag en vrijdagavond wordt VRIJDAG omgetoverd tot Eurosonic-locatie en treden de Hit the North acts op. Op vrijdag- en zaterdagmiddag zijn er showcases van meer acts uit Noord-Nederland. NOORD in Vrijdag vindt dit jaar plaats in, hoe kan het ook anders, VRIJDAG aan de Sint Jansstraat. Deze locatie is vrij toegankelijk. 

Gronings Talent op Grunnsonic 2023
De Groningse variant van Eurosonic: Grunnsonic, exclusief voor acts uit stad en ommeland. Dit jaar spelen Alexander Moto, Cashmyra, Electropoëzie, Frontsector, Huub Prins, Ioana Iorgu, Jadi D, Jelle Mulder, Katie Koss, Lisa Ploeger, Never Been to Berlin, Novko, Onhou, Rommy Gabay, shoom, Simona, TAMAR en WATERLEAF van 18 tot en met 20 januari op tijdens Grunnsonic. 

Grunnsonic is een gratis toegankelijk showcasefestival van Groningse acts, dat tegelijk en in samenwerking met ESNS plaatsvindt in de binnenstad. Dit jaar in Het Pakhuis, Warhol, Het Concerthuis en Klup de Dag. De line-up is samengesteld door POPgroningen, in samenwerking met ESNS.

Intieme in-store concerten op Platosonic
In de Oude Ebbingestraat vindt traditiegetrouw weer Platosonic plaats in platenwinkel Plato en de Coffee Company; het officiële daytime in-store festival, met bands en artiesten die tevens op ESNS spelen. Platosonic is gratis toegankelijk en vindt plaats van donderdag 19 januari t/m zaterdag 21 januari 2023.

Bevestigd voor Platosonic 2023; Adwaith (uk-wal), Albertine Sarges (de), Amina (nl), Árný Margrét (is), Beharie (no), Catherine Graindorge  (be), Ciel (nl/uk-Eng), Combo Qazam (nl), Danai Nielsen (gr), Dobrawa Czocher (pl), Donkey Kid (de), Echt! (be), Elephant (nl), Elia Lombardini (fi), Francis Of Delirium (lux), freekind. (si), Heartworms (uk-eng), Ila (be), Katie Gregson-MacLeod (uk-sco), Keg (uk-eng), Kymara (nl), Kóboykex (fo), M. Lucky (nl), Marathon (nl), Marta Knight (es), Maxine (nl), Metteson (no), Nusantara Beat (nl), Néomí (nl), Pantaloons (si), Pitou (nl), Robin Kester (nl), Roufaida (nl), Shanghai Baby (es), Solomon (nl), Sprints (ie), The Bug Club (uk), The Mary Wallopers (ie), The Vices (nl), Tramhaus (nl), Waterbaby (se), Yo Diablo (es), en Zimbru (ro). De selectie is gemaakt met voormalig Plato Groningen baas Appie Clermonts in gedachten. Het bekende gezicht was van 1998 tot 2020 in de platenzaak te vinden en heeft talloze deuren geopend voor jonge artiesten uit Groningen. ESNS beschouwde Appie als deel van het team en we hebben enorm genoten van de lange samenwerking. Appie overleed in november aan de gevolgen van ALS. Ons medeleven gaat uit naar familie en naasten. Appie Clermonts zal gemist worden.

Bron en foto: ESNS