Home Nieuws Sport Nieuws Orkun Kökcü, Fenna Kalma, Xavi Simons en Esmee Brugts grote winnaars Eredivisie...

Orkun Kökcü, Fenna Kalma, Xavi Simons en Esmee Brugts grote winnaars Eredivisie Awards

© Nathan Reinds / Eredivisie Awards.

Maandagavond zijn in DeFabrique in Utrecht tijdens een feestelijke show de Eredivisie Awards uitgereikt. Orkun Kökcü (Feyenoord) en Fenna Kalma werden verkozen tot beste speler, PSV-smaakmakers Xavi Simons en Esmee Brugts tot beste talent. 

Orkun Kökcü door aanvoerders verkozen tot beste speler

In de awardshow, die live te zien was op ESPN en werd gehost door Jan Joost van Gangelen en Fresia Cousiño Arias, won Orkun Kökcü de grote prijs in de Eredivisie: de Turkse international werd door de 18 aanvoerders verkozen tot Eredivisie Speler van het Jaar. De voormalig aanvoerder van Feyenoord nam de prijs emotioneel in ontvangst via zijn vader en moeder. Kökcü verliet afgelopen zomer de landskampioen na vijf seizoenen voor Benfica. 

Opnieuw dubbelslag voor Fenna Kalma

Fenna Kalma wist opnieuw een dubbele slag te slaan op de Eredivisie Awards. De 24-jarige topschutter van FC Twente won vorig jaar zowel de topscorersprijs (33 goals) als de prijs voor beste speler. Dit jaar was Kalma opnieuw verzekerd van de topscorerstitel (30 goals), maar wist ze eveneens de prijs voor Azerion Vrouwen Eredivisie Speler van het Jaar te winnen. Kalma nam beide prijzen in ontvangst op trainingskamp bij haar nieuwe club VfL Wolfsburg.

PSV’ers Simons en Brugts beste talenten

De 20-jarige Xavi Simons en Esmee Brugts (beiden PSV) werden door de trainers in de Eredivisie en Azerion Vrouwen Eredivisie verkozen tot Johan Cruijff Talent van het Jaar. Simons kreeg de prijs uitgereikt door zijn voormalig trainer, Ruud van Nistelrooij. Esmee Brugts (tegenwoordig spelend voor FC Barcelona) ontving de award uit handen van 105-voudig international Stefanie van der Gragt. Zowel Simons als Brugts krijgen vanuit de Johan Cruyff Foundation de mogelijkheid om een Cruyff Court aan te leggen op een locatie naar keuze.  Voor Simons, sinds deze zomer smaakmaker bij RB Leipzig, was het zijn tweede prijs op de avond. De Oranje-international ontving eerder op de avond samen met Tasos Douvikas (FC Utrecht) de Willy van der Kuijlen-trofee. Zowel Simons als Douvikas kwamen afgelopen seizoen tot 19 treffers en volgen daarmee Sébastien Haller op als topscorer van de Eredivisie. Aankomende donderdag staan beide aanvallers direct tegenover elkaar in de interland Nederland – Griekenland.

Oeuvre Award Louis van Gaal

De Eredivisie Oeuvre Award, een prijs die in het leven is geroepen om persoonlijkheden te eren die van grote waarde zijn (geweest) voor het Nederlandse voetbal, werd uitgereikt aan Louis van Gaal. De 72-jarige succestrainer kreeg de prijs uitgereikt namens zijn voormalig collega en vriend Michael van Praag. Michiel Kramer werd beloond met de prijs voor Doelpunt van het Jaar. De spits van RKC Waalwijk schoot in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles vanaf 40 meter raak. Tot slot werd de Voetbal Geeft Prijs uitgereikt aan de drie clubs met de meest vernieuwende en impactvolle maatschappelijke projecten. FC Emmen pakte de hoofdprijs (50.000 euro), gevolgd door SC Cambuur (30.000 euro) en RKC Waalwijk (20.000 euro). Voetbal Geeft is een initiatief van de VriendenLoterij, in samenwerking met de Eredivisie CV en ESPN.

Eredivisie Awards

De Eredivisie Awards zijn een initiatief van de Eredivisie CV en ESPN, in samenwerking met de Azerion Vrouwen Eredivisie en de KNVB. VriendenLoterij, KPN, Unibet en Cruyff Foundation zijn partner van de Eredivisie Awards. De Eredivisie Speler van het Jaar en Azerion Vrouwen Eredivisie Speler van het Jaar worden in samenwerking met spelersvakbond VVCS gekozen door de aanvoerders van de eredivisieclubs. In samenwerking met Coaches Betaald Voetbal kiezen de trainers het Johan Cruijff Talent van het Jaar in zowel de Eredivisie als Azerion Vrouwen Eredivisie. 

Bron: ESPN Foto’s © Nathan Reinds / Eredivisie Awards.