Home Nieuws Sport Nieuws Just Spee herkozen als bondsvoorzitter van de KNVB

Just Spee herkozen als bondsvoorzitter van de KNVB

Just Spee © KNVB

Tijdens de bondsvergadering is Just Spee herkozen als bondsvoorzitter van de KNVB. Hij blijft hierbij voor de komende drie jaar aan de voetbalbond verbonden. In zijn speech na herbenoeming ging Just Spee onder meer in op de uitbreidingsplannen voor de KNVB Campus in Zeist en de positie van de KNVB binnen de internationale voetbalgemeenschap.

Ook tijdens de opening van de najaarsvergadering ging de bondsvoorzitter in op de relatie met FIFA en specifiek op de gebeurtenissen naast het veld tijdens het afgelopen WK. Zo werd het initiatief van de KNVB en nog zes landen om de aanvoerders met de OneLove-band om te laten voetballen door FIFA op het laatste moment geblokkeerd. Eerder was dit bij wedstrijden onder auspiciën van UEFA geen probleem.

In het rechtstreekse contact met de FIFA gaf Just Spee aan dat het gesprek over dit onderwerp daarmee nog niet ten einde is. “Tegen Gianni Infantino heb ik gezegd dat er na het toernooi wel reparatiewerkzaamheden moeten plaatsvinden als het gaat om onze onderlinge verstandhouding. Wij zijn met name teleurgesteld dat er niet geluisterd is naar onze argumenten en dat wij vlak voor de eerste wedstrijd pas hoorden over de sanctie van minimaal een gele kaart bij het dragen van de OneLove aanvoerdersband. Richting de toekomst zien we het WK daarom niet als het einde van een gesprek over dit thema, maar eerder als een begin. Wij voelen ons daarbij gesteund door de enorme support die we voor OneLove hebben ervaren uit alle hoeken van de wereld. Onze boodschap dat de liefde voor voetbal alle verschillen tussen mensen onderling overstijgt, wordt wereldwijd gedragen.”

In zijn openingswoord refereerde de bondsvoorzitter op internationaal vlak ook aan het advies van een advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie van 15 december over de positie van UEFA en FIFA binnen het Europese sportmodel. Het advies en de uiteindelijke uitspraak van het Hof hebben mogelijk invloed op de eventuele komst van een Europese Super League. “Wij zijn blij dat in het advies de waarde van de huidige sportieve uitgangspunten van voetbalcompetities doorklinkt. Zoals bekend zijn wij geen voorstander van de eventuele komst van een nieuwe Europese topcompetitie zonder promotie/degradatie regeling en zonder oog voor financiële solidariteit. Bovendien denken wij dat bij het vormen van zo’n topcompetitie de waarde van het lokale en regionale clubgevoel wordt onderschat. Topaffiches in het internationale voetbal zijn nu ook waardevol, omdat ze schaars zijn. Na zes keer Paris Saint-Germain tegen Barcelona in korte tijd is voor fans de lol er ook wel vanaf. Niettemin vind ik dat we onze ogen niet moeten sluiten voor verandering en daar ook op moeten kunnen inspelen. Het voetbal kan ook niet bestaan zonder zakelijke benadering.”

Just Spee werd in 2019 benoemd als bondsvoorzitter waarmee hij de opvolger was van Michael van Praag. Bij zijn herverkiezing had er zich geen tegenkandidaat gemeld. Naast het bondsvoorzitterschap bij de KNVB bekleedt Just Spee ook een positie binnen de Executive Commitee van de UEFA.

Bron en foto © KNVB

Vorig artikelJan Reker en Frans Vermeij benoemd tot bondsridder van de KNVB
Volgend artikelTopcompetities vrouwenvoetbal onderdeel van betaald voetbal
Ik ben de eigenaar van Planetzone