Droomeiland Curaçao maakt door Covid-19 een ongekend zware crisis door. De twee grootste werkgevers – het toerisme en de olieraffinaderij – zijn stilgevallen en de mensen die daarvan afhankelijk zijn moeten rigoureuze keuzes maken om te overleven. In de vijfdelige documentaireserie ‘Rauw Curaçao’ volgt Wensly Francisco elke aflevering verschillende Curaçaoënaars gedurende een jaar van strijd, vallen en weer opstaan. Zo zien we een intieme en rauwe kant van Curaçao die maar weinig mensen kennen. Wensly ontdekt daarbij de veerkracht van de mensen op het eiland waar hij zelf ook geboren is. Iedere aflevering heeft een eigen thema en begint bij het einde van de eerste lockdown, op 1 juli 2020. ´Rauw Curaçao’ is te zien vanaf zondag 7 november om 20.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.
Aflevering 1 – Help elkaar (7 november)
Crisis en werkloosheid domineren op Curaçao als na de eerste lockdown. Maar waar de overheid tekortschiet, staan de individuele eilandbewoners op met hulp, en met plannen voor een betere toekomst. Werkloosheid en verbittering kunnen leiden tot criminaliteit, maar Anthony Cijntje is als honkbalcoach bezig de jochies die het thuis zwaar hebben op het rechte pad te houden. Cijntje voelt het als een roeping om Curaçao te helpen, want hij is ook lid van de VKC, de vrijwillige politie. Daarnaast volgt Wensly vrijwilligers van de voedselbank en zo leert hij Lourdes kennen, een vrouw die vecht voor de toekomst van haar kleinkinderen. En Wensly ontmoet Benjamin Visser die met zijn vrouw Esperanza buurtbewoners weet te motiveren om zelf fruit en groenten te verbouwen in de armere wijken.
Aflevering 2 – Geloof in jezelf (14 november)
Wensly volgt drie personen wiens levens op een keerpunt staan. Hun keuzes en tegenslagen worden vergeleken met het dominospel. Giovanni is ontslagen bij de raffinaderij Isla, maar hij gaat niet bij de pakken neerzitten. Hij verwacht dat de criminaliteit zal toenemen door de crisis en begint met een bedrijf dat mooie stijlvolle hekken smeedt, om dieven buiten de deur te houden. Ook Juny werkte voorheen bij Isla. Zijn droom is een eigen smoothie shop beginnen. Hij probeert aan geld te komen via klussen als clown, maar vooral als sapverkoper op drukke kruispunten. Maar Juny heeft veel tegenslag te verduren. Tokaay is een meisje met voetbaltalent. Daarmee hoopt ze geld te verdienen om haar ouders te helpen uit de armoede te komen. Het lijkt een verre droom, maar die komt opeens een stuk dichterbij als opeens voetbalscouts uit Nederland in haar geïnteresseerd blijken te zijn.
In verband met de IDFA programmering wordt deze documentaireserie een week onderbroken. Afleveringen 3, 4 en 5 zijn daarom vanaf 28 november te zien.
Camera en regie: Kees Schaap Presentatie en research: Wensly Francisco
Bron: BNNVARA Foto © Kees Schaap