Home Muziek Nieuws Muziek BE Froukje kondigt ‘Uitzinnig’ aan.

Froukje kondigt ‘Uitzinnig’ aan.

© TopNotch Belgium

De Nederlandse zangeres Froukje heeft gisteren bekendgemaakt dat ze haar nieuwe EP ‘Uitzinnig’ op 18 maart uitbrengt.   De EP zal ook op vinyl uitkomen en is hier al te pre-orderen.

Froukje is nog maar 18 jaar als ze zich begin 2020 met haar single ‘Groter dan Ik’ in een klap profileerde als een van de nieuwe beloften van de Nederlandse alternatieve pop. De single biedt haar dansbare en zelfgeschreven perspectief op de huidige klimaatcrisis (“Happy new year / de wereld staat in de fik / en ik zou het willen blussen, maar het vuur is groter dan ik”), ging viraal  en bracht haar op de radar van media als DWDD. Ook trad ze op uitnodiging van Wende Snijders op in Carré bij Wende’s Kaleidoscoop.

Froukje (Froukje Veenstra) studeert Songwriting  aan het Codarts Conservatorium. In mei 2020 verscheen haar tweede single ‘Ik Wil Dansen’ (werd Song van het Jaar) , die net als ‘Groter Dan Ik’ raakt aan relevante existentiële thema’s en bol staat van intrigerende zanglijnen, gebracht met een natuurlijke nonchalance, maar ook een scherpschietend en vakkundig talent voor melodie. Beide singles zijn in korte tijd goed voor tonnen views en elk meer dan een miljoen streams. Ook tekende Froukje een contract bij Top Notch.

Met de release van haar EP Licht en Donker in 2021 bezegelde ze haar definitieve doorbraak. Binnen enkele maanden loopt het project uit naar meer dan 15 miljoen streams. Single ‘Onbezonnen’ (waaraan is meegeschreven door Faberyayo en Leon Palmen) werd  3FM Megahit, ‘Heb Ik Dat Gezegd’ gaat evenals ‘Ik Wil Dansen’ viraal op Tiktok (inmiddels heeft Froukje op Tiktok al 10.000 creaties weten te inspireren) en de EP tikte de nummer-1-positie aan op Apple Music. De bijgaande clubtour die ze aankondigde verkocht direct uit, waarna 6 extra steden/optredens worden toegevoegd.

Op ESNS 2021 kreeg Froukje de Kickstart Award voor nieuw talent en werd ze door 3voor12 bestempeld als de beste act van het festival (ondersteund door lovende recensies van o.a. Trouw en Parool). Ook won ze de 3FM Talent Award 2021, benoemde de Volkskrant haar tot #2 Poptalent van het jaar, was ze te gast bij Op1 en te zien in Nieuwsuur en het NOS Journaal en selecteerde Spotify haar als RADAR-artiest. In mei 2021 vervulde ze de hoofdrol in een nationale campagne van de NS, waarvoor ze het nummer ‘Morgen Is Het Weer Vandaag’ schreef.

Live data – Sold out
21.04 – Leuven, Het Depot
22.04 – Gent, Vooruit
23.04 – Antwerpen, Trix

Bron en foto © TopNotch Belgium

Vorig artikelsor met eigen orkest naar Het Concertgebouw
Volgend artikelMokum Film: BABI YAR. CONTEXT van Sergei Loznitsa