Home Entertainment 44e editie Wereldhavendagen van start in Rotterdam

44e editie Wereldhavendagen van start in Rotterdam

Gisteren is de 44e editie van de Wereldhavendagen van start gegaan in Rotterdam. Traditioneel staat de eerste dag van het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland in het teken van jongeren. Duizenden scholieren en studenten maakten vandaag kennis met alle kansen en mogelijkheden die de Rotterdamse haven te bieden heeft. Maar ook de rest van het weekend komen liefhebbers van de haven nog volop aan hun trekken.

Bij het scholenprogramma ‘De haven komt naar je toe!’ ontvingen scholieren van het basis- en voortgezet onderwijs vandaag talloze havenbedrijven in de klas voor gastlessen. Ook brachten verschillende scholen een bezoek aan het Belasting & Douane Museum, Maritiem Museum Rotterdam, Mariniersmuseum en het Wereldmuseum. Om zo veel mogelijk scholieren op deze laagdrempelige manier kennis te laten maken met de haven loopt het scholenprogramma ook na dit weekend nog enkele weken door.

© Anne Reitsma

VR-brillen en escape rooms
De eyecatcher van deze Wereldhavendagen is de Koninklijke Marine Experience, die prominent aanwezig is aan de Parkkade. Naast een kijkje op patrouilleschip Zr.Ms. Friesland en mijnenjager Zr.Ms. Schiedam, ontdekten tientallen schoolklassen bij de infostands hoe avontuurlijk en high-tech een carrière bij defensie is. Er is een container met een 3D-printer, een duiktank en een hydraulische kraan, er kan worden gelasergamed en bezoekers wanen zich met een VR-bril even midden in de actie op de brug van een marineschip op missie.

Even verderop, in de indrukwekkende turbinehal van de Schiecentrale, puzzelden tientallen teams zich een weg door de ‘Real Life Game – Port Edition’. In deze logistieke escape room, die is ingericht in samenwerking met de Provincie Zuid-Holland, hebben de teams een uur om een logistieke puzzel op te lossen. Er moeten codes worden gekraakt, en regelmatig schrikt een deelnemer zich een hoedje als er uit een van de containers een acteur tevoorschijn komt.

Meer dan genoeg te doen
Op het Willemsplein melden zich ondertussen de mensen die vandaag met een van de talloze excursies, vaartochten, fiets- en wandeltours het havengebied in gaan. Voor bezoekers die liever in de stad blijven, is ook meer dan genoeg te doen: er worden mensen rondgeleid door de voormalige stadshavens, over de daken van de stad, door de iconische Maastunnel of de waterzuivering van het Hoogheemraadschap.

Ook de rest van het weekend is er nog meer dan genoeg te doen voor liefhebbers van de Rotterdamse haven. Er zijn nog enkele excursies, vaartochten en tours beschikbaar te boeken via de website.

De Wereldhavendagen volgt de richtlijnen van de overheid om de veiligheid en gezondheid van het publiek te waarborgen. Daarom is naast een ticket of reservering bij een aantal onderdelen nodig om een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve corona-testuitslag te overleggen (via de CoronaCheck-app).

© Anne Reitsma

Wereldhavendagen thuis
Voor wie liever vanaf de bank van de Wereldhavendagen geniet, zijn er verschillende opties. Op zaterdag vanaf 11:30 uur vaart de Ever Ace, het grootste containership ter wereld, de Rotterdamse haven binnen. Dit is te volgen via een livestream in samenwerking met Havenbedrijf Rotterdam.

Op zaterdag om 19:00 uur start de spectaculaire, interactieve online havenshow. Presentator Richard Groenendijk ontvangt gasten in de studio, port reporter Ferdinand biedt een kijkje achter de schermen bij havenbedrijven en de vorig jaar geïntroduceerde drones Amy en Djimmy nemen je mee in hun unieke perspectief op Rotterdam en de haven. Muziek is er van de Rotterdamse zangeres en verhalenverteller Lena Evora.

Als kijker kun je bovendien meedoen en toffe prijzen winnen in de Wereldhavendagenquiz, zoals een hotelovernachting voor twee personen of zelfs een helikoptervlucht over de haven. Om mee te doen met de Wereldhavendagenquiz is het nodig om je vooraf gratis aan te melden via de website.

Voor wie alleen wil kijken, is de show ook te volgen via een livestream op de website van de Wereldhavendagen en digitaal cultureel platform YouDistrict. Op zondag 5 september zendt Rijnmond een compilatie van de havenshow uit, na afloop van het programma Welkom bij Rijnmond om 17:00 uur.

Bron © Wereldhavendagen Foto © Anne Reitsma