Home Nieuws Gaming Nieuws Final Fantasy XIV is nu negen jaar in de lucht, maar hoe...

Final Fantasy XIV is nu negen jaar in de lucht, maar hoe toegankelijk is het?

Negen jaar na de herlancering (de 2010 lancering hebben we het niet meer over) is Final Fantasy XIV uitgegroeid tot één van de grootste MMO’s. Met regelmatige uitbreidingen en flinke patches blijft de game groeien en groeien. De vraag is daarom voor velen die nog niet eerder het spel hebben gespeeld of het hun tijd en geld wel waard is. Wordt het niet te moeilijk om in te stappen?

Wachten

Als je je iets hebt verdiept in Final Fantasy XIV heb je vast wel gezien dat er veel gedoe is om wachttijden. Dit komt namelijk omdat Final Fantasy XIV in verschillende gebieden verschillende servers hebben met ieder hun eigen werelden. Ieder van deze werelden heeft een bepaald aantal personen die tegelijk online kunnen zijn en als die vol is kom je in een wachtrij. Dit was recentelijk zo erg dat de verkoop van het spel tijdelijk stil lag. Zeker rondom lanceringen van nieuwe uitbreidingen zijn de wachtrijen enorm, maar daar wordt aan gewerkt. Square Enix heeft namelijk recentelijk al servers uitgebreid en is van plan dat binnenkort nog verder te doen. Hierdoor heb ik zelf sinds ik aan mijn tocht begon een aantal maanden geleden eigenlijk niet langer dan vijf minuten moeten wachten voor ik een wereld kon betreden. Deze verhalen vallen ondertussen dus wel mee. Je zult niet uren meer hoeven wachten om eens te spelen. Tenminste niet op een normale dag en ik tel hier het downloaden van het spel niet voor mee.

Kosten

De kosten voor het spel vallen ook wel mee. De gratis periode waar ik iets verderop meer over zal uitleggen niet meegeteld is het redelijk goedkoop om het spel te kopen. De complete edition met alle uitbreidingen die tot nu toe zijn uitgebracht is al vanaf €39,99 te koop terwijl de starters edition vanaf €9,99 verkrijgbaar is. Hier heb je het basisspel en de uitbreiding Heavensward. Effectief is het goedkoper om meteen voor de complete te gaan. Niet alleen heb je dan meteen meer content het is ook goedkoper dan alle uitbreidingen los aan te schaffen. Beiden komen met 30 dagen speeltijd er bij. Hierna zul je echter €25 per 2 maanden betalen voor speeltijd. Wanneer je tijdelijk geen abonnement hebt blijft je progressie gewoon opgeslagen.

Proefperiode

Recentelijk is de Final Fantasy XIV proefperiode weer opnieuw van start gegaan. Met deze proefperiode kun je als speler onbeperkt spelen tot je level 60 bent. Dit is al flink wat speeltijd waarna je redelijk een idee kunt hebben of je interesse hebt in het volledige spel of niet. In deze tijd krijg je al veel mee qua alle functies in het spel en ook zeker wat van de verhaallijn. Dus wanneer je nog niet direct de sprong durft te wagen is dit bovendien een perfecte gelegenheid.

Van start gaan

Wanneer je MMO’s al gewend bent doordat je bijvoorbeeld World of Warcraft hebt gespeeld zullen veel elementen je bekend voorkomen. Vooral de opbouw van gameplay heeft flink wat overeenkomsten. Toch is het spel weer compleet anders. Natuurlijk is de user interface volledig anders, werken de menu’s anders en heeft het andere opties. Toch zul je hier wat makkelijker aan wennen doordat je de globale structuur kent. Voor nieuwe spelers is dit wat minder.

Zo krijg je al snel enorm veel opties van wat je kunt doen en kunt aanpassen en dat is flink overweldigend. Gelukkig heeft het spel een enorm uitgebreide handleiding waar praktisch alles in uitgelegd staat. Zelf heb ik deze na een aantal maanden spelen ook zeker nog regelmatig open staan omdat ik weer ben vergeten waar een specifieke optie staat. Het wennen kost dus zeker even tijd, maar als je eenmaal de flow hebt gevonden is het basisspel is het totaal geen lastig spel. Zeker nu de 6.1 patch je de optie geeft om in verhaalmissies hulp in te schakelen van NPC’s waar je eerst nog andere spelers nodig had. Dit maakt het spel veel toegankelijker. Zeker als je een class hebt die veel anderen ook hebben gekozen.

Wanneer je liever met echte spelers speelt, zul je voor sommige missies wat langer bezig zijn, maar je hebt dan wel het voordeel dat je soms meer ervaring krijgt. Dit doordat het spel veteranen beloont als ze eerdere content opnieuw spelen om beginners te helpen. Dat doen ze sowieso al graag want de paar keer dat ik wat in een chat heb gevraagd kreeg ik altijd behulpzame antwoorden. Iets wat ik in mijn ervaring met veel andere online spellen niet kan zeggen.

Het is wel veel

Kortgezegd is Final Fantasy XIV dus erg toegankelijk voor nieuwkomers. Alle uitleg is goed te vinden en ook veteranen helpen je graag op pad. Wat misschien wel de grootste barrière is, is er eentje die steeds groter wordt. Ik heb het hier natuurlijk over de content. Je kunt er namelijk van uit gaan dat als je eenmaal begint je meer wilt. De wereld en omgevingen zijn prachtig en het verhaal laat je hunkeren voor meer. Je gaat talloze uren kwijt zijn aan alleen al het verhaal. Dus wees goed voorbereid om tijd kwijt te raken. Wanneer je eigenlijk geen tijd hebt zal het spel waarschijnlijk ook niets voor jou gaan zijn.

Vorig artikelTrailer ‘Avatar: The Way of Water’ exclusief te zien in de bioscoop
Volgend artikelTalpa: Vandaag Inside stopt per direct