web analytics
Home Nieuws Film nieuws IFFR vertoont vier films en een lezing op We Are One: A Global...

IFFR vertoont vier films en een lezing op We Are One: A Global Film Festival

Tribeca Entreprises en YouTube maken vandaag het volledige programma bekend van We Are One: A Global Film Festival, met daarin meer dan honderd films uit 35 verschillende landen gecureerd door 21 festivals. Ook zijn er talks, VR-content en muziekoptredens. Het tiendaagse online evenement zet films in de spotlight die de kracht hebben om mensen van over de hele wereld samen te brengen. Getalenteerde kunstenaars, verhalenvertellers en curatoren bieden samen entertainment en halen geld op voor organisaties die de Covid-19-pandemie bestrijden. Het festival loopt van 29 mei tot en met 7 juni, exclusief op YouTube via YouTube.com/WeAreOne.

We Are One: A Global Film Festival geeft het publiek de mogelijkheid om door kunstzinnige bril met verschillende culturen kennis te maken – elk werk is zorgvuldig geselecteerd om de eigenheid van elk festival te vertegenwoordigen en om de filmmaker een stem te geven op een wereldwijd podium. Onder de meer dan honderd films zijn 13 wereldpremières, 31 online premières en 5 internationale online premières.

Vanja Kaludjercic, festivaldirecteur van IFFR, zegt: “IFFR gelooft in de kracht van connectiviteit en is daarom verheugd om onderdeel uit te maken van dit globale filmevenement door vier films te cureren van verschillende filmcollectieven die het soort onafhankelijke cinema vertegenwoordigen waar wij voor staan. Dat zijn Air Conditioner van Fradique, Kmêdeus van Nuno Miranda, Tapi! van Jim Chuchu en Stories of Destroyed Cities: Şhengal van Şêro Hindê. Daarnaast vertonen we ook de Freedom Lecture van de Syrische Rojava Film Commune. We hopen dat filmliefhebbers van over de hele wereld troost en inspiratie uit deze werken kunnen putten.”

Het programma vertegenwoordigd meer dan 35 landen en bevat 23 narratieve en 8 documentaire lange films, 57 narratieve en 15 documentaire korte films, 15 eerder opgenomen talks, 4 festivalexclusieve talks en 5 virtual reality-werken.

Enkele hoogtepunten zijn: Ricky Powel: The Individualist, een documentaire over de legendarische straatfotograaf Powell met interviews met onder anderen Natasha Lyonne en LL Cool J; de online première van Eeb Allay Ooo!, een unieke satire over professionele ‘apenbestrijders’ en winnaar van de Golden Gateway Award van Mumbai Film Festival; en de wereldpremière van Iron Hammer, een lange documentaire van Joan Chen over de legendarische Chinese volleybalster Jenny Lang Ping, een ware pionier die connecties over de hele wereld legde. Onder de meer dan 50 narratieve en documentaire korte films bevinden zich onder meer de wereldpremière van de Japanse korte film The Yalta Conference Online, speciaal voor dit festival gemaakt door Koji Fukada; de wereldpremière van de documentaire korte film Motorcycle Drive By van Third Blind Eye; en drie korte films van Dreamworks Animation: Bilby, Marooned en Bird Karma. Ook is er de wereldpremière van Losing Alice, een Israëlische neo-noir psychologische thrillerserie, en And She Could Be Next, een tweedelige documentaireserie over vrouwen van kleur die zich verkiesbaar stellen, met onder anderen Stacey Abrams en Rashida Tlaib.

We Are One: A Global Film Festival vertoont ook talks, zowel eerder opgenomen als gloednieuwe, die inzicht geven in belangrijke momenten in cinema. Er zijn onder meer gesprekken tussen Francis Ford Coppola en Steven Soderbergh, tussen Song Kang-ho en Bong Joon Ho, en met interviews met Guillermo del Toro, Jane Campion en Claire Denis. 360-graden-virtual-reality-werken zijn ook te zien, zoals de voor een Emmy genomineerde lange documentaire Traveling While Black, de sciencefictionfilm Atlas V met Bill Skarsgard en andere werken met talenten als John Legend, Oprah Winfrey en Lupita Nyong’o. Muziekoptredens zijn er ook – onder meer een halfuur lange dj-set van Questlove.

“We zijn erg verheugd om de vruchten van onze samenwerking met alle festivalpartners en met YouTube te delen met de wereld,” aldus medeoprichter en CEO van Tribeca Enterprises en Tribeca Film Festival Jane Rosenthal. “Samen hebben we een overtuigend programma neergezet waarbij de individuele onderdelen toch de subtiele variaties in stijl van elk festival benadrukken. We Are One: A Global Film Festival biedt kijkers de kans de kunst van cinema en de unieke kwaliteiten van al deze memorabele verhalen te vieren.”

“Het mooie aan film en andere visuele content is dat het mensen door middel van verhalen kan samenbrengen ongeacht waar ze wonen of waar ze vandaan komen. Dat fenomeen zien we op YouTube al jaren, maar in deze tijd wordt dat nog extra duidelijk doordat mensen op zoek gaan naar vormen van connectie en entertainment,” zegt Robert Kyncl, Chief Business Officer van YouTube. “Het programma dat door Tribeca Enterprises voor We Are One: A Global Film Festival is gecoördineerd heeft de magische kracht om mensen van over de hele wereld naar een specifiek moment in de tijd te vervoeren, door de unieke lenzen van onze zeer gewaardeerde partnerfestival.”

Het wereldwijde festival bevat programmering gecureerd door elk individueel festival en toont zo een stukje van de unieke identiteit van elk festival. De festivals die meedoen zijn: Annecy International Animation Film Festival, Berlin International Film Festival, BFI London Film Festival, Cannes Film Festival, Guadalajara International Film Festival, International Film Festival & Awards Macao (IFFAM), International Film Festival Rotterdam (IFFR), Jerusalem Film Festival, Mumbai Film Festival (MAMI), Karlovy Vary International Film Festival, Locarno Film Festival, Marrakech International Film Festival, New York Film Festival, San Sebastian International Film Festival, Sarajevo Film Festival, Sundance Film Festival, Sydney Film Festival, Tokyo International Film Festival, Toronto International Film Festival, Tribeca Film Festival, and Venice Film Festival.

“Cinema is niet alleen een collectieve arbeid, maar ook de beleving ervan is collectief. In deze tijden van social distancing is de geest van samenwerking en een gevoel van gemeenschap meer dan ooit nodig. Daarom zijn we blij om deel te nemen aan het We Are One-initiatief. We wensen alle fantastische kunstenaars van harte toe dat het publiek hun werk snel weer op het grote scherm kan zien,” aldus het directeursduo van de Berlinale Mariette Rissenbeek en Carlo Chatrian.

“We zijn vereerd en verheugd om mee te doen met We Are One, als teken van vriendschap en solidariteit met onze vrienden van Tribeca, maar ook om het publiek wereldwijd kennis te laten maken met wat we in Venetië doen en om filmmakers te steunen,” zegt Alberto Barbera, directeur van het filmfestival van Venetië. 

In lijn met zijn missie brengt We Are One: A Global Film Festival kunstenaars, makers en curatoren samen rond een internationaal evenement dat de edele kunst van verhalen vertellen viert. Het biedt niet alleen de broodnodige troost en entertainment voor een groot publiek, maar het geeft hun ook de kans om terug te geven door te doneren aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), UNICEF, UNHCR, Save the Children, Artsen Zonder Grenzen, Leket Israel, GO Foundation, Give2Asia en andere goede doelen. Het publiek kan doneren via een doneerknop op elke filmpagina. Het volledige festivalprogramma is te vinden op weareoneglobalfestival.com.

Bron© IFFR