Home Nieuws Gaming Nieuws De kracht van GeForce Now ervaren in het centrum van Amsterdam

[Special] De kracht van GeForce Now ervaren in het centrum van Amsterdam

Cloud Gaming is iets wat redelijk recent is opgekomen in de wereld. Of het nu GeForce Now of Xbox Cloud is iedere dienst heeft zo zijn eigen elementen die strijden om de aandacht van de gamer. Waar Xbox focust op gamers een dienst te geven met de games inclusief pakt NVIDIA het totaal anders aan. NVIDIA geeft je namelijk drie abonnementsopties, maar geen enkele geeft je daadwerkelijk games. Dit aangezien de abonnementen van GeForce NOW focussen op streamingkwaliteit. De beste graphics met de laagste latency is hun doel. Om dat te testen konden we afgelopen woensdag een uur door Amsterdam heen op een 5G-netwerk van KPN om te kijken hoe het meest dure abonnement van NVIDIA stand houdt.

De verschillende abonnementen

Zoals ik dus al zei, geeft GeForce NOW je geen toegang tot games, maar zul je je eigen spellen moeten gebruiken. Dit doe je door middel van het linken van je verschillende accounts van STEAM, EPIC of een andere ondersteunde winkel. Wanneer je deze gelinkt hebt kun je jouw spellen gaan spelen waar je ook bent zolang je een goede internetverbinding hebt. Dit kan met drie verschillende abonnementen. De gratis versie waarbij je een normale PC krijgt met maximale sessies van één uur. Priority (€9,99p/m) waar je raytracing krijgt en sessies van zes uur of de duurste optie, RTX 3080 (19,99p/m). Deze laatste laat je in één sessie maximaal acht uur spelen, gebruikt speciale servers en geeft je toegang tot de kracht van een RTX 3080 grafische kaart. Hierdoor kun je 4K resolutie en 120fps krijgen op ondersteunende apparaten.

Het is dus overduidelijk dat de 3080-versie de beste kwaliteit geeft, maar je moet er vooral aan denken of je dat echt gaat gebruiken. Heb je een 120Hz scherm en/of een 4K-scherm om op te streamen? Dan kan het het waard worden. Anders zal priority mogelijk beter geschikt zijn. Je hebt daar namelijk dus ook raytracing, maar de games zijn gelimiteerd tot 1080p en 60fps.

Onze ervaring

Om het programma te testen zijn we met NVIDIA door het centrum van Amsterdam gereden. Dit met een bakfiets waarbij wij voorin konden zitten en GeForce NOW mochten testen met een tablet en een smartphone terwijl we rondgereden werden. Tijdens deze trip hebben we drie verschillende spellen kunnen spelen. Dit waren erg diverse spellen die meerdere genres en grafische stijlen besloegen. Zo waren Cyberpunk 2077, Hotwheels Unleashed en Fortnite speelbaar. Hiervan was Hotwheels via de tablet klaargezet en waren de andere twee te spelen via de telefoon. Alles dus via een 5G-netwerk.

Over het algemeen was onze ervaring enorm positief. Op de telefoon hadden we helemaal geen last van lag en zag de spellen er echt prachtig uit. Zowel Cyberpunk 2077 als Fortnite speelden prima zonder verbindingsproblemen. Ik kon dus gerust online spelen zonder mijn teamgenoten te hinderen. Op de tablet merkten we echter af en toe wel een beetje lag, maar waarschijnlijk had dit te maken dat de tablet geen 5G wilde ontvangen en beperkt was op 4G. Wat dus wel aangeeft dat voor de echt goede ervaring je toch wel 5G nodig hebt en geen 4G

Limitaties

GeForce NOW heeft eigenlijk drie limitaties waar je rekening mee moet houden. Zeker wanneer je twijfelt over de verschillende abonnementen. De eerste is natuurlijk je internetabonnement. In Nederland zijn er erg weinig netwerken die daadwerkelijk echt ongelimiteerd internet via 5G leveren. De meesten geven je een aantal GB en wanneer die op zijn kun je nieuwe aanvragen. Voor normaal gebruik is dit prima, maar bijvoorbeeld 4K-beelden gebruiken zo’n 7,2GB aan data per uur. Als je dan elke tien minuten meer data moet vragen is het ook niet fijn.

De tweede is natuurlijk überhaupt de snelheid van je internet. Zit je ergens midden op het platteland? Dan is een 3080-abonnement zeer waarschijn geld uitgeven voor iets wat je nooit zal ervaren door de beperkte internetsnelheid. Ben je onderweg? Dan is de dekking van 5G dus natuurlijk belangrijk anders zul je teruggaan naar 4G wat dus voor lag kan zorgen.

De laatste waar limitatie is dan nog het scherm wat je gebruikt en waar je hem gebruikt. De meeste telefoons en tablets hebben namelijk glimmende schermen. Helemaal prima voor de meeste gebruikopties, maar met games is het net wat anders. Glimmende schermen kaatsen namelijk meer licht terug waardoor ze in fel licht vaak minder goed of niet te zien zijn. Dit zorgt er dus voor dat als je in de zon zit of er licht op je scherm schijnt je donkere stukken (iets waar Cyberpunk vol mee zit) slecht kunt zien. Je moet dus goed opletten dat niet elk spel even geschikt is om echt overal te spelen. Fortnite bijvoorbeeld was veel beter te zien met veel licht aangezien die zelf ook meer kleur en licht afgaf.

Vorig artikelLeef je uit deze zomer met de Dramaseries Duels van BBC First
Volgend artikel[Review] Oppo Enco Air 2 – Prima geluid, prima prijs