Home Nieuws Sport Nieuws Danny Ghosen bevraagt KNVB over kwestie Qatar aflevering 3 met van Gaal

Danny Ghosen bevraagt KNVB over kwestie Qatar aflevering 3 met van Gaal

© VPRO

Op 20 november begint het WK voetbal in Qatar. Het grootste sportevenement ter wereld heeft een donkere kant: Qatar heeft het toernooi toegewezen gekregen door een groot aantal stemmen te kopen en bij de bouw van de stadions zijn volgens onderzoek van The Guardian 6500 mensen om het leven gekomen. In drie speciale, korte afleveringen en één lange documentaire portretteert Danny Ghosen in Nepal de families van de overleden stadionbouwers.

Dagelijks komen er op het vliegveld van Kathmandu lijkkisten aan met overleden arbeiders die hun heil zochten in een van de golfstaten. Danny zoekt uit hoe het kan dat Nepalezen willens en wetens kiezen om in het buitenland te gaan werken onder verschrikkelijke omstandigheden en waarom ze zich voor die baan ook nog eens in de schulden steken, met alle gevolgen voor de nabestaanden. Toch melden zich dagelijks weer nieuwe arbeiders op het vliegveld op zoek naar een beter leven. Daarnaast onderzoekt Danny hoe in Nederland tegen deze misstanden wordt aangekeken. Hij probeert in gesprek te raken met de spelers van het Nederlands Elftal en interviewt secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB. Volgens Amnesty International helpt het om je sterk uit te spreken tegen de misstanden. Waarom zijn de statements van Oranje dan zo mager?

Volgens voorzitter Infantino van FIFA zijn er slechts drie mensen om het leven gekomen bij de bouw van de stadions in Qatar, en niet meer dan 6500 zoals uit onderzoek blijkt. Danny onderzoekt bij de spelers, bondcoach Louis van Gaal en de KNVB of er draagvlak is voor een fonds. Els dat geld er komt, hoe weten we dan zeker of het geld bij de nabestaanden terechtkomt?  

dinsdag 8 november 21.05 uur, VPRO, NPO 2

Bron en foto © VPRO

Vorig artikel[video] Macklemore op 16 april 2023 naar AFAS Live en 17 april in Vorst Nationaal, Brussel
Volgend artikelSuits-actrice Sarah Rafferty (Donna) te gast tijdens Heroes Dutch Comic Con
Ik ben de eigenaar van Planetzone