Home Nieuws Sport Nieuws Louis van Gaal officieel aangesteld als bondscoach

Louis van Gaal officieel aangesteld als bondscoach

© KNVB

Louis van Gaal is officieel benoemd als de nieuwe bondscoach van Oranje. Samen met zijn – eveneens nieuwe – technische staf, bestaande uit Danny Blind (assistent), Henk Fraser (assistent) en Frans Hoek (keeperstrainer), gaat hij per direct aan de slag voor het Nederlands elftal. Vandaag is het viertal met de KNVB een samenwerking overeengekomen tot en met het WK in 2022.

Louis van Gaal: “Het Nederlands voetbal is mij altijd aan het hart gegaan en het bondscoachschap is in mijn ogen een sleutelpositie voor het verder brengen van ons voetbal. Bovendien beschouw ik het als een eer het Nederlands elftal te coachen. Er is weinig tijd tot de eerstvolgende kwalificatiewedstrijden, die direct cruciaal zijn voor deelname aan het WK. De focus gaat daarom meteen voor 100% op de spelers en de aanpak. Daarvoor ben ik tenslotte aangesteld. Het is goed om weer terug te zijn in Zeist. Inmiddels heb ik al een aantal spelers gesproken en samen met de KNVB is de technische staf samengesteld. Ik kijk er enorm naar uit om met elkaar de klus te klaren.”

Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal KNVB: “We staan de komende maanden voor de opdracht om ons te kwalificeren voor het WK. Daarvoor hebben we een minimale voorbereidingsperiode. Met het oog op deze klus zochten we een coach met uitzonderlijke kwaliteiten, die bovendien snel kan anticiperen en voor wie het bondscoachschap geen geheimen kent. Met zijn ervaring en staat van dienst op het allerhoogste niveau hebben we in onze ogen met Louis van Gaal díe coach in huis. Het contact was snel gelegd en we hebben sindsdien veelvuldig met elkaar gesproken. In de afgelopen dagen hebben we samen zorgvuldig de puntjes op de i kunnen zetten. Wij zijn blij dat Louis deze klus op zich neemt.”

Louis van Gaal (Amsterdam, 8 augustus 1951) was tussen 2000 en 2002 en tussen 2012 en 2014 ook bondscoach van het Nederlands elftal. Tijdens zijn eerste termijn slaagde hij er niet in Oranje naar de mondiale eindronde in Zuid-Korea/Japan te loodsen. In augustus 2012 tekende hij een contract dat hem tot en met het WK 2014 aan Oranje verbond. Van Gaal behaalde toen met Oranje de derde plaats op het WK in Brazilië.

Als coach van Ajax won hij onder meer de wereldbeker voor clubteams, de UEFA Champions League, de UEFA Supercup, en werd hij driemaal kampioen van de Eredivisie. AZ bracht hij eveneens het landskampioenschap. In het buitenland stond hij aan het roer bij de topclubs FC Barcelona, Manchester United en Bayern München.

Ex-international Danny Blind (Oost-Souburg, 1 augustus 1961) speelde zelf bij Ajax, waar hij ook onder meer trainer en technisch directeur was. Blind was bij zeventien interlands bondscoach en daarvoor was hij ook al assistent-bondscoach onder Van Gaal.

Henk Fraser (Paramaribo, 7 juli 1966) speelde zes interlands en voetbalde onder meer bij Feyenoord. Als trainer was hij actief bij ADO Den Haag, Vitesse en Sparta Rotterdam. Fraser combineert zijn werk voor Oranje met zijn trainerschap bij Sparta Rotterdam.

Na zijn carrière als keeper in het betaald voetbal was Frans Hoek (Hoorn, 17 oktober 1956) keeperstrainer bij onder meer FC Barcelona, Bayern München, Manchester United en het Nederlands elftal. Ook hij werkte eerder samen met Van Gaal.

Kwalificatiewedstrijden

Begin september speelt het Nederlands elftal drie kwalificatiewedstrijden voor het WK in Qatar, dat volgend jaar op 21 november van start gaat. Momenteel staat Nederland met zes punten uit drie wedstrijden op de tweede plaats in groep G, één punt achter koploper Turkije.

De tien groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de mondiale eindronde. In een play-off-traject – voor de tien runners-up en twee ploegen uit de UEFA Nations League – zijn nog drie plaatsen voor het WK te verdienen.

De voorlopige selectie voor de kwalificatieduels met Noorwegen (Oslo,1 september), Montenegro (Eindhoven, 4 september) en Turkije (Amsterdam, 7 september) wordt zondag 15 augustus via een persbericht bekendgemaakt. Vrijdag 27 augustus staat de samenstelling van de definitieve spelersgroep vast.

Bron en foto © KNVB

Vorig artikel[video] Joshua Zirkzee speelt dit seizoen in het Lotto Park van RSC Anderlecht
Volgend artikelFC Emmen: Sergio Peña naar Malmö FF
Ik ben de eigenaar van Planetzone