Home Nieuws TV Nieuws Nadia Moussaid onderzoekt met vader zijn reis als migrant

Nadia Moussaid onderzoekt met vader zijn reis als migrant

© VPRO

Inde driedelige serie Mijn vader de gelukszoeker reconstrueert presentator Nadia Moussaïd het verhaal van haar vader Alice, die op 17-jarige leeftijd als gelukszoeker illegaal vanuit Marokko naar Nederland kwam. Vader en dochter reizen voor het eerst dwars door Europa terug naar Marokko, de omgekeerde route van toen. Toeval, tegenslag maar ook geluk en doorzettingsvermogen bepaalden zijn lot én daarmee de roots van Nadia. In Mijn vader de gelukszoeker ontrafelt Nadia de geheimen die de geschiedenis van haar vader nog voor haar kent.

Alice Moussaïd is 17 jaar als hij zich in 1977 per schip vanuit zijn geboorteland Marokko naar Europa smokkelt om zijn geluk te zoeken. Ruim veertig jaar later neemt Alice zijn in Schiedam geboren en getogen dochter in omgekeerde richting mee terug naar Marokko. Nadia leert door de reis niet alleen haar eigen achtergrond beter kennen maar ze ontdekt ook het indringende verhaal over de weg die migranten, ook nu nog, afleggen om hun geluk in Europa te beproeven. Onderweg spreken zij met hedendaagse gelukszoekers die dezelfde route afleggen, maar door een heel ánder Europa dan Alice destijds aantrof. Ze treffen oude en nieuwe migranten in o.a. Parijs, Noord-Italië, Barcelona en Tanger. Hoe is Europa de afgelopen decennia veranderd voor migranten die in Europa wonen? En voor degenen die nu onderweg zijn? Wat zijn hun angsten en dromen? Is Europa wel het gedroomde paradijs? 

‘Ik wilde weten wat mijn vader dreef om zijn geboorteland Marokko te verlaten, zijn cultuur en familie. Was het het waard? Het eeuwige gemis van familie? Dankzij die keuze om te vertrekken als illegaal, leef ik nu een welvarend leven, vol kansen en vrijheid in Nederland. Maar welke prijs heeft hij daarvoor betaald?’ – Nadia Moussaïd 

De reis eindigt waar deze voor Alice ooit begon. In Fez (Marokko) spreken hij en Nadia de familie die achtergebleven is. Een neef van Nadia wil niets liever dan naar Europa vertrekken. Een Europa dat er niet meer is of er misschien wel nooit geweest is. En Marokko zelf is inmiddels ook drastisch veranderd. Vader Alice wil zijn dochter het Marokko van toen laten zien, maar hij herkent veel van zijn geboorteland niet meer en voelt zich door de reis gedwongen grote keuzes te maken. Een emotionele roadtrip door heden en verleden die aan de hand van één familiegeschiedenis het verhaal van vele migranten vertelt. Een verhaal over roekeloze avonturiers die evenzeer bewonderenswaardige doorzetters blijken.

Het gaat om de consequenties van migratie. En de gevoelens die met migratie gepaard gaan van heimwee, verscheurdheid van families die nooit samen zijn en schuldgevoelens naar de achterblijvers. Dat ervaar ik zelfs, terwijl ik hier geboren ben.’ – Nadia Moussaïd

Regie: Roozbeh Kaboly

Mijn vader de gelukszoeker: vanaf zondag 20 maart, 20.25 uur, VPRO, NPO 2

aantal afleveringen: 3

www.vpro.nl/mijnvaderdegelukszoeker

#mijnvaderdegelukszoeker

Bron en foto ©