Home Entertainment Vaders meer verwend op Vaderdag dan moeders op Moederdag

Vaders meer verwend op Vaderdag dan moeders op Moederdag

© Your Surprise

Vaders mogen in hun handjes knijpen, ze krijgen namelijk meer cadeaus op Vaderdag dan moeders op Moederdag. En dit terwijl we meer tijd besteden aan het zoeken naar moederdagcadeaus. Zo blijkt uit onderzoek van YourSurprise, de online specialist in gepersonaliseerde cadeaus.

De cadeauwinkel deed een analyse naar de verkoopcijfers van afgelopen jaar. Hieruit blijkt dat Nederlanders zo’n 21 procent meer cadeaus aan vaders dan aan moeders geven op de speciale feestdagen voor ouders. Bijzonder is dat we tegelijkertijd wel meer tijd bezig zijn met het zoeken naar moederdagcadeaus dan vaderdagcadeaus. Ook in België, Duitsland en Frankrijk zijn vaders geluksvogels die met de meeste cadeaus naar huis gaan.

‘Moeders zijn gewoon attenter’

Bij YourSurprise hebben ze wel een verklaring voor de populariteit van Vaderdag. Gerbrand Verton, een van de eigenaren: “Moeders zijn met name degenen die de vaderdagcadeaus kopen. En stiekem weten we het allemaal allang: moeders zijn gewoon attenter dan vaders. Ze verrassen ook niet alleen hun eigen vader, maar alle belangrijke vaderfiguren in hun leven.” Maar het is nog niet te laat daar verandering in te brengen volgens Verton. “Dit jaar kunnen we het verschil nog maken. Dus bij deze een oproep voor alle vaders en kinderen: verras alle moederfiguren in jouw leven dit jaar met een mooi cadeau.”

Zuiniger dan de buurlanden

Met het budget dat we hebben voor een cadeau trekken we vaders dan weer niet voor. Zowel voor Vader- als Moederdag reserveren we 21 euro. Hiermee zijn we iets zuiniger dan onze buurlanden. In Frankrijk geven ze gemiddeld 22 euro, in Duitsland 23 euro en in België maar liefst 27 euro voor een cadeau voor de gelegenheden.

Emotie versus interesse

De soorten cadeaus die we voor vaders en moeders kopen, zijn wel weer heel anders. Liefde voor moeders gaat door de maag met chocolade én we kiezen vaak voor cadeaus met een foto erop. Vaders geven we vaker drank, zoals een bierpakket. Het lijkt erop dat we onze moeders meer betekenisvolle cadeaus geven, met foto’s en herinneringen en onze vaders meer cadeaus die aansluiten op hun smaak en interesses. Voor een eerste Moederdag zijn cadeaus die gericht zijn op de baby of het moederschap populair. Bij cadeaus voor een eerste Vaderdag ligt de focus hier minder op.

Race tegen de klok

Ook het moment waarop we een cadeau voor de twee feestdagen kopen, is heel verschillend. Onze vaderdagcadeaus bestellen we ruim op tijd, vanaf een maand van tevoren. Met moederdagcadeaus zijn we meer last minute, dan ligt de piek in de laatste week voor de viering.

Onder het motto ‘spread a little happiness’ verkoopt YourSurprise cadeaus in maar liefst 28 landen. Het assortiment van de webwinkel bestaat uit ruim 2.500 cadeaus, allemaal per stuk te personaliseren met foto, tekst en/of logo. Zo’n 300 collega’s werken allemaal onder één dak in Zierikzee.

Bron en foto © Your Surprise