Home Nieuws TV Nieuws Reizen Waes doorkruist in nieuw seizoen exotisch Nederland

Reizen Waes doorkruist in nieuw seizoen exotisch Nederland

Tom Waes in Reizen Waes © VPRO

Avonturier Tom Waes trekt in een nieuw seizoen van Reizen Waes per auto, botsauto, powerboat, skûtsje, parachute en te voet door het meest exotische land van Europa: Nederland. Op zoek naar mooie plekken, intrigerende figuren en bijzondere verhalen, onder meer over nutteloze uitvindingen, illegale kaas, Molukse papeda en een echte BN-safari. 

Na Reizen Waes Vlaanderen blijft Tom Waes nog even dicht bij huis. Zes afleveringen lang doorkruist hij ons land in zijn eigen unieke stijl.

Aflevering 1: Onder de rivieren – zondag 17 oktober, 20.50 uur, VPRO, NPO 3

In de eerste aflevering reist Tom Waes van Zeeland, door Noord-Brabant om te eindigen in Limburg. Hij bewondert de trots van Zeeland op zijn eigen manier, want hij trekt de Oosterscheldekering in. En hij gaat op de koffie bij de 94-jarige Betsie. Zij maakte de watersnoodramp in 1953 mee en duikt met Tom het verleden in. In Noord-Brabant gaat Tom met de drugspolitie op pad, hij overnacht op een unieke plek in het Biesboschpark en hij leert Emile kennen, uitvinder van nutteloze uitvindingen. Tom eindigt zijn reis in het Limburgse dorpje Simpelveld. Daar huist de International Butler Academy. Is er een butler aan Tom verloren gegaan? 

Aflevering 2: Het Hoge Noorden – zondag 24 oktober, 20.50 uur, VPRO, NPO 3

Tom Waes trekt richting het Hoge Noorden en doorkruist Friesland en Groningen. Voor hij zijn reis door Friesland start, woont hij eerst een les Fries bij met de leerlingen van groep 8 in IJlst. Meester Johannes geeft Tom een onvergetelijk Fries taalbad. Tweelingbroers Harmen en Sytsze Brouwer leren Tom op hun beurt de knepen van het skûtsjesilen. En Johan de Haan vertelt Tom open en eerlijk hoe het leven als miljonair voelt. Tom ontdekt de stad Groningen met de botsauto, hij speelt mee met de fietsfanfare en gaat ’s nachts wadlopen. En dat is niet alles. Hij helpt er met een zijwaartse tewaterlating en legt zijn oor te luister bij de inwoners van ’t Zandt. Het epicentrum van de gasboringen in het noorden.

Aflevering 3: Flevoland – zondag 31 oktober, 20.50 uur, VPRO, NPO 3

Tom Waes trekt door een speciale provincie, helemaal gemaakt door Nederlanders zelf: Flevoland. Hij gaat langs bij familie van één van de eerste superboeren die hier destijds een nieuw leven uit de grond stampten. Urker Albert Hoekman laat Tom kennismaken met de warme kant van zijn dorp. Ze mogen een repetitie van het Urkermannenkoor Hallelujah bijwonen, wat een grote indruk op hem maakt. In Lelystad wordt Tom helemaal zen in de Sidhawijk, waar ervaren beoefenaars van transcendente meditatie yogisch vliegen. Overnachten doet hij op de Markerwadden en Tom eindigt zijn reis door Flevoland in Oosterwold. Daar mogen mensen bouwen wat ze willen en laat de overheid bijna alles aan de inwoners over. Dat zorgt voor een bonte wijk.

Reizen Waes: Nederland, vanaf zondag 17 oktober, 20.50 uur, VPRO, NPO 3

Totaal 6 afleveringen, 45 minuten

vpro.nl/reizenwaes

#ReizenWaes 

Bron en foto © VPRO