Home Nieuws Sport Nieuws Luuk de Jong uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand april en...

Luuk de Jong uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand april en Santiago Giménez is Johan Cruijff Talent van de Maand

© Eredivisie

Luuk de Jong is uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand april. De aanvoerder van PSV is verkozen op basis van statistieken en stemmen van voetbalfans. Het is al de vijfde keer dit seizoen dat de prijs voor beste speler naar een PSV’er gaat. Santiago Giménez heeft zijn eerste Johan Cruijff Talent van de Maand-prijs gewonnen.

Comeback
De 32-jarige aanvaller is in de maand april van grote waarde geweest voor PSV. De Jong scoorde in de laatste vier speelrondes zes keer en gaf één assist, waarmee hij een belangrijke bijdrage leverde aan de overwinningen van PSV op N.E.C. Nijmegen (2-4), Excelsior Rotterdam (4-0), FC Volendam (2-3) en Ajax (3-0). Door de comeback staat PSV op de tweede plaats in de Eredivisie en heeft het momenteel de beste papieren om zich te plaatsen voor de voorrondes van de Champions League.

De boeken in
De aanvoerder van PSV kwam in alle vier de wedstrijden tot scoren. De laatste keer dat De Jong zes doelpunten maakte in één maand was vier jaar geleden (april 2019).

De PSV-spits verzorgde bij FC Volendam de openingstreffer en heeft daarmee gescoord tegen alle eredivisieclubs waartegen hij zelf speelde. In totaal scoorde De Jong tegen 27 verschillende tegenstanders in de Eredivisie en passeerde onder meer Cor van der Gijp, Ove Kindvall (beiden 26 clubs) en Marco van Basten (25 clubs). Ook met zijn twee goals in de Klassieker gaat de aanvaller de boeken in: De Jong is de derde speler ooit die in vijf opeenvolgende eredivisiewedstrijden tegen Ajax scoorde, na Spitz Kohn (1962) en Dirk Kuijt (2006).

De teller van Luuk de Jong staat dit seizoen op twaalf goals. Dankzij zijn doelpunten achterhaalde de aanvoerder Hallvar Thoresen (106) en ging hij Mateja Kežman (105) voorbij op de eredivisietopscorerslijst aller tijden van PSV. De Jong hoeft nu enkel Willy van der Kuijlen (308), Coen Dillen (120) en Luc Nilis (110) voor zich te dulden.

© Eredivisie

Eredivisie Speler van de Maand
De uitverkiezing tot Eredivisie Speler van de Maand is een mooie beloning voor Luuk de Jong, die dit seizoen zijn waarde voor PSV weer laat zien. De voormalig Oranje-international is de vijfde PSV’er die de maandprijs wint; eerder dit seizoen werden Cody Gakpo (september en oktober) en Xavi Simons (augustus en maart) al uitgeroepen tot beste speler. 

Santiago Giménez verkozen tot Johan Cruijff Talent van de Maand april

Santiago Giménez is een van de revelaties van de Eredivisie dit seizoen. De Mexicaan met Argentijnse roots begon het seizoen met invalbeurten, maar werkte zichzelf in de basis en scoort er sindsdien op los. Het zorgt ervoor dat Giménez in april, op basis van statistieken en stemmen van voetballiefhebbers, het beste presteerde van alle eredivisiespelers die bij de start van de competitie 21 jaar of jonger zijn.

Santiago Gimenez of Feyenoord, ESPN Talent van de maand

Zes keer trefzeker op rij
Nadat Giménez in zijn laatste twee eredivisiewedstrijden in maart trefzeker was, vond hij in april eveneens telkens het net. Zowel in de overwinningen op Sparta Rotterdam (1-3), RKC Waalwijk (5-1), SC Cambuur (0-3) als FC Utrecht (3-1) verscheen de naam van de Feyenoord-spits op het scorebord. Hierdoor is Giménez de eerste speler sinds september 2019 die zes eredivisieduels op rij scoorde. De Mexicaanse international werd op 18 april 22 jaar en is de eerste speler van Feyenoord met meer dan tien eredivisiedoelpunten in een seizoen voor zijn 22e verjaardag (11) sinds John Guidetti in 2011/12. Naast vier doelpunten had Giménez in april één assist, dertien schoten, 33 balcontacten in het vijandelijke zestienmetergebied en een expected goals-waarde van 2,9.

De Feyenoord-spits ontvangt, naast de prijs, namens de VriendenLoterij een cheque van € 2.500 ter stimulering van maatschappelijke projecten van de Feyenoord Foundation. Ook heeft hij met zijn uitverkiezing een bedrag van € 5.000 opgehaald voor projecten van de Johan Cruijff Foundation

Acht clubs vertegenwoordigen het Eredivisie Elftal van de Maand

Het Eredivisie Elftal van de Maand bestaat uit spelers van maar liefst acht verschillende clubs. Opvallend is dat in april met name de aanvallers uitstekend presteerden: naast Luuk de Jong en Santiago Giménez kunnen ook Michiel Kramer en Igor Paixão terugkijken op een sterke maand. Feyenoord is met drie spelers hofleverancier in het elftal.

Het Eredivisie Elftal van de Maand april: Stijn van Gassel (Excelsior Rotterdam), Jorge Sánchez (Ajax), Damon Mirani (FC Volendam), Michael Pinto (Sparta Rotterdam), Guus Til (PSV), Orkun Kökcü (Feyenoord), Tijjani Reijnders (AZ), Santiago Giménez (Feyenoord), Michiel Kramer (RKC Waalwijk), Luuk de Jong (PSV) en Igor Paixão (Feyenoord).

FC Volendam nieuwe koploper in het Fair Play Klassement

FC Volendam is de nieuwe lijstaanvoerder in het Eredivisie Fair Play Klassement. De nummer veertien in de Eredivisie gaat FC Groningen (koploper vorige maand) voorbij met een score van 12,5 punten, gevolgd door de Groningers (12,4) en Excelsior Rotterdam (12,2). In dit klassement, bepaald op basis van objectieve wedstrijddata, scoort het team van trainer Wim Jonk hoog door onder meer een combinatie van relatief weinig overtredingen (298) en weinig kaarten (40 in totaal). Afgelopen seizoen was PSV de eerste club die op de Eredivisie Awards gehuldigd werd met een Fair Play Award. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt in samenwerking met ESPN en Holland Casino, responsible betting partner van het Nederlands betaald voetbal.