Home Entertainment KIJK en Diederik Jekel lanceren de podcast ‘KIJK: Het Experiment’

KIJK en Diederik Jekel lanceren de podcast ‘KIJK: Het Experiment’

© Kijk

De best beluisterde wetenschapspodcast van Nederland maken; dat klinkt als ijdele hoop. Maar niet voor wetenschapsjournalist Diederik Jekel en Laurien Onderwater van het populairwetenschappelijke maandblad KIJK. Zij lanceren dit voorjaar samen een nieuwe podcast: KIJK: Het Experiment.

In KIJK: Het Experiment bespreken wetenschapsjournalist Diederik Jekel en KIJK-redacteur Laurien Onderwater op een toegankelijke manier de bijzonderste experimenten uit de wetenschap. De mooiste, mafste en meest nutteloze proeven worden behandeld, de wetenschappers zelf komen aan het woord, én Diederik en Laurien voeren ook een aantal experimenten uit. Met dat alles willen ze van KIJK: Het Experiment de best beluisterde podcast van de Lage Landen maken. Het is dus een experiment op zich.

Diederik Jekel: “Deze podcast is een beetje alsof je ontspannen aan het ouwehoeren bent in het café, maar dan over de gaafste wetenschappelijke experimenten en onderzoekers ooit: van iemand die een stok heeft gebruikt om de omtrek van de aarde te meten tot een grote zwaartekrachtdetector van 10 kilometer lang die straks 200 meter onder de grond op de grens van Limburg en Noord-België gebouwd wordt.

© Kijk

En van mensen die naar het diepste punt van de oceaan zijn gegaan tot het meest lugubere proefdierexperiment ooit. Onze podcast is niet ééntje waar je een mega duidelijke lijn in kunt ontdekken. Maar dat hoeft ook niet, want elke aflevering gaat gewoon over vette dingen. Leuk voor de wetenschapsfans onder ons én voor mensen die nog niet zo goed weten wat de wetenschap te bieden heeft.” Laurien Onderwater: “En alsof dit allemaal nog niet boeiend genoeg is, spreken Diederik en ik in elke aflevering met een onderzoeker uit het veld én ervaar ik aan den lijve hoe het is om proefdier te zijn. Want wat is een podcast dat over experimenten gaat nou als er zélf niet in wordt geëxperimenteerd? Kortom, je kunt van KIJK: Het Experiment heel veel kennis, interessante weetjes en toffe sprekers verwachten. Maar ook een hoop humor!”

De podcast KIJK: Het Experiment is vanaf donderdag 23 maart wekelijks te beluisteren via alle grote podcastplatforms.

Diederik Jekel studeerde Natuurkunde aan de Universiteit Twente en behaalde in 2010 zijn master in Vastestoffysica. Zijn missie als wetenschapsjournalist is om pittige materie begrijpelijk te maken en om te laten zien dat wetenschap interessant en noodzakelijk is. Hij was dan ook geregeld te gast in De Wereld Draait Door, sprak op TEDxAmsterdam en heeft een eigen theatervoorstelling, Orde in de Chaos geheten. Sinds 5 februari neemt Jekel in zijn nieuwe programma Jekels Jacht van de NTR acht Nederlandse wetenschappers onder de loep die de geschiedenis hebben veranderd.

Laurien Onderwater studeerde Biomedische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en behaalde in 2017 haar master in Immunologie en Wetenschapscommunicatie. Ze werkt sinds 2017 voor KIJK. Dit maandblad bestaat al 55 jaar en veel mensen zijn met het tijdschrift opgegroeid. Inmiddels is het magazine, net als veel van zijn lezers, volwassen geworden en uitgegroeid tot een inspirerende gids in de complexe, maar fascinerende wereld van de wetenschap en technologie. En in een tijd van social media, snelle feiten, ongefundeerde meningen en fake news, zijn betrouwbare, journalistieke artikelen belangrijker dan ooit.

Bron en foto © Kijk