Home Nieuws Sport Nieuws Louis van Gaal ontvangt dubbele onderscheiding tijdens bedankavond in Zeist

Louis van Gaal ontvangt dubbele onderscheiding tijdens bedankavond in Zeist

© KNVB

Louis van Gaal (71) is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en onderscheiden met het bondsridderschap van de KNVB. De oud-bondscoach ontving beide eerbewijzen op een bedankavond die ter ere van hem georganiseerd werd op de KNVB Campus in Zeist..

Louis van Gaal was bondscoach van het Nederlands elftal gedurende drie afzonderlijke periodes in de jaren 2000-2001, 2012-2014 en 2021-2022. Tijdens zijn eerste tijdperk wist Oranje zich niet te plaatsen voor het WK in Japan en Zuid-Korea, maar in een tweede termijn nam Van Gaal sportieve revanche met een derde plaats op het WK in Brazilië. In de zomer van 2021 werd Louis van Gaal voor een derde keer benaderd om het Nederlands elftal onder zijn hoede te nemen. Deze periode eindigde in de kwartfinale van het WK in Qatar tegen Argentinië. Onder drie termijnen Van Gaal speelde Oranje 63 wedstrijden waarbij er 40 keer werd gewonnen, 19 keer gelijkgespeeld en slechts 4 keer verloren.


Investeren in talent

Namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kreeg Van Gaal de versierselen voor Officier in de Orde van Oranje-Nassau door minister Conny Helder omgehangen. De onderscheiding is een erkenning voor de bijzondere sportieve prestaties waarmee hij Nederland nationaal en internationaal vertegenwoordigd heeft en de impact die dit heeft gehad op onze samenleving. In 1997 werd Van Gaal daarvoor al eens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Met zijn nieuwe titel is hij officieel bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Conny Helder refereerde in haar speech aan de manier van werken van Van Gaal die Nederland in de loop der jaren als kenmerkend voor hem is gaan zien: ”Jij gelooft – nee jij wéét – dat investeren in talent loont. En dat een goede speler op zichzelf niet veel meer is dan dat: een goede speler. Voor goed voetbal heb je goede teamspelers nodig.”

Ook stipte ze aan hoe Van Gaal als mens opereerde binnen de voetbalwereld: “Aan een jonge fan vraag je of hij hard heeft gerend. Of op welke positie hij speelt. Aan je spelers, je collega’s vraag je altijd – al-tijd – hoe het thuis is, met partners, met kinderen. Collega’s aan wie je merkt dat ze eenzaam zijn, worden bij jou en Truus thuis warm onthaald. En terwijl je thuis de trotse vader bent van twee fantastische meiden, nam je ook her en der een voetbalzoon onder je vleugels. Meerdere voetballers en meerdere stafleden noemen je hun tweede vader. Dat doen ze niet zomaar.”

Oranje zijn zelfvertrouwen teruggegeven

De onderscheiding van het bondsridderschap – de op één na hoogste onderscheiding binnen de KNVB – kreeg Louis van Gaal uitgereikt door bondsvoorzitter Just Spee. Tijdens zijn speech roemde hij onder meer aan het perspectief dat Van Gaal het Nederlands voetbal altijd geboden heeft. Ook noemde Just Spee de 51 spelers die onder Van Gaal debuteerden in Oranje – van Arnold Bruggink tot Xavi Simons – en liet hij de managementkwaliteiten van de oud-bondcoach niet onbenoemd. “Professionals binnen een nationale selectie denken echt niet altijd allemaal hetzelfde. Dat krachtenveld op een juiste manier managen is jou op het lijf geschreven. Jij was het hart van Oranje. Jouw legacy van het afgelopen anderhalf jaar ligt daarbij vooral opgesloten in de manier waarop je Oranje zijn zelfvertrouwen hebt teruggegeven en het Nederlands voetbal internationaal gezien weer op de kaart hebt gezet. Oranje heeft dankzij jou weer kleur op de wangen. We kunnen weer vooruit.”

Van Gaal nam beide onderscheidingen in ontvangst in aanwezigheid zijn vrouw Truus en een honderdtal genodigden waaronder spelers van de drie selecties waarmee hij werkte tijdens zijn drie afzonderlijke periodes als bondscoach. De avond werd gepresenteerd door Humberto Tan en de muzikale omlijsting werd verzorgd door PRFCT5, de band van voormalig KNVB-voorzitter Michael van Praag.

Bron en foto © KNVB

Vorig artikelCASIO brengt lichtgewicht G-SHOCK uit die verschillende sporten ondersteunt
Volgend artikel‘Master the Galaxy’ met de nieuwe Logitech G A30 Wireless Gaming Headset The Mandalorian™ Edition
Ik ben de eigenaar van Planetzone