Home Nieuws Sport Nieuws Jan Reker en Frans Vermeij benoemd tot bondsridder van de KNVB

Jan Reker en Frans Vermeij benoemd tot bondsridder van de KNVB

Jan Reker en Frans Vermeij © KNVB

Tijdens de bondsvergadering van de KNVB hebben Jan Reker en Frans Vermeij de onderscheiding van het bondsridderschap in ontvangst mogen nemen vanwege hun verdiensten voor het Nederlands voetbal. Het bondsridderschap is de op één na hoogste onderscheiding die de voetbalbond kent. Het tweetal kreeg het speldje uitgereikt van bondsvoorzitter Just Spee.

Jan Reker (74) is al decennialang een gevestigde naam binnen de Nederlandse voetbalwereld. Na een kortstondige carrière als speler in het betaald voetbal begon hij op 21-jarige leeftijd als jeugdtrainer bij Willem II. Dit was het begin van een imposante loopbaan bij clubs als PSV, VVV, Roda JC, Willem II en MVV. Eerst als trainer, daarna als bestuurder en in latere jaren vooral als klankbord binnen verschillende commissies en werkgroepen van de KNVB.

Jan Reker was in 1993 ook verantwoordelijk voor de oprichting van de Coaches Betaald Voetbal, de vakvereniging en belangenbehartiger voor alle technische functies binnen het betaald voetbal. En op maatschappelijk vlak stond hij aan de wieg van de jaarlijkse G-voetbaldag in Barendrecht en was hij lange tijd betrokken bij de stichting Spieren voor Spieren.

Voetballiefhebbers kennen Jan Reker bovendien van het “Boekje van Reker” waarin hij van voetbalspelers over de hele wereld informatie bijhield over hoe zij penalty’s namen. Het boekje – wat in werkelijkheid een serie mappen was – groeide eind jaren tachtig bij het voetbalpubliek uit tot een fenomeen, toen televisiecommentatoren eraan refereerden bij penalty’s die Hans van Breukelen stopte tijdens de finale van de Europa I als keeper van PSV en de finale van het EK in 1988 namens Oranje.

Naast Jan Reker werd het bondsridderschap ook toegekend aan Frans Vermeij (81), die werd geëerd voor zijn jarenlange inzet voor het Nederlands voetbal op het gebied van arbitrage. Frans Vermeij was tussen 1969 en 1975 zes seizoenen actief als scheidsrechter in het betaald voetbal en floot daarbij wedstrijden met grote namen als Johan Cruijff, Willem van Hanegem, Johan Neeskens en Rinus Israël. Na zijn actieve loopbaan als scheidsrechter trad hij aan als adviseur scheidsrechterscommissie betaald voetbal en was hij actief als trainer en begeleider bij amateurclubs als LVV Laren, Hercules Utrecht, De Zebra’s en DSO. Later kwamen daar verschillende functies bij in dienst van de tuchtcommissie van de KNVB en scheidsrechterszaken betaald voetbal. Eerder werd Frans Vermeij voor al zijn verdiensten door de KNVB al eens geëerd met de Gouden Waarderingsspeld en het Lidmaatschap van Verdienste.

Bron en foto © KNVB

Vorig artikelArmin van Buuren lanceert exclusieve Web3-Community voor fans: Armin’s All-Acces (AAA)
Volgend artikelJust Spee herkozen als bondsvoorzitter van de KNVB
Ik ben de eigenaar van Planetzone