Home General Klopjacht naar verwarde man die basisschool binnendrong voorbij, verdachte opgepakt

Klopjacht naar verwarde man die basisschool binnendrong voorbij, verdachte opgepakt

Vanmiddag rond 12:20 uur is er, in het Noord-Brabantse Oisterwijk, een man opgepakt. Hij zou rond 08:00 uur dinsdagochtend basisschool De Coppele in Oisterwijk zijn binnengedrongen. Eenmaal binnen zou hij een verwarde indruk hebben gemaakt en dreigende taal uit hebben geslagen. Daarop hebben de aanwezige leerkrachten 112 gebeld, zegt een woordvoerder van de politie.

Dreigende situatie

Kort voordat basisschool De Coppele in Oisterwijk open zou gaan, heeft een verwarde en mogelijk gewapende man zich in de school weten te dringen. Eenmaal binnen sloeg hij dreigende taal uit en kwam hij zeer verward over. Aanwezige leerkrachten van de school hebben daarop het alarmnummer gebeld, waarna binnen no-time de gehele omgeving van de school vol stond met politiewagens, een arrestatieteam en vloog er een politiehelikopter boven het dorp. De school werd omsingeld en de wijk werd afgesloten door de politie. Omwonende werd gevraagd hun huis te verlaten en niet richting de school te komen. Ook zou er een burgernetmelding zijn verstuurd met het signalement van de verdachte en de oproep de persoon niet zelf te benaderen. De leerlingen en leerkrachten die aanwezig waren zijn opgevangen bij zwembad Den Donk, waar ze kunnen worden opgehaald door hun ouders.

Inzet DSI

Zodra de melding bij de meldkamer binnenkwam, is er gelijk groots uitgerukt door de politie. Zo stond er al snel een groep politiewagens om de school en in de omliggende wijk. Ook kwam de DSI (Dienst Speciale Interventies, red.) ter plaatse, dit is een protocol van de politie wanneer er een dreigende situatie is bij een school. Verder vloog er een politiehelikopter boven het dorp en werd er een stuk verderop in de straat een communicatie- en coördinatiepost opgezet door de brandweer. Ook kwam er een ambulance ter plaatse.

Explosieven

Volgens politiewoordvoerder Passchier werd er ernstig rekening mee gehouden dat de verdachte explosieven bij zich zou hebben en dat hij gewapend zou zijn. Daarop heeft de politie besloten om de explosievenverkenners ter plaatse te laten komen. Ook zou er zijn gevraagd om het gas van de school tijdelijk af te sluiten om risico op eventuele ontploffingen te verkleinen. Rond 10:00 uur zijn er eenheden van de politie het schoolgebouw binnen gegaan om te kijken of de verdachte zich nog in het pand schuilhield. Rond 11:00 uur kwam het bericht naar buiten dat de DSI de verdachte niet had aangetroffen in het gebouw, waarna de explosievenverkenners en de politiehonden het pand zijn betreden. Ook zei hebben niks in de school aangetroffen.

Diverse meldingen

Ondertussen kwamen er bij de politie allerlei meldingen binnen dat de verwarde man gesignaleerd zou zijn elders in Oisterwijk, maar ook in Tilburg. Hierop besloot het DSI-team zich op te splitsen. Een deel bleef bij de school en een ander deel ging opzoek naar de man in de omgeving en volgde aanwijzingen van de mogelijke verdachte. Zo was er een stadsbus staande gehouden in Tilburg door de DSI waar de mogelijke verdachte in zou zitten. Dit bleek achteraf niet de juiste persoon te zijn. Ook uit Oisterwijk kwamen verschillende meldingen binnen over de mogelijke verdachte. Hierbij werd de man niet aangetroffen of bleek het te gaan om een persoon die voldeed aan het signalement, maar niets met de situatie te maken zou hebben.

Scholen in de omgeving treffen voorzorgsmaatregelen

Scholen in en rond Oisterwijk hebben uit voorzorg enkele maatregelen genomen. Zo mochten leerlingen van basisschool De Groene Parel in Oisterwijk en het St. Caecilia in Berkel-Enschot niet naar buiten en werd op middelbare school 2College Durendael de oproep gedaan aan de ouders om hun kinderen op te halen. Leerlingen van de middelbare school mochten niet zelf naar buiten of het terrein zelf verlaten, maar moesten wachten tot zij werden opgehaald door een ouder of verzorger. Ook de LocHal in Tilburg werd tijdelijk ontruimd omdat de verdachte daar gezien zou zijn, later bleek dit niet het geval te zijn te zijn en werd het pand weer vrijgegeven. Ondertussen is bekend gemaakt dat basisschool De Coppele ook morgen de deuren gesloten zal houden.

Verdachte aangehouden

Omstreeks 12:20 uur kwam de politie met het bericht dat de verdachte is aangehouden. Eerst werd er gesuggereerd dat hij in Tilburg bij de LocHal was aangehouden. Dit bleek volgens politiewoordvoerder Passchier niet het geval. Passchier wist alleen te melden dat de verdachte is aangehouden in Oisterwijk, maar hoe en waar precies kon hij niet zeggen. Ook hoe ze de verdachte op het spoor is gekomen kan hij vanwege het lopende onderzoek niks over zeggen. In de buurt was er een gevoel van opluchting te voelen zodra het bericht van de arrestatie naar buiten kwam. De politie is nog wel aanwezig bij de school en er wordt onderzoek gedaan bij een woning in Oisterwijk door meerdere hulpdiensten. Er is nog onbekend of dit te maken heeft met de schoolindringer van vanochtend. Ook over het motief van de verdachte is niks bekend. Intussen is er iets meer bekend over de verdacht. Het zou gaan om een man van 19 uit Oisterwijk.

Burgemeester Hans Janssen

In een verklaring over de gebeurtenissen in Oisterwijk geeft burgemeester Hans Janssen aan dat de leerlingen en leerkrachten van basisschool De Coppele flink zijn geschrokken van wat er vanochtend is gebeurd. Hij schrijft: “Oisterwijk is vanochtend opgeschrikt door een heftig incident.” Burgemeester Hans Janssen is zelf naar de locatie geweest waar de leerlingen van de school zijn opgevangen. Daar kreeg hij een duidelijk beeld dat de schrik er goed in zit bij iedereen en dat deze gebeurtenis veel impact heeft.

bron © Omroep Brabant