Home Nieuws Sport Nieuws Kaj Sierhuis verkozen tot Eredivisie Speler van de Maand| Wouter Goes is...

Kaj Sierhuis verkozen tot Eredivisie Speler van de Maand| Wouter Goes is het Johan Cruijff Talent van de Maand

© Eredivisie cv

Kaj Sierhuis is vrijdag verkozen tot Eredivisie Speler van de Maand. De 25-jarige spits van Fortuna Sittard kwam als beste eredivisiespeler uit de bus in de verkiezing op basis van Opta data en stemmen van fans. AZ-verdediger Wouter Goes wint voor het eerst de prijs ‘Johan Cruijff Talent van de Maand’. AZ is met vier spelers hofleverancier van het Eredivisie Elftal van de Maand (maart).

Fortuna Sittard is bezig aan een uitstekend seizoen. In maart werd er gewonnen van Excelsior Rotterdam (5-2) en PEC Zwolle (3-1), gelijkgespeeld in Amsterdam (2-2) en was alleen Sparta te sterk voor de Limburgers. Door deze goede reeks is lijfsbehoud in de Eredivisie zo goed als veiliggesteld en kijken de meeste supporters al met een schuin oog naar de play-offs.

Meeste goals en schoten in maart

De man in vorm is Kaj Sierhuis. De 25-jarige spits was in maart de eredivisiespeler met de meeste doelpunten (5), schoten op doel (12) en uitverkiezingen tot KPN Man of the Match (2). Inmiddels staat de teller van de aanvaller op twaalf doelpunten, waarvan er maar liefst zeven in de laatste twee maanden zijn gemaakt. 

Vooral in de overwinning op Excelsior liet Sierhuis zijn grote klasse zien: met een hattrick en twee assists was de spits bij alle vijf goals van Fortuna Sittard betrokken. Het was pas de dertiende keer dat een speler van Fortuna Sittard een hattrick maakte in de Eredivisie en slechts de tweede keer deze eeuw (na Mark Diemers in 2019). Bovendien was Sierhuis pas de tweede Fortuna-speler ooit met drie goals binnen de eerste 34 minuten van een eredivisieduel (na Arthur Hoyer in 1985).

Eerste Eredivisie Speler van de Maand-prijs

Voor Kaj Sierhuis is het zijn eerste Eredivisie Speler van de Maand-prijs ooit. Hetzelfde geldt voor zijn werkgever: in het zevenjarig bestaan van de verkiezing won alleen Lazaros Lamprou (toen nog spelend bij Fortuna Sittard) in februari 2019 de prijs Eredivisie Talent van de Maand. Naast de trofee ontvangt Sierhuis ook een Eredivisie Player of the Month-kaart in het spel EA SPORTS FC™ 24.

Wouter Goes verkozen tot Johan Cruijff Talent van de Maand

De 19-jarige Wouter Goes heeft zijn eerste individuele prijs in de Eredivisie te pakken: van alle spelers die sinds het begin van het seizoen 21 jaar of jonger zijn, presteerde hij het beste in maart. Het levert de aanvaller van AZ de Johan Cruijff Talent van de Maand-prijs op

In februari was Wouter Goes al dicht bij de maandprijs, maar zag hij zijn teamgenoot Ruben van Bommel er met de prijs vandoor gaan. Een maand later is het alsnog prijs voor de 19-jarige Amsterdammer. 

De Alkmaarders presteren opvallend goed wanneer de jeugdexponent meedoet: AZ kreeg dit seizoen acht tegengoals in 1.023 minuten met Wouter Goes op het veld. Een gemiddelde van 0,8 tegengoals per 90 minuten. Zonder de verdediger kregen de Alkmaarders gemiddeld 1,1 tegengoals per 90 minuten (20 in 1.679 minuten). 

De verdediging stond dan ook in maart als een huis: in vier eredivisiewedstrijden kreeg AZ met Goes in het basiselftal slechts één tegengoal en het minste aantal schoten op doel tegen (10). Daarnaast gaven er slechts twee eredivisiespelers meer succesvolle passes dan Goes (260) en liep er niemand meer met de bal aan de voet dan de AZ-speler (112 carry’s). 

Bedragen voor ASV Arsenal en Cruyff Foundation

Als onderdeel van de prijs ontvangt de Johan Cruijff Talent van de Maand namens de VriendenLoterij een cheque van €2.500 voor zijn voormalig amateurclub ASV Arsenal. Bovendien heeft zijn uitverkiezing een bedrag van €5.000 opgeleverd ter stimulering van maatschappelijke projecten van de Johan Cruyff Foundation

AZ hofleverancier van het Eredivisie Elftal van de Maand maart

AZ is met vier spelers hofleverancier voor het Eredivisie Elftal van de Maand. Naast Wouter Goes maken ook zijn teamgenoten Riechedly Bazoer, Yukinari Sugawara en Sven Mijnans hun opwachting in het elftal. Fortuna Sittard (Sierhuis en Özyakup) en Sparta Rotterdam (Verschueren en Clement) volgen beiden met twee spelers

Het Eredivisie Elftal van de Maand maart: Jeffrey de Lange (Go Ahead Eagles), Mats Köhlert (sc Heerenveen), Wouter Goes (AZ), Riechedly Bazoer (AZ), Yukinari Sugawara (AZ), Pelle Clement (Sparta Rotterdam), Oguzhan Özyakup (Fortuna Sittard), Michel Vlap (FC Twente), Arno Verschueren (Sparta Rotterdam), Sven Mijnans (AZ) en Kaj Sierhuis (Fortuna Sittard

Eredivisie Awards

De Eredivisie Speler van de Maand, Johan Cruijff Talent van de Maand en het Eredivisie Elftal van de Maand worden gekozen op basis van statistieken (Opta) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). Deze criteria spelen ook een rol bij de shortlist voor de Eredivisie Speler van het Jaar en Johan Cruijff Talent van het Jaar. Deze prijzen, evenals de prijzen in de Azerion Vrouwen Eredivisie, worden uitgereikt op de Eredivisie Awards (2 september 2024).

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en EA SPORTS FC™. De verkiezing voor het Johan Cruijff Talent van de Maand wordt georganiseerd door de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij. 

Bron en foto © CV Eredivisie