Home Nieuws Sport Nieuws Ali Akman eerste winnaar Johan Cruijff Talent van de Maand

Ali Akman eerste winnaar Johan Cruijff Talent van de Maand

Ali Akman en Hans Kraay © Eredivisie.nl

N.E.C.-aanvaller Ali Akman heeft de eerste officiële Johan Cruijff Talent van de Maand-prijs in ontvangst genomen. De prijs voor beste talent is een nieuw gezamenlijk initiatief van de Eredivisie, ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Één prijs voor talenten in de Eredivisie

Voor de prijs van de beste spelers onder 21 jaar slaat de Eredivisie vanaf dit seizoen de handen ineen met de Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij. Hiervoor worden de Eredivisie Speler U21 van de Maand- en Eredivisie Speler U21 van het Jaar-prijzen (sinds 2017 uitgereikt) en de Johan Cruijff Prijs voor het Talent van het Jaar (sinds 2003 uitgereikt) samengesmolten tot één gezamenlijke verkiezing voor talenten in de Eredivisie: de Johan Cruijff Talent van de Maand en aan het einde van het seizoen de Johan Cruijff Talent van het Jaar.

Naast een prijs ontvangt het Johan Cruijff Talent van de Maand namens de VriendenLoterij een cheque van €2.500,- om te doneren aan de maatschappelijke foundation van zijn club en een cheque van €5.000,- voor één van de projecten van de Johan Cruyff Foundation. De Johan Cruijff Talent van het Jaar krijgt naast de jaarprijs een Cruyff Court op een locatie naar keuze.

© Eredivisie.nl

Ali Akman is eerste officiële Johan Cruijff Talent van de Maand

Ali Akman is de eerste winnaar van de Johan Cruijff Talent van de Maand. De 19-jarige Turkse jeugdinternational, dit seizoen door N.E.C. Nijmegen gehuurd van Eintracht Frankfurt, maakte zijn eredivisiedebuut als invaller in de verloren uitwedstrijd tegen Ajax (5-0). In de twee speelrondes daarna begon Akman als basisspeler bij de Nijmegenaren en wist zich direct in de kijker te spelen.

Met een doelpunt na drie minuten tegen PEC Zwolle (2-0 winst) en het winnende doelpunt in Almelo (0-1 winst) is hij de twee-na-jongste speler die in twee eredivisieduels op rij voor N.E.C. tot scoren kwam. Zijn effectiviteit valt hierin op: hij schoot in augustus vijf keer, waarvan vier schoten tussen de palen en dus twee doelpunten. Naast een plek in het linkerrijtje van de Eredivisie leverde het Akman twee keer een uitverkiezing tot Man of the Match op.

Het is zowel voor Ali Akman als een speler van N.E.C. Nijmegen de eerste maandprijs.

© Eredivsie.nl

De verkiezing

De verkiezing Johan Cruijff Talent van de Maand is op basis van statistieken en stemmen van fans, uitgebracht via de Man of the Match-verkiezing op ESPN. Bij het Johan Cruijff Talent van het Jaar telt de stem van de 18 coaches (in samenwerking met Coaches Betaald Voetbal) en de 14 regels van Johan Cruijff mee.

De verkiezing Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV, ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Het interview met Akman is te zien op ESPN.nl

Bron en foto © Eredivisie.nl