Home Nieuws Sport Nieuws Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie maken zich op voor apotheose

[video] Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie maken zich op voor apotheose

De Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie sluiten deze week onder hoogspanning de competitie af. Woensdag wordt in de Keuken Kampioen Divisie bekend welke club rechtstreeks promoveert naar de Eredivisie. In de Eredivisie is het nog bloedstollend spannend in de degradatiestrijd, de race tussen PSV en AZ om de Champions League-plaats én het gevecht om het laatste play-off-ticket. 

Vijf clubs strijden tegen degradatie

De grootste spanning is te vinden in de staart van de Eredivisie, waar maar liefst vijf clubs nog het risico lopen om rechtstreeks te degraderen. Het gat tussen nummer laatst ADO Den Haag en het als 14e geklasseerde RKC bedraagt vijf punten, met nog twee duels te gaan. VVV-Venlo, FC Emmen en Willem II bevinden zich daar tussenin. Met ADO Den Haag – Willem II (donderdag) en VVV-Venlo – FC Emmen (zondag) staan er bovendien nog twee onderlinge degradatiekrakers op het programma

De onderste twee clubs degraderen rechtstreeks, de nummer 16 krijgt een ontsnappingsroute in de vorm van de play-offs om promotie/degradatie.

Europese tickets nog te verdelen

In het linkerrijtje is de strijd om de achtste plek van belang, een positie waar vijf clubs nog kans op maken. Deze plek geeft toegang tot de play-offs om Europees voetbal. Sparta Rotterdam heeft momenteel de beste papieren, maar ook Heracles Almelo, Fortuna Sittard, sc Heerenveen en FC Twente mogen nog hopen. De nummer 8 neemt het op tegen de club die vijfde wordt in de Eredivisie. Momenteel bivakkeert Feyenoord op die plaats, maar ook Vitesse en FC Utrecht kunnen het seizoen nog als vijfde eindigen.

Bovenin is de strijd om de tweede plek, die recht geeft op deelname in de Champions League-voorrondes, razend spannend. PSV staat momenteel tweede en verdedigt een voorsprong van één punt op AZ. 

ESPN zendt alle Eredivisieduels live uit. Alle wedstrijden zijn online te zien via ESPN Watch en daarnaast worden vijf duels ook volledig op tv uitgezonden. Ook komen alle hoogtepunten voorbij in het schakelprogramma.

Programma Eredivisie – Speelronde 33, donderdag 13 mei

10.00 uur, ESPN: Goedemorgen Eredivisie
12.00 uur, ESPN: ESPN Vandaag

12.30 uur, ESPN: ESPN op Donderdag
14.25 uur, ESPN: Schakelprogramma
14.30 uur, ESPN2: Ajax – VVV-Venlo

14.30 uur, ESPN3: Heracles Almelo – Feyenoord

14.30 uur, ESPN4 + Watch: PSV – PEC Zwolle

14.30 uur, ESPN5 + Watch: FC Groningen – AZ

14.30 uur, ESPN6 + Watch: ADO Den Haag – Willem II

14.30 uur, ESPN Watch: Fortuna Sittard – Vitesse

14.30 uur, ESPN Watch: FC Emmen – sc Heerenveen

14.30 uur, ESPN Watch: RKC Waalwijk – FC Twente

14.30 uur, ESPN Watch: Sparta Rotterdam – FC Utrecht
18.30 uur, ESPN: ESPN Vandaag

19.30 uur, ESPN: Voetbalpraat

Programma Eredivisie – Speelronde 34, zondag 16 mei

10.00 uur, ESPN: Goedemorgen Eredivisie
12.00 uur, ESPN: ESPN Vandaag

12.30 uur, ESPN: ESPN op Zondag
14.25 uur, ESPN: Schakelprogramma
14.30 uur (kanaalindeling volgt vrijdag):

AZ – Heracles Almelo
FC Twente – ADO Den Haag
FC Utrecht – PSV
Feyenoord – RKC Waalwijk
SC Heerenveen – Sparta Rotterdam
PEC Zwolle – FC Groningen
Vitesse – Ajax
VVV-Venlo – FC Emmen
Willem II – Fortuna Sittard

18.30 uur, ESPN: Dit Was Het Weekend

De strijd om rechtstreekse promotie

Maar liefst vier clubs maken nog kans op de tweede plek in de Keuken Kampioen Divisie en daarmee rechtstreekse promotie naar de Eredivisie. De Graafschap staat momenteel tweede met 76 punten en heeft aan een thuisoverwinning op Helmond Sport voldoende om de champagne te mogen ontkurken. Weet De Graafschap niet te winnen, dan hopen Go Ahead Eagles (derde met 74 punten) en Almere City (vierde met 74 punten) de Superboeren in te halen. Ook het doelsaldo kan voor deze drie clubs nog een rol gaan spelen; Go Ahead Eagles staat er met +36 het beste voor, gevolgd door Almere City (+27) en De Graafschap (+20). 

Vanaf de vijfde plaats mag NAC Breda (73 punten) nog voorzichtig dromen van rechtstreekse promotie. NAC neemt de tweede plaats over als De Graafschap verliest en Go Ahead Eagles en Almere City maximaal een punt pakken. De club uit Breda moet dan zelf winnen op bezoek bij SC Cambuur, dat als kampioen van de Keuken Kampioen Divisie al verzekerd is van promotie. 

ESPN zendt woensdagavond de vier duels van de mogelijke promovendi live uit. Ook komen de hoogtepunten voorbij in het schakelprogramma, net als de highlights uit de overige wedstrijden van de laatste speelronde.

Programma Keuken Kampioen Divisie – Speelronde 38, woensdag 12 mei

19.30 uur, ESPN: Keuken Kampioen Divisie Live: Voorbeschouwing
20.00 uur, ESPN: Schakelprogramma
20.00 uur, ESPN2: De Graafschap – Helmond Sport

20.00 uur, ESPN3: Excelsior Rotterdam – Go Ahead Eagles

20.00 uur, ESPN4 + Watch: Almere City – Jong PSV
20.00 uur, ESPN Watch: N.E.C. – FC Dordrecht

21.50 uur, ESPN: Keuken Kampioen Divisie Live: Nabeschouwing

23.15 uur, ESPN: ESPN Vandaag 

ESPN I ONTKNOPING SPEELRONDE 33 & 34 from ESPN Creative NL on Vimeo.

Bron en foto © ESPN