Home Nieuws TV Nieuws Kamerlid pleit voor strafbaar stellen makelaars

Kamerlid pleit voor strafbaar stellen makelaars

© Elvin Boer

PvdA Kamerlid Henk Nijboer stelt dat de oneerlijke biedingspraktijken op woningen strafbaar gesteld moeten worden. Nijboer doet de uitspraken vanavond in het AVROTROS-programma Radar waarin wanpraktijken op de woningmarkt aan de kaak worden gesteld. Het consumentenprogramma ging undercover bij 11 makelaars en ontdekte dat veel makelaars elkaar huizen toespelen, onderling onderhandelen over biedingen en een woning bewust onder de taxatiewaarde in de markt zetten zodat er veel belangstelling is en consumenten tegen elkaar opbieden. Hierdoor slepen zij er een maximale bonus uit naast de courtage die ze al vragen. “De Tweede Kamer moet ingrijpen”, stelt Henk Nijboer. 

In de uitzending klappen verschillende makelaars uit de school over hun werkwijzen. Nijboer reageert geshockeerd op de beelden: “Makelaars zorgen niet voor een eerlijk biedingsproces terwijl je daar als koper en verkoper wel vanuit moet gaan. De verkoper wordt bedonderd met een te lage vraagprijs en de koper wordt overboden, doordat anderen ook geïnformeerd worden.”

Het Kamerlid pleit voor beroep-ontzegging voor makelaars die zich niet aan de formele biedingsprocessen houden, en meer transparantie in wat makelaars verdienen: “Het kan niet zijn dat makelaars te laag een woning in de markt zetten en er zelf met de buit vandoor gaan.” 

Reactie minister Kajsa Ollongren
In een schriftelijke reactie laat minister Ollongren weten eveneens geschokt te zijn na het zien van de beelden: “De door Radar geschetste situaties zijn schokkend en benadrukken de ernst van de situatie op dit moment. Ook vanuit de Vereniging Eigen Huis heb ik de afgelopen tijd dergelijke signalen ontvangen en dit was voor mij aanleiding om niet langer te wachten op initiatief van de sector, maar het voortouw te nemen in het zetten van concrete vervolgstappen. Ik ben daarom momenteel al in gesprek met de brancheorganisaties en andere betrokken partijen om concrete afspraken te maken over een eerlijk, transparant en handhaafbaar koopproces.”

Bron © Avrotros Foto © Elvin Boer