Home Nieuws Sport Nieuws Tasos Douvikas en Xavi Simons winnaars Willy van der Kuijlen-trofee 2022/’23

Tasos Douvikas en Xavi Simons winnaars Willy van der Kuijlen-trofee 2022/’23

Xavi Simons in het Philips Stadion om de bekerwinst met de fans te vieren © PlanetZone

Anastasios ‘Tasos’ Douvikas en Xavi Simons zijn de winnaars van de Willy van der Kuijlen-trofee 2022/’23. Zowel de aanvaller van FC Utrecht als PSV maakten beiden 19 competitietreffers en zijn daardoor samen topscorer van de Eredivisie. Douvikas en Simons volgen Georgios Giakoumakis (VVV-Venlo) en Sébastien Haller (AFC Ajax) op, die voorgaande jaren de topscorersprijs in ontvangst namen. 

Tasos Douvikas

Tasos Douvikas kwam dit eredivisieseizoen 32 keer in actie voor FC Utrecht. In die wedstrijden schoot de Griekse spits 80 keer, waarvan 39 schoten op doel waren. Negentien van zijn schoten mondden uit in een doelpunt. Achttien goals zijn gemaakt binnen het zestienmetergebied, één daarbuiten. Verder scoorde Douvikas twaalf keer met zijn rechterbeen, vier keer met zijn linkerbeen en drie keer met zijn hoofd.  Douvikas zette FC Utrecht dit eredivisieseizoen acht keer op een 1-0 voorsprong; in de geschiedenis van FC Utrecht deed alleen Erik Willaarts dit ooit vaker in één seizoen (negen keer in 1986/’87). De topschutter maakte dit seizoen twee hattricks en werd de tweede FC Utrecht-speler met die prestatie (eveneens Erik Willaarts). Douvikas is na Nikos Machlas en Georgios Giakoumakis de derde Griekse topschutter in de Eredivisie. Uitgezonderd Nederlandse spelers leverde alleen Brazilië evenveel topscorers (Romário, Ronaldo en Afonso Alves).

Xavi Simons 

Xavi Simons kwam dit eredivisieseizoen alle 34 wedstrijden in actie voor PSV. In die wedstrijden schoot de PSV’er maar liefst 93 keer, waarvan 39 schoten op doel. Simons maakte zeventien goals binnen het zestienmetergebied, twee daarbuiten. Verder scoorde de 20-jarige aanvaller zestien keer met zijn rechterbeen, twee keer met zijn hoofd en één keer met zijn linkerbeen. Xavi Simons is de eerste PSV’er die topscorer van de Eredivisie is sinds Luuk de Jong in 2018/19 (28, gedeeld met Dusan Tadic). Xavi Simons is met zijn 20 jaar en 37 dagen de jongste topscorer van de Eredivisie sinds Ronaldo in 1994/95 (18 jaar, ook namens PSV).

Voor de zesde keer een gedeelde topscorer in de Eredivisie

Zonder het coronaseizoen 2019/’20 meegeteld is het voor de zesde keer in de historie dat niet één, maar twee spelers topscorer in de Eredivisie zijn geworden. In 1965/’66 waren Willy van der Kuijlen en Piet Kruiver beiden met 23 goals gedeeld topscorer. In 1968/’69 Dick van Dijk en Ove Kindvall (30 goals), in 1972/’73 Willy Brokamp en Cas Janssens (18 goals), in 1990/’91 Dennis Bergkamp en Romário (25 goals) en – tot vandaag – voor het laatst in 2018/’19 met Luuk de Jong en Dusan Tadic (beiden 28 goals).

Prijzen uitgereikt op de Eredivisie Awards

Tasos Douvikas en Xavi Simons bleven onder meer Sydney van Hooijdonk (16) en Santiago Giménez (15) in de topscorerslijst voor. Zij winnen hierdoor de derde en vierde Willy van der Kuijlen-trofee, die op 4 september 2023 op de Eredivisie Awards worden uitgereikt. Op de Eredivisie Awards worden ook de prijzen voor Eredivisie Speler van het Jaar, Johan Cruijff Talent van het Jaar en de Vrouwen Eredivisie Speler van het Jaar uitgereikt. 

Eerbetoon aan Willy van der Kuijlen

In 2021 besloot de Eredivisie CV om na het overlijden van all-time Eredivisie-topscorer Willy van der Kuijlen een officiële prijs naar het PSV-icoon te vernoemen. De trofee is een replica van het officiële Skiete Willy-standbeeld, dat sinds 2004 aan de oostzijde van het Philips Stadion staat. Georgios Giakoumakis won in 2021 de eerste editie en ontving de prijs uit handen van Nelly en Mark van der Kuijlen, respectievelijk de weduwe en zoon van Mister PSV. Vorig jaar nam voormalig Ajacied (inmiddels speler van Borussia Dortmund) Sébastien Haller de prijs op de Eredivisie Awards in ontvangst. 

Bron: Eredivisie Foto © PlanetZone