Home Nieuws Film nieuws Speciale trailer El houb met verborgen coming out-verhalen

Speciale trailer El houb met verborgen coming out-verhalen

© Gusto Entertainment
© Gusto Entertainment

El houb (de liefde) is een zowel geestige als aangrijpende film over de coming out van de Marokkaans-Nederlandse Karim: hoe bespreek je de olifant in de kamer, binnen een gezin dat gevoelige onderwerpen per definitie uit de weg gaat? In het kader voor Coming Out Day op 11 oktober a.s. is er een speciale El houb trailer geproduceerd met verborgen coming out-verhalen en berichten. Persoonlijke verhalen van hoofdrolspeler Fahd Larhzaoui zelf en van andere queerpersonen die de stilte willen doorbreken.

Bekijk hieronder de speciale trailer met verborgen boodschappen die de pijn van het zwijgen binnen een familie of gemeenschap voor het voetlicht brengt. El Houb is in het kader van Coming Out Day op 11 oktober door het hele land als preview te zien in 30 bioscopen en filmtheaters en draait vanaf 13 oktober regulier in de bioscoop, waaronder in Pathé.

© Gusto Entertainment

Trailer
De speciale trailer van El houb bevat verborgen verhalen en berichten die jouw hulp nodig hebben om naar buiten te komen. In aanloop naar Coming Out Day nodigen we iedereen uit om deze quotes en verhalen – die alleen te zien zijn als je de trailer op precies het juiste moment pauzeert – te spotten en te delen.

El Houb is mede geïnspireerd op levenservaringen van hoofdrolspeler Fahd Larhzaoui. Met de film wil debuterend regisseur Shariff Nasr de stilte doorbreken die waarneembaar is in de MENA-cultuur als het aankomt op gevoelige onderwerpen zoals homoseksualiteit, maar ook met betrekking tot emotionele thema’s als zelfmoord, depressie en mentale gezondheid in het algemeen. Met krachtige beeldtaal wijst El houb op de verborgen boodschappen tussen de regels, en de dingen die vooral niet gezegd worden.

Samen kunnen we de dialoog openen en zo diegenen steunen die in stilte lijden binnen hun gemeenschap. Regisseur Shariff Nasr: “Dit geldt binnen veel gemeenschappen over de hele wereld, maar ik zie hoop. Als je alleen al ziet dat binnen de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap 80% vindt dat homoseksuele mensen hun leven moeten kunnen leiden zoals zij willen en slechts 8% van niet; hoe kan het dan dat 56% van de Marokkaans-Nederlanders het wel een probleem vindt als hun eigen kind gay is? Ik kan van alles opnoemen, maar weet dat hier vooral de dialoog mist.”

56% van de Marokkaanse Nederlanders vindt het een probleem als hun kind een vaste partner heeft van hetzelfde geslacht.

80% van de Marokkaanse Nederlanders vindt dat homoseksuele mensen hun leven moeten kunnen leiden zoals zij dat willen.
8% vindt van niet.

Ruim driekwart (76%) van de Nederlanders vindt het (zeer) aanvaardbaar als het eigen kind gaat samenwonen
met een partner van gelijk geslacht. Bijna één op de tien (9%) Nederlanders vindt dat onaanvaardbaar.

bron: Opvattingen over seksuele en genderdiversiteit in Nederland en Europa 2022. 
Sociaal en Cultureel Planbureau Den Haag, mei 2022

© Gusto Entertainment

Over El houb
Als de Marokkaans-Nederlandse Karim door zijn vader is betrapt met een man, haast hij zich naar zijn ouderlijk huis om het gesprek aan te gaan. Maar hoe bespreek je de olifant in de kamer, binnen een gezin dat gevoelige onderwerpen per definitie uit de weg gaat? Zeker met een bemoeizuchtige buurman die altijd op het verkeerde moment rond het huis zoemt. De moeilijke dagen die volgen, roepen mooie en aangrijpende herinneringen op. Karim beseft dat hij zijn familie moet confronteren om eindelijk de oorverdovende stilte te doorbreken. Maar kan hij van zijn familie acceptatie verwachten, als hij nooit met zijn eigen gevoelens in het reine is gekomen? 

El houb is de eerste speelfilm die de gevoeligheid rond coming-out in de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap bespreekbaar maakt, en beleefde zijn wereldpremière op het prestigieuze Frameline Film Festival in San Francisco. De film is geselecteerd voor meerdere festivals in Amerika, Europa en Hong Kong en voor de competitie van het Rabat International Film Festival. Het is bijzonder dat een film met dit onderwerp een podium krijgt in Marokko en de Arabische wereld. El houb is inmiddels voor release aangekocht in Amerika, Canada, Duitsland, Polen, Israël, Liechtenstein en Oostenrijk.

El houb (de liefde) is het regiedebuut van Shariff Nasr, met in de hoofdrol Fahd Larhzaoui en de prijswinnende acteurs Lubna Azabal (Incendies, Adam) en Slimane Dazi (Un prophète). Naast Fahd Larhzaoui, Lubna Azabal en Slimane Dazi spelen Nederlandse acteurs Emmanuel Ohene Boafo (winnaar van Louis d’or 2021) (Herman vermoordt mensen, White Berry) en Nasrdin Dchar (Rabat, Mocro Maffia) belangrijke rollen.

Regisseur Shariff Nasr schreef het scenario samen met Philip Delmaar (Zenith, Keizersvrouwen, Zuidas). De film is geproduceerd door Joram Willink van productiehuis BIND bekend van bekroonde films als De Veroordeling, Mijn bijzonder rare week met Tess en Gluckauf en de podcast De Deventer Mediazaak. El Houb is een coproductie met VPRO en ondersteund door Nederlands Filmfonds, CoBO, NPO-fonds en Netherlands Production Incentive.

Pauzeren doe je door je spatiebalk te gebruiken en met de toetsen ‘punt’ (.) en ‘komma’ (,) per frame voor- en achteruit te gaan. – Er zijn 5 ‘hidden messages’ te vinden in de trailer

Bron en foto © Gusto Entertainment