Home Nieuws Gadgets & Electronica Nederlandse huishoudens wassen steeds slimmer

Nederlandse huishoudens wassen steeds slimmer

Uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK blijkt dat ruim een kwart (26%) van de verkochte wasmachines in Nederland smart is (1). Het gebruik van een smart wasmachine maakt het op Valentijnsdag extra makkelijk om punten te scoren bij je partner, want uit onderzoek in opdracht van Samsung blijkt dat 57% van de mannen en vrouwen het waardeert als hun partner onverwachts de was of een andere (extra) huishoudelijke taak doet.

“We hebben onderzocht hoe Nederlandse gezinnen de huishoudelijke taken verdelen en wat voor invloed dat heeft op de relatie van de ouders,” zegt Saskia Soeterbroek, hoofd productmarketing huishoudelijke apparaten van Samsung Nederland. “De focus in het onderzoek ligt op het wassen van kleding en de aanschaf van wasmachines. Opvallend is dat er steeds meer smart wasmachines verkocht worden, met als gevolg dat mensen met meer plezier een wasje doen.”

Tot voor kort stond wassen te boek als een van de minst favoriete huishoudelijke klusjes. Maar inmiddels geef een ruime meerderheid van de ondervraagde ouders aan met plezier een wasje te draaien (72%). Gebruiksgemak wordt ook steeds belangrijker. Ruim vier op de tien Nederlanders geeft aan de beschikbare wasprogramma’s en -functies bij aankoop van een nieuwe wasmachine belangrijker te vinden dan de prijs (44%). Precies vier op de tien vindt het belangrijk dat een nieuwe machine snellere wasprogramma’s heeft dan het vorige exemplaar (40%).

Een andere belangrijke aankoopmotivatie is de energiezuinigheid van de nieuwe wasmachine. Bijna negen op de tien Nederlanders (88%) hecht hieraan, vrouwen iets meer dan mannen (90% vs. 86%). 

De nieuwe wasmachines van Samsung wassen niet alleen energiezuiniger, ook wassen ze door de functie QuickDrive korter. Deze functie vermindert de wasduur tot 50% en het energieverbruik tot 20% (2) . Door de inzet van meerdere sensoren gebruik je bij het slimme AI-wasprogramma bovendien precies genoeg water en wasmiddel om je kleding schoon te krijgen. 

Sinds de coronapandemie is er nog een extra aankoopmotivatie bijgekomen. Bijna drie op de tien Nederlanders vindt het belangrijker dan voorheen dat een wasmachine weinig geluid maakt (29%), mannen vaker dan vrouwen (33% vs. 26%).

Wat dan weer onveranderd is, is wie bepaalt welke wasmachine het huis inkomt. Vrouwen hebben bijna twee keer zo vaak de grootste stem in de uiteindelijke aankoopbeslissing (60% vs. 37%).Punten scoren met de was
Het onderzoek focust ook op de rolverdeling bij het wassen. Vier op de tien vrouwen zegt dat hun partner nooit de was doet (40%), maar in ruim één op de vijf Nederlandse gezinnen (22%) doen mannen en vrouwen even vaak de was. Daarbij is het wel opvallend dat mannelijke respondenten dat ruim twee keer zo vaak beweren (31% vs. 15%). 

Wil je in je relatie een goede beurt maken, dan is het onverwachts doen van de was of een andere (extra) huishoudelijke taak een slimme zet, zo blijkt uit het onderzoek. Mannen scoren daarmee de meeste punten, want vrouwen waarderen het meer dan mannen (66% vs. 46%).

Onderzoeksverantwoording
Tussen 14 en 18 januari 2021 vulden 1032 respondenten van 25 t/m 49 jaar (samenwonend met een partner en één of meerdere kinderen waarvan de jongste jonger dan 14 jaar is) een online vragenlijst in van PanelWizard, onderdeel van Kien onderzoek.

(1) Bron: GfK panelmarket Netherlands (periode januari 2020 t/m oktober 2020).
(2) Getest met de WW8000T en vergeleken met de WW6500K (5kg, 40ᵒC katoen was).

Bron © Samsung

Vorig artikelDanny’s wereld: neerlands trots
Volgend artikelPresentatoren en burgemeester Aboutaleb tellen in Rotterdam af naar Eurovisie Songfestival
Ik ben de eigenaar van Planetzone