Home Entertainment Bijzondere interval act balletdanser Ahmad Joudeh en BMX-er Dez Maarsen tijdens het...

Bijzondere interval act balletdanser Ahmad Joudeh en BMX-er Dez Maarsen tijdens het Eurovisie Songfestival 2021

Tijdens de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2021 vindt er een bijzonder optreden plaats met klassiek balletdanser Ahmad Joudeh en BMX-er Dez Maarsen van ISH Dance Collective in de hoofdrol.

Gerben Bakker, Head of Show: “Tijdens onze shows laten wij het beste van Nederland zien en kent ieder optreden een eigen verhaal. In deze spectaculaire dans-act vertellen wij het verhaal van ons natuurlijke verlangen naar verbinding. In ons leven is het belangrijk om elkaar te vinden en aandacht voor elkaar te hebben. En ook al bevinden wij ons soms op afstand en is de wereld op drift, toch weten wij elkaar weer te vinden. Een thema dat actueler is dan ooit door de crisis waar wij nog middenin zitten. De choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui met Ahmad Joudeh en ISH Dance Collective met Dez Maarsen is illustratief voor de tijd waarin wij nu leven. In deze act schitteren twee toptalenten die zich thuis voelen in Nederland. Waar Dez Maarsen op Hollandse bodem werd geboren en hier zijn talent heeft ontwikkeld, groeide Ahmad Joudeh op in Syrië en heeft in Nederland zijn thuisland gevonden. Het optreden heeft dan ook de passende titel: Close Encounters of a Special Kind.”

Ahmad Joudeh is onder andere bekend van de indrukwekkende documentaire ‘Dance or Die’ die in 2019 de prestigieuze Emmy Award won in de categorie Arts Programming. Voor zijn optreden combineert hij klassiek ballet, contemporary dans en de Arabische Sufi (twirling). Dit optreden doet hij in samenwerking met de Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. De choreograaf is geen onbekende in de danswereld: hij heeft diverse, belangrijke, internationale prijzen gewonnen. Daarbovenop werd hij onder andere benoemd tot artistiek directeur van Ballet Vlaanderen en choreografeerde hij de videoclip ‘Apeshit’ van Beyoncé en Jay-Z in het Louvre.


“Dit wordt het belangrijkste optreden uit mijn carrière. Mijn missie in het leven is om mijn verhaal te vertellen, omdat mijn verhaal betrekking heeft op veel mensen die een stem nodig hebben. Onze samenleving bestaat uit mensen uit verschillende plaatsen en met verschillende culturen, maar toch we zijn allemaal Nederlanders. Dat is ook wat je op het podium ziet: diversiteit. We zijn allemaal verschillend, maar ook allemaal Nederlands. Samen met Dez en de andere dansers vertellen we het verhaal van Nederland: de kracht van eenheid,” aldus Ahmad.Foto: ISH Dance Collective – ©Sjoerd Derine

Dez Maarsen van is de nummer één op het gebied van BMX-flatland. Hij voert verrassende trucs uit met behulp van enkel een BMX-fiets. Voor deze act bouwt BMX-er Dez een volledig nieuwe fiets, zodat deze in het artistieke totaalplaatje van de act past. Dez Maarsen: “Ons optreden is poëtisch. Het gaat over personen van verschillende culturen die, ondanks hun diverse achtergronden, raakvlakken vinden. Het gaat over acceptatie”. Het BMX-optreden van Dez wordt gechoreografeerd door Marco Gerris, die in 2020 samen met ISH Dance Collective de toonaangevende Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs won. “Het wordt een uniek, sierlijk, gracieus en esthetisch optreden: echt een totaalplaatje”, volgens Gerris. Het optreden van Ahmad Joudeh en Dez Maarsen is 20 mei te zien als interval act tijdens de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2021.

Bron © NPO/ AVROTROS/NOS hoofdfoto: © Julien Benhamou

Vorig artikelRob Kemps ( a la Snollebollekes ) tekent driejarig contract met Talpa Network
Volgend artikelNetflix deelt trailer van Nederlandse film Just Say Yes
Ik ben de eigenaar van Planetzone